Soru: Merhaba, işverenimiz şimdiden ramazan bayramında çalışma yapılacağını söylüyor ama biz bu dönemi ailemiz ile geçirmek istiyoruz. İşverenimiz ile nasıl uzlaşabiliriz? Açıkçası kimse bayram da çalışmak istemiyor. Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde çalışılması zorunlu mu ? Ne yapabiliriz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Hepimizin bildiği gibi bir takvim yılı içerisinde 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü vardır.
Resmi tatil olarak adlandırılan bu günlerin bir kısmı bayram, bir kısmı genel tatil günüdür. Bir yıl içerisinde 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunmaktadır.
- Arefe günü ile birlikte 4,5 gün Kurban Bayramı
- Arefe günüyle birlikte 3,5 günü Ramazan Bayramı
- 28 Ekim öğleden sonra ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 1 Ocak yılbaşı
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
- 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü
- 30 Ağustos Zafer Bayramı
4857 sayılı İş Kanunun 44.maddesi gereği, yukarıda sıraladığımız, Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışılmayacağına dair, işverenle imzalanan hizmet akdine yazılı bir hüküm konulabilir ya da işyerinde uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesi varsa bu hususta toplu iş sözleşmesi ile genel bir düzenleme yapılmış olabilir. Bu durumlarda sözleşmelerdeki hükümlere göre hareket edilir. Ancak, yazılı hüküm olmadığı hallerde işverenin herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışma talep edebilmesi için önceden işçinin yazılı onayını almış olması gereklidir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 47.maddesi‘ne göre, 4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
Özetleyecek olursak şayet;
Bu tarz günler de çalışma yapılıp yapılmayacağı, işvereniniz ile imzalamış olduğunuz sözleşme de belirtilir. Eğer imzaladığınız iş sözleşmeniz de “ulusal bayram ve genel tatil günlerin de işin gerektirdiği şartlar ( iş yoğunluğu vb. ) nedeniyle çalışma yapılacaktır ” tarzında yazılı bir madde varsa sözleşme hükümlerine riayet etmek gerekmektedir. Fakat taraflar arasında imzalanan iş sözleşmelerinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacağına dair bir yazılı bir hüküm yoksa, işvereniniz sizin rızanız olmadan bu günlerde çalışma yaptıramaz.
Yani sizin işvereniniz ile anlaşmanız değil, işvereninizin sizinle anlaşması gerekmektedir. Aksi halde bu günler de çalışmama hakkına sahipsiniz.