Şubat ayı eksik gün bildirimi nasıl yapılır?
Soru: Merhaba, şubat ayında istirahatli personellerimiz mevcut. Bu kişilerin eksik gün bildirimlerini yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Şubat ayı eksik gün bildirimi nasıl yapılır? Şubat ayında eksik gün hesaplama konusunda bilgi verebilir misiniz? İyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenler, işçilerinin prim günlerini her ay “aylık prim ve hizmet belgesi” ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirirler. Prim günü kişilerin sigortalı olduğu ücret almaya hak kazandığı günleri ifade etmektedir. İşçilerin bir iş yerinde çalışırken ücretsiz izin, kısmi çalışma, doğum izni, rapor gibi durumları söz konusu olduğunda bu süreler için sigorta primleri işveren tarafından ödenmeyebilir. Bu durumun hesaplanması aydaki gün sayısına göre değişmektedir. Diğer aylardan farklı olan Şubat Ayı Eksik Gün Bildirimleri ise zihinleri karıştırmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 3. Maddesinde yer alan tanımlardan biri “Ay” kavramıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sigortalı olunan günü ifade eden prim günü her ay için 30 gün olarak kabul edilmektedir. Ayın 31 gün olması ya da 28 gün olması SGK açısından dikkate alınmamaktadır.
Sizin şubat ayı için yapacağınız eksik gün bildirimlerinin diğer aylardan bir farkı bulunmuyor.
Ay içerisinde herhangi bir eksik gün söz konusu değil ise tüm aylar 30 gün olarak bildirim yapılır.
2019 yılının şubat ayı 28 gün çekiyor fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ay içerisinde herhangi bir işe giriş, ücretsiz izin, rapor vb. gibi bir durum söz konusu değil ise yani ay bütünlüğü bozulmamış ise ay Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ” 30 ” gün üzerinden dikkate alınır. Ayın, 28, 29 ya da 31 gün olması herhangi bir şey ifade etmez.
İsterseniz bunu örnekleyerek anlamaya çalışalım.
Birinci örnek:
Şubat ayında 8 gün istirahatli bir personeliniz var ve bu personeliniz ile ilgili eksik gün bildirimi yapacaksınız. İstirahat yüzünden ayın bütünlüğü bozuldu ve siz bu sefer çalışma günlerini parmak hesabı ile bulmak zorundasınız.
2019 Şubat ayı 28 gün çektiği için, bu personeliniz ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na 8 gün istirahat, 20 gün sigorta ve maaş ödemesi gerçekleştireceksiniz.
İkinci örnek:
Şubat ayında 15 gün istirahatli bir personeliniz ve bu personeliniz için Sosyal Güvenlik Kurumu’na 15 gün istirahat, 13 gün sigorta ve maaş ödemesi gerçekleştireceksiniz.
Özetlememiz gerekir ise şayet:
Bir yıl takvimi içerisinde ay kaç çekerse çeksin, ayın bütünlüğünü bozacak bir durum söz konusu olmadığı taktirde tüm aylar 30 gün üzerinden bildirilecektir. Fakat ay içerisinde işe giriş, ücretsiz izin, istirahat vb. gibi durumlar söz konusu olduğunda ayın bütünlüğü bozulacağı için bu sefer ayın kaç gün çektiği önem arz edecektir.
Şubat ayı eksik gün bildirimi nasıl yapılır?