Vergi borçları vatandaşların yaptıkları satışlardan kaynaklı olarak devlete ödemek zorunda oldukları hükümlülüklerdir. Eğer geçmiş döneme ait vergi borçlarınız bulunuyorsa bu borçların yapılandırılmasıyla birlikte ödenmesi daha kolay hale getirilmektedir. Aynı zamanda vergi borcu yapılandırılması yapıldığında birikmiş olan vergi borçlarınıza ait olan faizler ve cezalardan da kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Yapılandırma tekniğini kullanarak boyunuzu aşan borçlarınızı daha kolay ödeme imkanı bulabilirsiniz. 2020 yılında yapabileceğiniz vergi borcu yapılandırması ile ilgili bilgilere bu yazımız aracılığıyla ulaşabileceğiniz gibi vergi borcu affı gibi konular hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Vergi Borcu affı nedir?
Ödenmemiş olan vergi borçlarından kaynaklı olarak biriken faiz ödemeleriniz vergi borcu affı sayesinde ortadan kaldırılarak yeniden yapılandırılmaktadır. Bu af dönemi içerisinde karşılaştığınız orantısız faizler sebebiyle ödeyemediğiniz borçlarınızın altından kolayca kalkma imkanı bulabilirsiniz. Bu af, 6111 sayılı kanun aracılığıyla gerçekleştiği gibi bazı kriterlere uyum sağlayanlar bu aftan yararlanmaktadır. Aşağıda belirtilen maddeler vergi borcu affının kapsamı içerisine girmektedir.
- Vatandaşların ödeyemediği vergi borçlarının üzerine eklenen faizler,
- Vergi borcunu ödememesinden pişmanlık duyan kişilerin aftan yararlanmayı beyan etmesi,
- Vergi dairesi ve vatandaş arasında herhangi bir anlaşmazlık sebebiyle borçların ödenmemesi,
- Gelir vergisi ve kurumlar vergisinin kapsamı içerisine giren matrah değerleri gibi konular vergi affının kapsamına dahil edilmektedir.
Bu af kapsamından yararlanan kişilere uygulanan cezalar tamamen geri çekilerek normal borçlarında yapılandırma işlemi uygulanmaktadır. Bu sayede kişiler borçlarını taksit taksit ödeme hükümlülüğü altına girerler.
Vergi Borcu yapılandırması ne gibi özellikler taşımaktadır?
Yazımızın her noktasında bahsettiğimiz gibi vergi yapılandırması herahangi bir sebepten dolayı borçlarını ödeyemeyen kişilere uygulanan faizlendirme politikasını kapsamaktadır. Ödenmeyen vergi borçlarına eklenen faizler vergi affı sebebiyle silinecektir. Bu uygulamanın asıl amacı borçların silinerek vergi borçlarını ödemek istemeyen kişilerin borçlarını ödemesine dair teşvik edilmesidir. Trafik cezalarından tutun gelir vergisine kadar birçok konuda vergi yapılandırması uygulaması etkin bir şekilde rol oynamaktadır. Vergi borçlarının yapılandırmasında ele alınan aflar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcunu ödemeyen kişiler için ödeme kolaylığı oluşturulmaktadır.
- Eczanelerde ilaç kıtlığı sebebiyle stoklanan ilaçlar için uygulanmakta olan faizler veya cezalar vergi yapılandırması kapsamına girerek bu konu hakkında düzenleme getirilmektedir.
- Mart 2018 tarihinden itibaren birikmiş olan vergi borçları için TÜFE oranına göre vergilendirme politikası uygulanmaktadır.
- Herhangi bir sebeple trafik cezası ve idari para cezasına çarptırılmış olan kişiler vergi affından faydalanabiliyor.
- Vergi borcunun içerisinde bulunan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına yaklaşık %50’lik bir oranda indirim uygulanmaktadır.
- Eğer vatandaş birikmiş borcunu toplu olarak kapatmak istiyorsa ÜFE’den %90’lık bir indirim almaya hak kazanacaktır.
- Vergi borçları barış ile çözüme kavuşmaz ise ceza ve faizler için %80’lik oranda indirime gidilecektir.
- Eğer işletmenin kaydı bulunmuyorsa sonradan kayıtlandırılması durumunda ceza uygulaması ile karşı karşıya kalmayacaktır.
- Eğer kişi gelir beyanını vergi dairesine yapmaz ise herhangi bir ceza ile karşı karşıya kalmayacaktır.
Eğer borcun vadesi 31.12.2013 tarihinden önce geldiyse ve borç 100 TL’nin altındaysa vergi borcu tamamen ortadan kaldırılmak suretiyle silinecektir. Eğer kişi vergi borcunu yapılandırmak isterse 6 ay ve 18 ay aralığında bir yapılandırma planı oluşturulacaktır. Bu yapılandırma tamamen anaparanın üzerinden hesaplanmaktadır. Vergi yapılandırmasının detayları kişinin maddi durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Vergi Borcu sorgulaması nasıl yapılır?
İnternet çağının devreye girmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlık işlemlerinin daha kolay gerçekleştirilmesi adına e – devlet platformunu uygulamaya koydu. Vergi Borcu Sorgulama işlemleri bu platform aracılığıyla yapıldığı gibi Gelir İdaresi Başkanlığı internet portalı aracılığıyla da yapılmaktadır. Aynı zamanda bu araçlar yardımıyla vergi borcu yapılandırması başvurusu da yapılabiliyor. Başvuruyu tamamladıktan sonra hangi vergi dairesine kayıtlı ise o vergi dairesine kimlik bilgileri ile birlikte müracaat etmesi gerekiyor.
Yapılandırılmış vergi borcunun ödemesi nereden yapılır ?
Vergi borcu yapılandırması için gerekli olan yolları takip ederek borcunuzu yapılandırmışsanız sıra ödeme işlemlerini taksit halinde gerçekleştirmeye geldi. Borçlarınızın taksit ödemelerini e – devlet , Gelir İdaresi Başkanlığı veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. E – Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesi aracılığı ile yapılandırma taksitlerinin ödenmesi hakkında gerekli bilgiler aşağıda verilmiştir.
E – Devlet Aracılığıyla Ödemek
E – Devlet’e turkiye.gov.tr adresinden kullanıcı bilgilerinizi girerek giriş yapmalısınız. Ardından e – hizmetler sayfasına girerek Gelir İdaresi Başkanlığı’nı seçmelisiniz. Bu seçimin ardından Vergi Dairesi’ne ait sayfa açıldığında yapılandırılmış vergi borcunuzu seçerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden Ödemek
Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan gib.gov.tr adresine giriş yaparak menüde bulunan e – işlemler seçeneğine tıklamalısınız. T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadının 1 ve 2. harflerine ek olarak, eş ya da aileden bir kişiye ait T.C. kimlik numarası sisteme girilmelidir. Yapılandırmaya gitmiş vergi borcu taksitleri, site üzerinden kredi kartı ya da banka kartıyla ödenebilir.