Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren nelere dikkat etmelidir?
Soru: Merhaba, ekonomik nedenlerden ötürü ne yazık ki toplu işçi çıkışı yapmak durumundayız. Başvurumuzu gerçekleştirdik. İşveren olarak nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren nelere dikkat etmelidir? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Toplu işçi çıkarma konusu ile ilgili 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 29. maddesinde;
İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, iş yeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.
İş yerinde çalışan işçi sayısı:
- 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
- 101 ile 300 işçi arasında ise, en az %10 oranında işçinin,
- 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,
İşine 4857 Sayılı Kanun’nun 17. maddesi uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.
Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.
Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.
İfadelerine yer verilmiştir.
Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren nelere dikkat etmelidir?
Öncelikle işten çıkarılacak işçilerin işten 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 17. maddesine göre çıkarılması gerekir. İş yerinden çıkarılacak işçi sayısının toplam işçi sayısına oranının kanunda belirtilen oranlarda olması gerekir. İş yerinde çıkarılacak işçi sayısının en az otuz gün önceden bir yazı ile, iş yeri sendika temsilcilerine, ilgili Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerekir. Yapılacak bildirimde, işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.
İşveren işçileri bir defa da mı çıkarmak zorunda?
Böyle bir şart bulunmamakta. İşten çıkış işlemlerini otuz günlük süreç içerisinde aralıklarla da yapabilirsiniz.
İş yerinin kapanması toplu çıkış olarak nitelendirilebilir mi?
İş yerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren içinde bulunduğu durumu en az otuz gün önceden ilgili Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirmek ve iş yerinde ilan etmekle yükümlüdür. Bu işlemleri usulüne uygun olarak yaptıysa, bu durum toplu çıkarma olarak nitelendirilebilir.
Mevsimlik ve kampanya işlerinde çalışanların işten çıkarılması toplu işten çıkarılma olarak nitelendirilebilir mi?
Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.
Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren nelere dikkat etmelidir?