Yıllık izne yol izni de eklenebilir.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilerden iş yerine girdiği günden başlayarak, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara iş yerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir. Peki Yıllık izne yol izni de eklenebilir mi? Bu yazımız da ilk önce yıllık ücretli izinden kısaca bahsettikten sonra, çalışanlar tarafından sıkça merak edilen konulardan birisi olan ücretsiz yol izninin yıllık izin süresine eklenip eklenmeyeceği konusuna değineceğiz.
Yıllık izin sürelerine kısaca göz atacak olursak şayet;
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 53. Maddesi‘ne istinaden;
- Bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dahil) hizmetiniz varsa yıllık izin süreniz 14 günden,
- Beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmetiniz varsa 20 günden,
- On beş yıldan fazla hizmetiniz varsa 26 günden,
- 18 yaşından küçük ya da 50 yaşından büyük iseniz hizmet sürenize bakılmaksızın izin süreniz 20 günden,
Az olamaz.
Yıllık izne yol izni eklenebilir mi?
Yıllık ücretli izine çıkacak işçinin bir de yol izin hakkı bulunmaktadır. 4857 Sayılı İş Kanunu‘na göre yıllık iznini iş yerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek çalışanlara talepleri olması halinde ve bu durumu kanıtlamaları şartı ile yıllık izin süresi içinde gidiş ve dönüşlerinde yolda geçirilecek süreleri karşılamak üzere, 4857 Sayılı İş Kanunun 56.maddesi gereği işveren tarafından 4 güne kadar yol izni verilmektedir. İşçi bu izin karşılığında işine döndüğünde telafi çalışması yapmak zorunda değildir. İşçinin alacağı bu izinler ücretsiz izin niteliğindedir. Bknz: Ücretsiz izin ile ilgili merak edilenler
Çalışanların yol izninden yararlanması için bu durumu belgelendirmesi gerekmektedir. Uçak bileti, otobüs bileti, kendi arabası ile şehir dışına çıkacaksa başka bir ilden o tarihlerde alışveriş yaptığını gösterir fiş veya faturalar, otel rezervasyonu ve faturası bu durumu belgelemek için yeterli olabilmektedir.
İşveren ücretsiz yol iznini reddetme hakkına sahip midir?
Yasamızda yer alan yol izninden yararlanmak isteyen işçilerin, öncelikli olarak yıllık ücretli izinlerini, iş yerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirmeleri gerekmektedir. (Örneğin; Yıllık iznin geçirileceği il ile iş yerinin bulunduğu il farklı olmalıdır.) Tabi belirtmek istediğimiz başka bir durum da, yıllık iznin geçirileceği il ile iş yerinin geçirileceği il arasında, yol iznini gerektirecek bir uzaklık da olmalıdır. Yani İstanbul’da görev yapan bir işçi, Bursa’ya gitmek için yol izni talebinde bulunamaz. İşçinin ücretli iznini geçireceği ilin, makul şartlarda uzak olması gerekmektedir.
Ayrıca işçinin bu tarz bir talebini muhakkak yazılı bir şekilde yapması gerekmektedir. Uygun şartlar yerine getirildiği taktirde, işveren ücretli yıllık izni kullanacak işçinin ekstra isteyeceği yol izni talebini reddetme durumu bulunmamaktadır.
Yıllık izne yol izni de eklenebilir mi?