Şubat ayında bordro düzenleme
Şubat ayında sigorta primlerimi kaç gün üzerinden yatar?
Eğer tam zamanlı hizmet akdi ile bir iş yerinde çalışma söz konusuysa, ve bulunduğunuz ay içerisinde bir istirahat,ya da ücretsiz izin durumu söz konusu değil ise, yani sigorta bütünlüğü bozulmadıysa sigorta primleri içinde bulunduğunuz ay kaç çekerse çeksin 30 ( otuz ) gün üzerinden yatmak zorundadır.
Şubat ayında işe giriş söz konusu sigorta primlerini nasıl ayarlayacağım?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, sigorta primlerinin 30 ( otuz ) gün yatması için ayın bütünlüğünün bozulmaması gerekiyor.
Örnek verelim.
Şubat ayının 5. gününde bir sigorta başlangıcı yapıyorsunuz ve ay sonuna kadar kesintisiz bir çalışma söz konusu ve bordro düzenleyeceksiniz. Peki kaç gün sigorta göstermeniz gerekiyor?
Sigortalı işe giriş işlemi şubat ayının 5’inde olduğu için ayın bütünlüğü bozulmuş demektir. Bu durumda parmak hesabı ile çalışma gün sayısını bulmak durumundasınız.
2016 şubat ayının 29 gün olduğu ve sigorta başlangıcı ayın 5’i olduğuna göre siz ayın 5’inide yani işe giriş tarihini de sayarak 25 gün sigorta primi göstermek durumundasınız.
Eğer ay 30 çekseydi 26 gün, 31 gün çekseydi 27 gün sigorta primi göstermek durumundaydınız.
Şubat ayında ayrıca dikkat edilmesi gereken husus, içinde bulunduğumuz ayın 29 gün çekmesinden dolayı, bu ay içerisinde herhangi bir zorunlu durum söz konusu olmadıkça şirket içi nakillerden uzak durmanızdır.
Örnek vermek gerekirse;
Bir çalışanınızı A firmanızdan, gene aynı işverene ait B firmasına nakletmek istiyorsunuz. Bu durumda siz çalışanınız için Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda A firmasından “nakil” nedeni ile işten bildirgesi düzenleyecek ve bildirimde bulunacaksınız. Ve aynı gün B firması için ile giriş bildirgesi düzenleyeceksiniz.
eğer bu personeliniz de herhangi bir nakil durumu işlemi yapmasaydınız, ayın bütünlüğü bozulmayacak ve sigorta primi 30 gün üzerinden yatacaktı. Ama siz nakil işleminden dolayı doğal olarak işten çıkış ve giriş işlemi yaptığınız için ayın bütünlüğünü bozdunuz.
A firmasından 05.02.2016 tarihinde çıkış,
B firmasına 06.02.2016 tarihinde giriş,
A firmasında olan çalışmasından dolayı çalışan adına 5 günlük sigorta primi göstereceksiniz.
B firmasında olan çalışmasından dolayı çalışan adına ay sonunda 24 günlük sigorta primi göstereceksiniz.
Yani nakil işlemi olmasaydı 30 gün olan prim ödemesi, şuan otomatikman 29 gün olarak kayıtlara geçti.
Peki bunun ne zararı var? 1 ( bir ) günlük prim ne gibi sorunlar yaratabilir ki?
Dışarıdan bakıldığı taktirde, tabi ki 1 günlük primin herhangi bir problem yaratacağı düşünülemez. Fakat önümüzdeki 3 ( üç ) ay içerisinde tarafınızdan yapılacak olası bir iş akdinin feshinde, sırf sizin şubat ayında yaptığınız nakilden dolayı çalışanınız işsizlik maaşından faydalanamayabilir.
İşsizlik maaşından faydalanmanın ilk şartı, iş akdinin feshinden önceki son 4 ay içerisinde 120 gün sigortalı olmaktır. Sizin farkında olmadan şubat ayında yapmış olduğunuz nakilden dolayı çalışanınızın son 4 ay da ki prim toplamı 119 gün oluyor.
İşsizlik maaşı hak ediş şartlarına tekrar göz atmak adına lütfen TIKLAYINIZ.