Yatarak tedavi rapordan sayılır mı?
Normal şartlar da hepimizin bildiği gibi istirahat raporları genellikle ayakta istirahat olarak düzenlenmektedir. Yani rahatsızlandığımız taktirde başvurmuş olduğumuz sağlık kuruluşunda ki doktor bize belirli bir süre istirahat verir ve istirahat ederiz. Ya da iş yerinde bir iş kazası yaşar ve yaralanırız. Bunun neticesinde acilen hastaneye gider yaralanmanın ciddiyetine göre belkide hemen ameliyata alınırız. Daha sonra taburcu olur ve evimiz de istirahat ederiz. Bu ve bu tarz olaylar neticesinde alınacak tüm raporlar Sosyal Güvenlik Kurumu nazarında ayakta tedavi kapsamında değerlendirilmektedir. Bknz: Rapor süresi en fazla ne kadar olur?
Fakat zaman zaman yaşayabileceğimiz rahatsızlıklar neticesinde illaki doktorların rapor yazıp bizi evimize göndermesi beklenemez. Zaman zaman doktor eve gitmememizi hastane de yatarak tedavi olmamız gerektiğini bize söyleyebilir. İşte bu şekilde gerçekleşecek olan tedavi durumlarını ise, Sosyal Güvenlik Kurumu yatarak tedavi olarak kabul etmektedir.
Son dönemler çalışanlar özellikle hastane de yatarak tedaviler de geçen sürelerin rapor olarak sayılıp sayılmayacağı konusunda oldukça fazla soru soruyor. Bu sorunun cevabı çok net. Evet, hastane de yatış gerektiren tedaviler de tıpkı ayakta tedaviler olduğu gibi rapor gerektirir ve ödemeye tabiidir.
Rapor parasından faydalanma şartları
İşçinin hastalık sebebiyle çalışamaması halinde, rapor parası alabilmesi için iş göremezliğin başladığı tarihten başka bir ifade ile raporun başladığı tarihten önceki bir yıl içinde kendi adına en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Raporlu işçiye rapor parası ödenmesinin bir diğer şartı da raporlu olduğu süre içinde çalışmaması ve çalışmadığına dair bildirimin işvereni tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılması zorunludur.
Bu şartlar yerine getirildiği takdirde, üç gün veya daha fazla rapor alman işçiye, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından raporun üçüncü gününden başlayarak rapor parası ödemesi yapılacaktır. Bknz: 2 günlük rapor parası kesilir mi?
Yatarak tedavi rapor parası ödenir mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hastanede gerçekleşecek olan yatarak tedaviler rapordan sayılmaktadır. Fakat Sgk iş göremezlik konusunda ayakta ya da yatarak tedavi olarak ayrı işlem yapmaktadır. Normal iş göremezlik durumlarında günlük kazancın 3’de 2’si, yatarak tedaviler de iş göremezlik raporunda ise günlük kazancın yarısı kadarıyla ödeme yapmaktadır. Yani hastane de yatarak tedavi gören bir işçi her halükarda geçici iş göremezlik tutarından faydalanacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu hastane tarafından yapılan yatış raporuna da ödeme yapmaktadır.
Yatarak tedavi rapor parası ne kadardır?
Hastane yatış raporu ödemesinin ayakta rapor ödemesi arasında ki tek fark; Günlük ödeme tutarıdır. Ayakta görülen tedavi sonrasında alınan raporlarda günlük kazancınızın üçte ikisi üzerinden ödeme yapılırken yatarak tedaviler sonrası alınan raporlarda günlük kazancın sadece yarısı ödenmektedir.
İş kazasında rapor parası ve sigortalılık süresi