Soru: Merhaba, 2018 yılının aralık ayında bir işçimiz emekli oldu ve bizde çalışmaya devam etti. Tüm işlemlerini yaptığımızı sanıyorduk fakat şuan işe giriş bildirgesinin olmadığını farkettim. Bu durumda ne yapacağız? İdari para cezası yemeden işlem yapabilir miyim? Primlerini düzenli yatırmışız. Unutulan işe giriş bildirgesi dilekçe ile düzeltebilir mi? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Genel olarak bu tarz durumlar ile karşılaşabiliyoruz fakat bu yoldan idari para cezası ile karşılaşmadan işlem yapmanız ne yazık ki mümkün değil. Çünkü işveren olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı yükümlülüğünüzü yerine getirmemiş gözüküyorsunuz.
Kimse size burada kötü niyetli demez, çünkü işçi adına düzenli olarak Aylık prim ve Hizmet Belgesi işlemi yapıyorsunuz. Bu neden ile kimse size sigortasız işçi çalıştırıyorsunuz mantığıyla yaklaşmaz ama, işe giriş bildirgesini zamanında vermemek ne yazık ki her halükarda idari para cezası ile karşılaşacağınız anlamına gelmektedir.
Unutulan işe giriş bildirgesi
Bu durumda iki alternatifiniz var.
Ya hiç işlem yapmayacaksınız, aynı şekilde devam edeceksiniz. Ya da işçinin emeklilik işlemlerinin bittiği ve tekrardan firmanızda çalışmaya başladığı tarihten itibaren geriye dönük işe giriş bildirgesi vereceksiniz. İsterseniz bu iki seçeneğin risklerinden söz edelim.
Hiç işlem yapmazsanız neler ile karşılaşırsınız?
- Hiç bir işlem yapmamaya devam ederseniz muhtemelen bu durumu kimse farketmeyecektir. Bildirgeler’de işçi adına Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenmeye devam edeceği sürece bu durum size sorun çıkarmaz. Eğer kısa süreli bir işyeri değil ise, kapanana kadar size herhangi bir şekilde bu sorun çıkacağını düşünmüyoruz. Çünkü genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu kapanış işlemleri esnasında genel kontrol işlemi yapmaktadır.
- Tabi ki bunun herhangi bir garantisi bulunmamakta. İlgili memurlar dilerlerse dosyanızı şirketiniz kapanmadan da kontrol edebilir. Ya da şirketiniz rutin bir denetlemeye tabii tutulabilir ve bu esnada da bu sorun ortaya çıkabilir.
Eğer bu problemi, siz değil de, herhangi bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu bir araştırma ya da şirketinizde yapacağı bir denetleme esnasında tespit eder ise, karşılaşacağınız idari para cezası miktarı artacaktır. 2019 yılında uygulanacak olan idari para cezalarında 201-2/a maddesinde;
Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrol ile görevli memurlarınca ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca yapılan tespitlerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde, her bir sigortalı için aylık asgari ücretin iki katı tutarında.
İfadelerine yer verilmiştir.
Yani şuan mevcut asgari ücret brüt, 2.558,40 TL. olduğuna göre, karşılaşacağınız idari para cezası 5.116,80 TL. olacaktır.
Geriye dönük işe giriş bildirgesi verirseniz nelerle karşılaşırsınız?
- Açıkça söylemek gerekir ise, yapmanız gereken en mantıklı şey olayı tespit eder etmez geriye dönük işe giriş bildirgesini kuruma iletmeniz olacaktır. 2019 yılında uygulanacak olan idari para cezalarında 201-2/a maddesinde;
Sigortalı işe giriş bildirgesini ve GSS giriş bildirgesini süresinde ve Kurumca belirlenen şekle ve usule uygun vermeyenler hakkında, her bir sigortalı için aylık asgari ücret tutarında (*)
İfadelerine yer verilmiştir.
Eğer geriye dönük işe giriş bildirgesi verirseniz bir brüt asgari ücret cezası ile karşılaşacaksınız. ( 2019 2.558,40 TL.)
Geriye dönük işe giriş bildirgesi nasıl verilir?
Geriye dönük işe giriş bildirgesi vermenin, diğer işe giriş bildirgelerinden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken husus, işçinin işe giriş tarihini doğru yazmak olacaktır. Bildirgeyi onaylama kısmına geldiğinizde sistem size,” Bildirgeyi onaylarsanız, yasal süresinde bildirmediğinizden asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. “ uyarısı verecektir. Bu aşamada yapacak herhangi bir şeyiniz bulunmamakta, onaylayıp, işe giriş bildirgesinin işçinin özlük dosyasına koyabilirsiniz. Bknz: İşe giriş bildirgesi nasıl düzenlenir?