Yıllık izin paraya dönüştürülebilir mi?
Son dönemler de bu konu ile çok soru alıyoruz. Çalıştığı işletmede, iş yoğunluğundan ötürü senelik izne çıkamayan, ya da senelik iznini kullansa bile hak ettiğinden daha az izin kullanan çalışanlar haklı bir serzeniş ile içeride ki izin sürelerinin nakit olarak işverenlerinden tahsil edilip edilemeyeceğini merak ediyor. Yıllık izin paraya dönüştürülebilir mi? Kullanılmayan senelik izinler paraya dönüştürülebilir mi?
4857 Sayılı İş Kanunu‘na istinaden çalışan iş yerlerinde bir iş sözleşmesine tabii olarak çalışan işçilere, deneme süresi dahil olmak üzere ve en az bir yıl çalışmış olmak kaydı ile yıllık izin yani senelik izin verilmesi gerekmektedir.
Buna istinaden kişinin ne kadar izin kullanacağı 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesi ile hüküm altına alınmıştır. Genel olarak söylemek gerekir ise, Bir iş yerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi yasal zorunluluktur.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 53 maddesi’ne göre, işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi;
- a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,
- b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
- c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden,
Az olamaz.
Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.
İfadelerine yer verilmiştir.
Yıllık izin paraya dönüştürülebilir mi?
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun yıllık izin hakkını düzenleyen hükümlerine göre, bu hakkın izin olarak kullanılması şarttır. Bu bakımdan olası bir iş akdinin fesih durumu söz konusu değil ise, yıllık izine çıkmayıp işçinin izin ücretinin paraya çevrilmesi söz konusu değildir. Her iki tarafında rızası olsa da, taraflar arasında imzalanan sözleşmeler de maddeler halinde belirtilse de kanun hükmünde geçerli değildir.
Olaya direk ekonomik boyutuyla yaklaşıldığı taktirde tabi ki sağlıklı kararlar vermek son derece zor. Ama dinlenme hakkının, dinlenmenin, kişiye ne gibi faydalar sağlayacağını, dur durak vermeden çalışırken yaşadığımız herhangi bir problem de daha iyi anlıyor insan. Gerek iş kazaları, gerek sosyal problemler, gerekse kişinin ara vermeden sürekli çalışarak yaşayabileceği sağlık sorunlarının önüne geçebilmek adına, yıllık izinlerin işçilere kullandırılması zorunludur.
Özetleyecek olursak şayet;
Senelik izinlerin hak edilen koşullarda işçilere kullandırılması ön şart olmak ile beraber, işçilerin kullanmadığı senelik izin sürelerinin nakit olarak kendilerine verilmesi yasal bir durum değildir. Taraflar anlaşsa dahi, işçinin yıllık izin kullanmayıp işvereninden kullanmadığı izin sürelerinin ücretini talep etmesi ve işverenin de bu ücreti ödemesi, iş sözleşmesi devam ettiği sürece uygun değildir. Daha fazlası için Yıllık izin hakkında merak edilenler başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.