Ülkemizdeki korona virüs salgınıyla mücadele sürecinde yaşanan problemler ister istemez bazı işverenleri de etkiledi. Gerek yaşanan sektörel problemler, gerekse salgın nedeniyle daha az işçi ile çalışma kararı alan işverenler, mevcut işçilerini ücretsiz izne çıkarmaları sonucunda yaşanabilecek ekonomik sorunlar nedeniyle hükümet, ücretsiz izin desteği adı altında tüm çalışanlara 1.170,00 TL. destek sağlıyor. Peki ücretsiz izin destek başvurusu nasıl yapılıyor? İnsanlar ücretsiz izin desteğinden nasıl faydalanacak? Detaylar yazımızın devamında.
Ücretsiz izin desteği başvurusunu kim yapacak?
Kısa çalışma ödeneği için nasıl ki işveren başvuru yaptıysa, ücretsiz izin desteği içinde tüm başvuru işlemlerini işverenler yönetecek. İşçiler bu konu ile ilgili herhangi bir yetkiye sahip olmayacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu ve sonrasında İşkur, tamamen işverenin sisteme vereceği bilgiler dahilinde işlem yapacaktır.
Nakdi ücret desteğinden yararlanılabilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimler, elektronik ortamda ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar işverence yapılacaktır. Bu şekilde bildirimi yapılan işçiler için ilgili aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedeninin, “28-Pandemi Ücretsiz İzin” olarak seçilmesi gerekmektedir. Bknz: Sgk eksik gün nedenleri ve eksik gün bildirimi
İşverenler pandemi nedeniyle, ücretsiz izne çıkarmak zorunda kaldığı işçileri ile ilgili, ücretsiz izinlerin kullanıldığı ayı takip eden ayın 3’üne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun resmi internet sitesinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecektir. İşverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ayın 3’üne kadar yapacağı bildirim sonrasında, Sosyal Güvenlik Kurumu bilgileri ayın 5’ine kadar İşkur ile paylaşacaktır. İşkur ise, ayın 8’inden itibaren ilgili işçilere ücretsiz izin desteğini ödeyecektir.
Ücretsiz izin desteğini nasıl alabilirim?
Sosyal Güvenlik Kurumu başvuru esnasında işçinin güncel banka bilgilerini de istemektedir. Dolayısıyla, İşkur ücretsiz izin ödeneğini, ilgili kişinin banka hesabına yapacaktır.
Ücretsiz izin desteği hak kazanma şartları nelerdir?
- 17.04.2020 tarihi itibariyle, iş sözleşmesi bulunan işveren tarafından covid 19 nedeniyle ücretsiz izine çıkarılanlar.
- Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayanlar,
- Yaşlılık-emekli aylığı almayanlar,
- Sosyal Güvenlik Kurumuna, 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olanlar,
İşveren tarafından gerekli bildirim yapıldıktan sonra, 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanacaktır.
Ücretsiz izin başvurusu nasıl yapılır?
Ücretsiz izin başvurusu yapabilmek için ilk önce;
sgk.gov.tr adresine giriş yapıyoruz ve E-SGK bölümüne giriyoruz.
E-SGK bölümüne girdikten sonra, işveren bölümüne giriş yapıyoruz ve sırasıyla;
- Kullanıcı adı,
- İşyeri şifresi,
- Sistem şifresi ve güvenlik anahtarını doğru bir şekilde yazarak sisteme giriş yapıyoruz.
Giriş yaptıktan sonra, sol taraftaki menüden işveren bölümüne giriş yapıyoruz.
Ardından Covid 19 Ücretsiz izin işlemleri bölümüne giriş yapacağız.
Covid 19 ücretsiz izin başvuru bölümüne tıkladıktan sonra karşınıza 3 tane seçenek gelecek.
- Covid 19 ücretsiz izin girişi
- Covid 19 ücretsiz izin listele
- Covid 19 ücretsiz izin xml girişi
Covid 19 ücretsiz izin listele bölümü ile şimdilik ilgilenmiyoruz çünkü ilk defa sisteme giriş yaptık.
Bu neden ile bizi şimdilik iki seçenek ilgilendiriyor.
Eğer covid 19 ücretsiz izin durumu çok fazla işçiniz için geçerli değil, ben bu işlemi manuel olarak yapabilirim diyorsanız, Covid 19 Ücretsiz izin girişi bölümüne tıklıyoruz.
Covid 19 ücretsiz izin girişi bölümünü tıkladıktan sonra yukarıda ekran görüntüsü olan bölümle karşılaşacağız.
Dediğim gibi, eğer çok fazla bir kayıt söz konusu değil ise, buradan manuel kayıt yapabilmeniz mümkün.
İlgili işçinin T.C. kimlik numarasını yazıp, T.C. kimlik numarası ile sorgula dediğimiz anda, ilgili işçinin bilgileri ekrana gelecektir.
Siz sadece,
- Covid 19 nedeniyle ücretsiz izin dönemini,
- Covid 19 nedeniyle, ay içerisinde kaç gün ücretsiz izinli olduğunu,
- İşçinin banka bilgilerini,
- İşçinin iletişim bilgilerini,
- İşveren yetkilisinin iletişim bilgilerini,
Yazarak kaydet butonunu tıklamanız gerekmektedir.
Bu işlemleri sağlıklı bir şekilde yaptıktan sonra diğer tüm işçi için işlem yapabilirsiniz.
Tüm işlemleri yaptıktan sonra, Covid 19 ücretsiz izin listele bölümünden eksik ya da yanlış bir kaydınız söz konusu ise, kontrol edebilir ve güncelleyebilirsiniz.
Eğer bu işlemleri manuel olarak yapma şansınız bulunmuyor ise, xml formatında bir dosya hazırlayarak. Aynı Aylık Prim ve Hizmet Bildirgelerinde olduğu gibi, tek bir dosya ile tüm işçileriniz ile ilgili bilgileri sisteme yükleyebilirsiniz. Uygun format için, firmanızda görevli bilgi işlem sorumlusundan ya da kullandığınız paket programın yetkililerinden destek alabilirsiniz.
Visitor Rating: 5 Stars