İşsizlik Maaşı maaşı nedir?
İşsizlik maaşını hak edecek bir şekilde işten ayrılan işçiye, yeni bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla devletin kısmen destek olmak için verdiği ödemeye İşsizlik Maaşı denilmektedir.
Peki işsizlik maaşından yararlanma şartları nelerdir? İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
İşsizlik maaşından yararlanma şartları nelerdir?
İşsizlik maaşından faydalanabilmek için;
- SGK işten ayrılış kodunun işsizlik ödeneğini hak edecek şekilde bildirilmiş olunması, Bknz: Her işten çıkarılan işsizlik maaşı alabilir mi?
- Genel olarak işten ayrılma tarihinden önceki son 120 gün (4 ay) süresince kesintisiz olarak sigortası ödenmiş olması düşüncesi var insanlarda ama bu kural sona erdi. Detaylar için, İşsizlik maaşı son 120 gün şartı değiştibaşlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.Son 3 yılda da en az toplam 600 gün işsizlik sigorta kesintisi ödenmiş olması,
Gerekmektedir.
Bu şartların hepsini sağlayarak işten ayrılmış işçiler işsizlik ödeneğine hak kazanacaklardır. İşsizlik ödeneği tutarının ne kadar olacağı, ne kadar süre devam edeceği de işçinin çalışması süresince aldığı ücretle ilişkili olarak hesaplanacaktır.
Ne kadar süre işsizlik ödeneği alabilirim?
İş akdinin feshinden önceki son 3 yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün (6 ay)
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay)
- 1080 gün ve fazlası sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün (10 ay)
süreyle yararlanma koşullarını taşıması kaydıyla işsizlik ödeneği ödenmektedir.
İşsizlik maaşı alırken sağlıktan faydalanabilir miyim?
Evet, işsizlik maaşından faydalandığınız süre boyunca, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilirsiniz.
Kendi isteğiyle iş yerinden ayrılanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
İstifa eden kişilerin de belirli şartlarda işsizlik maaşı alma durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışma hayatında “ haklı fesih “ diye bir kavram bulunmaktadır. Bu durum sadece 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesi’nde ki durumları kapsamaktadır. Eğer ilgili kanun maddesinden kaynaklanan nedenlerden ötürü haklı neden ile iş sözleşmesinizi feshedecek olursanız iş yerinizden kıdem tazminatını alarak ayrılmanın yanında, eğer gerekli prim şartlarını yerine getirebiliyorsanız, işsizlik maaşından da faydalanabilirsiniz.
Haklı fesih konusu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için lütfen TIKLAYINIZ.
İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?
İşsizlik maaşı miktarı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır. Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’inini geçememektedir.
Ayrıca; İşsizlik maaşı ile ilgili her şey başlıklı yazımızda da diğer merak ettiğiniz soruların cevaplarını da bulabilirsiniz.