Son dönemlerde bazı okurlarımızdan Şubat ayına ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerini Sosyal Güvenlik Kuruma verirken, 5510 Sayılı Kanun’un herhangi bir borcu olmayan işverenlere uyguladığı yüzde 5’lik indirimden faydalanamadıklarını dile getiriyorlar. Herhangi bir gecikme borcu ve idari para cezası olmamasına rağmen sistemde sürekli hata kodu aldıklarını ve kanun kısmının boş olarak yazmaları gerektiğine dair uyarı alıyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 27.12.2019 tarihli ve E.20662475 sayılı Genel Yazısında:
Konuyla ilgili daha önce yayımladığı 04.07.2018 tarihli ve E.7147668 sayılı Genel Yazısında;
2018/Haziran ayına ait APHB’nden itibaren hatalı teşvik listesinde yer alan kayıtlar düzeltilmediği sürece hata listesindeki hatalı teşvik bildirimi yapıldığı belirtilen Kanun numarası ile cari ayda belge düzenlenmesinin engelleneceğinin duyurulduğunu belirterek,
2020/Ocak ayına ait APHB’nden itibaren de hatalı teşvik kayıtları düzeltilmediği sürece:
1-) Hatalı teşvik kayıtları ile aynı veya farklı bir Kanun numarası ile düzenlenen APHB veya MPHB’nin,
2-) Ayrıca, 5510 sayılı Kanunun Ek 17.Maddesi kapsamında geriye yönelik teşvik değişikliği taleplerinin,
İşleme alınmayacağını belirtmiştir.
Buna göre, gerek cari dönem, gerekse geriye yönelik teşvik düzelme işlemlerinde sorunla karşılaşılmaması için hatalı (yanlış ve yersiz) teşvik kayıtlarının işverenlerce düzeltilmesi ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.
Yanlış ve yersiz kazanılan teşviklerler nasıl düzeltilir?
Genelgeden de anlaşılacağı üzere, eğer böyle bir durumunuz söz konusu ise geriye dönük düzeltme işlemi yapmak zorundasınız. Düzeltme yapmadığınız taktirde bu dönem ve ilerleyen dönemlerde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 5510 sayılı kanun’dan doğan borcu olmayan işverenlere uyguladığı yüzde 5’lik indirimden faydalanamayacaksınız.
Bunun için ilk önce kontrolleri yapmanız gerekmektedir.
Bunun için ilk önce;
https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresine giriyoruz.
- Kullanıcı adı,
- İşyeri şifresi,
- Sistem şifresi ve güvenlik anahtarını doğru bir şekilde girip, sisteme giriş yapıyoruz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden işveren, ardından teşvikler ve tanımlar bölümüne tıklıyoruz.
Teşvikler ve tanımlar bölümüne giriş yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Bizim sorunumuz öncelikle teşvik sorunu olduğunu düşündüğümüz için, kırmızı ile işaretlediğimiz HATALI TEŞVİK BİLDİRİMİ/SORGULAMA/GÜNCELLEME bölümünü tıklıyoruz.
Bu bölüme tıkladığımız zaman aşağıdaki ekran ile karşılaşacağız. Eğer bu ekranda hatalı teşvik durumunuz söz konusu ise ekranda karşınıza gelecektir. Eğer, bizim karşılaştığımız ekran ile karşılaşırsanız faydalandığınız teşvikler ile ilgili bir problem yok. Fakat eğer sorun var ise, bir sonraki ekran görüntüsünde olduğu gibi, detayları ile görebileceksiniz.
Hata bulunmayan durumda
Hata bulunan durumlarda
İdari para cezası çıkmaması için dikkat edin
Eğer yukarıda ki işlem neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yanlış ve yersiz teşviklerden faydalandığınız tespit edildiyse bunun geri dönüşü sadece geriye dönük iptal işlemi yapmaktan geçmektedir.
Mesela yukarıdaki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere, 2018 yılına ait iki adet bildirgede sorun gözükmekte. Sizde de hangi dönem ile ilgili hatalı bir durum var ise, E-bildirge aracılığıyla iptal ve ek işlemi yapmanız gerekiyor. Fakat burada dikkat etmeniz gereken çok önemli bir husus var.
E-bildirge ile ilgili iptal işlemi yaparkan, sistem size A-B-D olmak koşulu ile 3 adet seçenek sunacaktır.
A- Yasal Süresi içerisinde verilmiş APHB
B- Yasal Süresi içerisinde verilmiş APHB
D- Belge türü ya da kanun numarası değişikliği
Siz burada, kanun numarası değişikliği yapacağınız için, işlemlerini muhakkak ve muhakkak D seçeneğini yani Belge türü ya da kanun numarası değişikliği seçeneğini kullanarak yapmalısınız. Eğer diğer seçenekler ile işlem yaparsanız, idari para cezası ile karşılaşabilme ihtamiliniz oldukça fazla olacaktır.
İptal ve ek işleminden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşün
E-bildirge ekranından iptal ve ek işlemi gerçekleştikten sonra, işlem onaya otomatik düşmemektedir.
Bu işlemi elektronik ortamda bitirdikten sonra, işyerinizin bağlı bulunduğu SosyalGüvenlik Kurumu ile irtibata geçmek zorundasınız. İster telefon ile, isterseniz yakınsa bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip, prim tahakkuk servisinde ki görevli memura, Hatalı teşvik işlemim vardı, düzeltme işlemi yaptım onaylar mısınız? Demeniz yeterli olacaktır. Oradaki ilgili memur, işyeri sicil numarasınız üzerinden gerekli onaylama işlemini yaparak sistemi kullanılabilir hale getirecektir.
Geçmiş prim borcu ödenmeden indirimden faydalanamazsınız.
Tabi, sistemi kullanabilirsiniz diyoruz ama bir şartla. Hepimizin bildiği gibi, 5510 sayılı kanundan doğan 5 puanlık indirimden faydalanabilmemiz için Sosyal Güvenlik Kurumu’na geriye dönük herhangi bir borcumuz olmaması gerekmektedir. Şimdi bir 2018 yılının 6. ayına ait bir işlem yaptığımız için, otomatikman işyerine, prim borcu yansıyacaktır ve bu borç geriye dönük prim borcu olarak borç kaydı oluşturacaktır. Eğer siz işveren olarak geçmiş döneme ait bu borcu ödemezseniz, 5510 sayılı kanundan doğan 5 puanlık indirimden faydalanmanız da söz konusu olmayacaktır. Zaten ödeme yapılmadan önce işlem yapmak istediğinizde sistem size, ” borcu vr 5510’dan faydalanamaz. ” uyarısında bulunacaktır. Ödeme işlemini online olarak gerçekleştirdikten yaklaşık 3-4 saat sonra, sistemi sorunsuz olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.
Konu ile ilgili problem yaşayan arkadaşlar, aşağıda bulunan yorum kısmından detayları sorabilir. Biz burada genel olarak ana konulardan söz ettik, belki gözümüzden kaçan ufak detaylar olabilir. Bunu da soru cevap yoluyla ortadan kaldırabiliriz.
Yanlış ve yersiz kazanılan teşviklerin düzeltilmesi