Şubat ayı eksik gün hesabı nasıl yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sigortalı olunan günler, her ay için 30 gün kabul edilmektedir. Ayın 31 gün veya 28 gün olması dikkate alınmaksızın 12 ay da 30 gün olarak bildirilmektedir. Şubat ayında da “tam çalışan” işçilerin prim gün sayıları da her ne kadar içinde bulunduğumuz ay 29 çekse de 30 gün üzerinden bildirilmek zorundadır.
Normal şartlarda tam çalışılan ( prim kesintisi olmayan ) bir şubat ayında herhangi bir problem olmamaktadır. Karışıklık ay içerisinde çeşitli nedenlerle eksik çalışmanın ve ayın prim bazında bütünlüğünün bozulduğu zamanlarda oluşur. Bir de aylardan şubat ise o zaman iyicene her şey karışmaktadır. Gelin şubat ayında çeşitli nedenlerden ötürü çalışmayan ( rapor, ücretsiz izin vb. ) ve o günler ile ilgili prim kesintisi olanların prim günü nasıl hesaplandığına birlikte göz atalım.
Şubat ayında prim günü hesaplaması nasıl yapılır?
Öncelikle ay kaç çekerse çeksin prim gün sayısı 30’dur. Fakat ayın bütünlüğü bozulur ise, bu sefer takvim hesabı yapmamız gerekmektedir. Ayın bütünlüğü nasıl bozuluyor? Sigortalı ay içerisinde herhangi bir nedenden ötürü prim kesintisi yaşar ise, ayın bütünlüğü bozulmaktadır. Normal şartlarda tam çalışma söz konusu ise, 30 günden yapacağınız işlemde bu sefer, takvim hesabı devreye girmektedir. Bunun hesabını yapmak içinde basit bir yöntem uygulanmaktadır.
Eğer sigortalının ay içerisinde prim kesintisi söz konusu ise;
Ay içerisinde gün sayısı – Eksik gün sayısı = Prim ödenecek gün sayısı yöntemi sizi sonuca götürecektir.
Dilerseniz bunu örnekleyelim:
Diyelim ki; Şubat ayında 4 gün raporlu bir işçiniz var bu işçiniz ile ilgili prim gün sayısı hesabı yapmak istiyorsunuz.
Normal şartlarda ayın gün sayısından 4’ü çıkardığımızda her zaman ki sonuca ulaşacaktık fakat şubat ayındayız. Ve 2020 Şubat ayı 29 gün çekiyor. 29 ‘den 4’ü çıkardığımızda da 25 kalıyor. Aylardan Şubat olduğu ve ilgili sigortalı ay eksik çektiği için 4 gün raporlu olduğu halde, 6 gün sigorta kaybına uğrayacaktır. Bu sigortalının prim gün hesabı 25 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecektir.
İşverenler dilerse kişinin fazladan eksilen günleri için ek ödeme yaparak en azından ücret tarafındaki eksikliği giderebilirler. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu nazarında, işverenlerin aylık prim ve hizmet belgelerinde hesaplama işlemlerini bu şekilde yapmak zorundalar. Aksi halde sistem, gün sayısı hatası verecek ve bildirge onayına izin vermeyecektir. Yani siz 26 prim 4 eksik gün gösterirseniz, sistem kabul etmeyecektir.
Şubat ayında işe giren ya da çıkan personelde gün hesabı
Ayın ilk iş günü yani 01.02.2020 tarihinde iş başı yapan işçinin sigortası 30 gün üzerinden yapılacaktır. Fakat bu günler dışında, 02.02.2020 – 10.02.2020 – 22.02.2020 vb. tarihlerinde işe giriş söz konusu ise prim gün hesabı yukarıda da anlattığımız gibi, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanır.
Örnek vermek gerekir ise;
2020 yılında şubat ayı 29 gün çektiği için;
10.02.2020 tarihinde işe giriş yapan bir sigortalı için, şubat ayı için, 20 gün prim yatırmanız gerekmektedir. ( 10.02.2020 dahil )
Özetleyecek olursak şayet;
Eğer bir ay içerisinde o ayın bütünlüğünü bozacak, rapor, ücretsiz izin gibi durumlar söz konusu değil ise, ay kaç çekerse çeksin tüm aylar 30 gün üzerinden işleme alınacaktır. Ay içerisinde prim kesintisi söz konusu değil ise, tüm aylar 30 gün üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecektir. Fakat ay içerisinde herhangi bir nedenden ötürü prim kesintisinden dolayı ayın bütünlüğü bozulur ise, devreye takvim hesabı girecektir ve bu sefer ayın kaç gün çektiği önem arz edecektir.
Şubat ayı eksik gün hesabı nasıl yapılır