Yıllık izin tarihlerini kim belirler?
Yaz dönemi yaklaşıyor ve çalışanlar arasında kıyasıya bir izin planlaması başladı. Tüm çalışanlar bir senenin vermiş olduğu yorgunluğu bir şekilde sevdikleri ile dinlenerek ya da tatil yörelerine giderek atmayı planlıyor.
Peki herkes istediği tarihte bu dileğine nail olabilir mi? Çalışanlar istediği tarihte senelik izine ayrılabilir mi?
Yazımız da bu konu ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Bilindiği gibi, İzin süreleriniz, işyerindeki kıdeminize göre hesaplanır.
Eğer iş yerinizde ki kıdeminiz;
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) hizmetiniz varsa yıllık izin süreniz 14 günden,
Beş yıldan fazla on beş yıldan az hizmetiniz varsa 20 günden,
On beş yıldan fazla hizmetiniz varsa 26 günden, az olamaz.
Ama bu çalışanın ” benim iznim 20 gün ve hepsini bir anda kullanmak istiyorum.” deme hakkı vermiyor ne yazık ki.
Bir işletmenin asıl amacı, işin bir şekilde sürekliliğini sağlamak, kar etmek üzerine kuruludur. İşletme içerisinde ki bu işleyişin sağlıklı bir şekilde yürümesi için gerekli olan yapı taşlarının en önemli kısmını o iş yerinin çalışanları oluşturur.
Senelik izin döneminde, bir departmanda ki çalışanların hepsinin aynı tarihte izine ayrılmak istemesi, o departmanda ki işleyişin aksamasına, dolayısıyla işlerin sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğine işarettir.
Senelik izin dönemlerinde işveren, çalışanlarının hangi tarihler de izine ayrılacağını yönetim hakkını kullanarak belirleyebilir. Çalışanlarının izin tarihlerini belirlemesi konusunda son söz işverene aittir.
Bir çalışan senelik izin konusunda işverene herhangi bir yaptırımda bulunamaz. Çalışanın yasal hakkı, senelik iznini bir sene içerisinde kullanmasına yöneliktir. Tarihler konusunda muhakkak ve muhakkak işvereni ile uzlaşmak durumundadır.
Örnek vermek gerekirse;
01.01.2015 tarihinde iş başı yapan bir çalışan, 01.01.2016 tarihi itibariyle, 14 günlük senelik izni hakkına sahip olur.
Bu çalışan 01.01.2016 – 31.12.2016 tarihleri arasında senelik izin kullanmak zorundadır. İşçi kullanmak istemese bile, işveren tarafından bu izin hakkı kullandırılabilir. Burada en önemli konu, izinlerin kullanılacağı tarihler arasında işçi ve işveren arasında yapılacak mutabakattır. İşletmede ki işin sağlıklı bir şekilde devam etmesi, işverenin ilk önceliği olduğundan, işveren arzu ederse, işçisinin izin talep tarihlerine müdahale edebilir.
Senelik izin durumu, işçinin yasal ve en doğal hakkıdır ve işveren her işçisine bu hakkı kullandırmak ile yükümlüdür. Sadece işçi yıllık izni hak ettikten sonra, izine ayrılacağı tarihler ile ilgili işvereni ile mutabakat sağlamak durumundadır. İşvereninin onaylamadığı bir tarihte, sırf işveren ile inatlaşarak kullanılacak bir izin, çalışma koşullarının uygulanmaması olarak değerlendirilebilir ve çalışma koşullarının işçi tarafından uygulanmaması, işçi adına olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bu konu ile ilgili merak ettikleriniz ile ilgili lütfen daha önce paylaştığımız yazımızı okuyunuz.