Soru: Merhaba, bir çalışanımız belirsiz süreli iş sözleşmesine tabii olarak tam zamanlı olarak şirketimizde çalışıyor. Bu arkadaşımız ile özel nedenlerden dolayı artık kısmi süreli çalışmak istiyoruz. Tam zamanlıdan kısmi süreliye geçiş işlemi yapabilmek için İşe giriş bildirgesi işlemini nasıl yapacağım? İşten çıkartıp, tekrardan mı işe almam gerekiyor? Ayrıca nelere dikkat etmemiz gerekiyor bu konuda? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
Tam zamanlıdan kısmi süreli çalışmaya geçme işlemi çok fazla karşılaştığımız bir durum değil. Ama bunun da bir yolu var tabi ki. Ama burada işverenin tek taraflı karar alması ve bunu uygulaması söz konusu olmayacaktır.
Tam zamanlıdan kısmi süreliye geçiş için işçiden onay almalısınız.
Bu tarz durumlarda işveren tek başına karar alamaz. İşveren işçisinin rızasını almadan onun iş sözleşmesini tam süreliden, kısmi süreliye çeviremez. İşçinin rızası olmadan yapılan bu işlemler sonucunda işçinin iş şartlarında esaslı değişiklik olduğundan haklı neden ile iş sözleşmesini feshedebilir.
İşveren olarak bu konuda yapmanız gereken ilk ve en önemli husus işçi ile anlaşmak olacaktır. İşçi ile mutabakat sağladığınız taktirde iş sözleşmesini kısmi süreliye çevirebilirsiniz. Aksi halde tek taraflı olarak iş sözleşmesinde bu değişiklik yapamazsınız.
İşçi ile mutabakat sağladıktan sonra, tam zamanlı çalışan bir işçiniz kısmi süreli çalışmaya geçebilmesi için sizin de dediğiniz gibi işe giriş bildirgesini düzenlemeniz gerekmektedir.
Tam zamanlıdan kısmi süreliye geçiş işlemi
Düzenleyeceğiniz işe giriş bildirgesinde,
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 13 ve 14. maddesine göre, kısmi süreli veya çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu sorularına evet, sonrasında da işçinin çalışacak gün sayısının da belirtilmesi gerekmektedir. Fakat bu işlemler için, tam zamanlı çalışan işçi için işten çıkış bildirgesi düzenleyip, tekrardan kısmi süreli işe giriş bildirgesi düzenlenmesine gerek yok. İşe giriş güncelleme ekranından bu işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bknz: İşe giriş bildirgesinde güncelleme nasıl yapılır?
Kısmi süreli iş sözleşmesinin SGK’ya bildirimi nasıl yapılır?
İşe giriş işlemlerini tamamladıktan sonra, işçiniz ile imzaladığınız kısmi süreli iş sözleşmesinin bir nüshasını, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il/ilçe Müdürlüğü‘ne bir kereye mahsus vermeniz gerekmektedir. Bu iki işlemi sağlıklı bir şekilde tamamladıktan sonra, sorunsuz bir şekilde iki tarafta çalışmaya başlayabilir.
Merhaba ben 2019 Kasım ayında part time iş girişi yaptim 2021 nisan ayında 6 ay sözleşmeli olarak kadroya tam zamanlı çalışmaya geçiş yaptım Eylül ayında sözleşmem bitiyor ve kısmi süreliye geçiş yapacağım benden iş çıkışı almami daha sonra part time iş girişi yapabileceklerini tam zamanlidan kısmi süreliye iş çıkışı yapmadan geçiş yapamayacaklarını söylüyorlar ama ben iş çıkışı almak istemiyorum iş çıkışı vermeden beni kadrodan part timw geçirebilirler mi
Merhaba,
Tam zamanlidan kısmi sureliye geçiş işlemi için işten çıkış yapılmasına gerek yok. İşe giriş bildirgesinde güncelleme yapılarak 4857 sayılı Kanunun 13 ve 14 üncü maddesine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine ya da ev hizmetlerinde 30 günden az çalışıyor mu? Sorusuna evet cevabı vererek ve ay içerisinde kaç gün çalışacağınızı beyan ederek işlem yapılabilir.
Görüşmek üzere,
Merhabalar; 6 yıldır yönetici olarak çalıştığım özel şirkette doğum sonrası ve ücretsiz izin sonrası eşimin çalıştığına dair belgeleri ekte sunarak kismi çalışmaya geçmek istediğimi dilekçe verdim ve kabul görüldü. Yöneticilik yaptığım dönem de maaşlarım bulunduğum pozisyondan sebeple yüksek yatıyordu. Kısmi çalışmaya geçince maaşım tekrar yönetici maaşı üzerinden mi hesaplanıp yatırılmalı yoksa normal asgarî ücretle çalışan personel maaşı üzerinden mi hesaplanıp yatırılmalı.
Merhabalar,
Mevcut maaşınız üzerinden hesaplama işlemi yapılmalıdır.
merhabalar ben 7 ay sigortasız çalıştım düşük maaşla ve bir senedirde aynı işyerinde sigortalı çalışıyorum hem parttıme çalışmamı istiyorlar hemde moping uyguluyorlar haklarım nelerdır birde yarı zamanlı çalışmayı kabul etsem bir senelik tazminatım ne olacak