Kıdem tazminatına yemek ücreti eklenir mi?
Soru: Merhabalar, 31.07 tarihi itibariyle iş akdim işverenim tarafımdan feshediliyor. Kıdem ve İhbar tazminatımı alacağım fakat aklıma takılan bir soru var. Bize her ay düzenli olarak işveren tarafından yemek fişi veriliyor. İş yerinde verilen yemek kıdem hesabına dahil edilir mi? Konu ile ilgili geri dönerseniz çok sevinirim.
Cevap:
Merhabalar,
Görev yapılan iş yerinden kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde gerçekleşen sözleşme fesihlerinde işçiye eğer kıdemi bir yıl ve üzerindeyse kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatı hesaplaması yaparken işçinin çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. İşçinin brüt ücretini hesaplarken bir takım kalemlerinde dikkate alınması gerekmektedir. Dikkate alınması gereken ödemelerin sürekli ya da belirli periyotlar ile ödenmesi, ( prim veya ikramiye ) işçiye maddi açıdan bir menfaat sağlaması ve yapılan işlemin performans, satış vb. nedenlere dayandırılmaması ve parayla ölçülebilen bir işlem olması gerekmektedir.
Eğer bu kriterlere uyan bir işlem var ise, kıdem tazminatı hesabı yaparken işçinin brüt ücretine dahil edilmesi gerekmektedir.
Süreklilik arz etmeyen, örneğin; fazla mesai, sürekli değilde bir kereye mahsus verilen ikramiyeler, yıllık ya da hafta tatili ücreti, doğum yardımı, Prim vb. gibi ödemeler, kıdem tazminatı hesabına dahil edilmemektedir.
Prim ödemeleri biraz önce de kıdem tazminatına dahil edilen durumları sıralarken ” yapılan işlemin performans, satış vb. nedenlere dayandırılmaması” gerektiğini söyledik. Eğer prim ödemeleri yapılan işe/satışa göre işçiye ödeniyor ise, kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez. Yok hayır artık bu ödemeler yapılan işe/satışa göre değil, şirket politikası gereği yapılıyor ve süreklilik arz eden bir durum söz konusuysa o zaman primlerin de işçinin brüt maaşına eklenmesi gerekmektedir.
Yemek kıdeme dahil edilir mi?
İşçiye verilen yemek yardımı, işçiye bir menfaat sağladığı ve süreklilik arz ettiği için kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir. İşverenin işçiye yemek fişi vermesi ya da kendi bünyesinde yemek hazırlatıp işçilere yemek vermesi sonucu değiştirmeyecektir. Her iki durumda da kıdem tazminatı hesabına dahil edilmesi gerekmektedir. Hesaplama işlemi yaparken sadece dikkat edilmesi gereken husus işçinin kaç gün çalıştığı ve yemek imkanından kaç gün faydalandığıdır. Normal şartlarda haftanın bir günü tatil yapan ve 6 gün çalışılan bir işletmede işçinin yemek masrafını bulmak için günlük yemek bedelini işçinin çalıştığı 26 gün ile çarpıp ay yani 30’a bölmek gerekmektedir.
Örnek:
Yemek bedeli günlük 20 lira ise ve işçi ayda 26 gün çalışıyor ise;
20,00 = 26 / 30 = 17,33 TL. Günlük yemek maliyeti
Yemek verilmeyen günler hesaplamaya dahil edilmez.
Kıdem tazminatına eklenecek olan yemek parası sadece işçiye yemek verilen günler baz alınarak hesaplanır. Örneğin: Cumartesi günü yarım gün çalışan ve bu neden ile 12 gibi iş yerinden ayrılan işçiye yemek verilmemesi durumunda hesaplama diğer 5 gün üzerinden yapılmalıdır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
Kıdem tazminatı hesabı yapılırken, yemek maliyetinin de işçinin brüt ücretine eklenip hesaplanmaya dahil edilmesi gerekmektedir. İşverenin işçiye yemek fişi vermesi ya da yemeği kendi bünyesinde hazırlatıp işçilere vermesi bu durumu değiştirmez. Her halükarda kıdem tazminatı hesabında yemek yardımı dikkate alınmalıdır.