Sigortalı nakil işlemleri
Soru: Merhaba, iş yerimizin merkez ofisini farklı bir adrese taşıyoruz. SGK işten çıkış bildirgesi ve işe giriş bildirgelerinde nelere dikkat etmem gerekiyor? Ayrıca sigortalılar da herhangi bir gün kaybı olmaması için işe giriş ve işten çıkış bildirgelerini hangi tarihlerde vermem gerekir? İlk defa böyle bir işlem yapacağım için açıkçası bu konu ile ilgili net bir bilgim yok. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenler iş yerlerinde çalıştırdıkları sigortalıları kendilerine ait diğer iş yerine hizmet akdi sona ermeden nakil işlemleri yaparken bazı konulara dikkat etmeleri gerekmektedir. Bunlardan ilki, işçi adına düzenlenen işten çıkış bildirgesinde öncelikle işten çıkış kodu olarak “16 ” yani Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer iş yerine nakli seçilmeli ve ardından nakil gideceği iş yeri sicil numarası, yazılmalıdır.
İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİNDE İŞÇİNİN NAKİL GİTTİĞİ İŞ YERİ SİCİL NUMARASI
Ardından işçinin yeni görev yeri ile ilgili işe giriş bildirgesi verirken bu sefer de, işçi adına düzenlenecek olan işe giriş bildirgelerinde ise, işçinin nakil işleminden önce görev yaptığı iş yerinin 26 haneli iş yeri sicil numarasının yazılması gerekmektedir.
Bu işlemi nakil işlemi yaptığınız her sigortalı için düzenleyeceğiniz işe giriş bildirgelerinde doldurmanız gerekmektedir. Eğer bu bölümü doldurmazsanız tarafınıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanacaktır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak için Nakil geldiği iş yeri numarası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİNDE İŞÇİNİN NAKİL GELDİĞİ İŞ YERİ SİCİL NUMARASI
İSTİSNAİ DURUM BİLDİRİM TABLOSU
Nakil işlemlerinde dikkat edilmesi gereken ikinci husus, işçinin yeni görev yapacağı iş yeri sicil numarası ile vereceğiniz işe giriş bildirgesidir.
Nakil işlemi yapılan sigortalının eski işyerinden çıkış işlemi yapıldıktan sonra bu sefer yeni işyeri ile ilgili işe giriş bildirgesi düzenlemeniz gerekmektedir. Yeni iş yeri ile ilgili işe giriş bildirgesi düzenler iken “Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin kurumun aynı ya da başka sigorta/il sigorta müdürlüğünce tescil edilmiş diğer iş yerinde çalışan sigortalı” seçeneği işaretlemeniz gerekmektedir. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için istisnai durum tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Eski iş yerinden çıkış yaptığınız gün yeni iş yerinden giriş yapabilirsiniz.
Eski iş yerinizde görev yapan sigortalılar adına işten çıkış bildirgesi düzenlediğiniz tarihte, yeni iş yeri için işe giriş bildirgesi verebilirsiniz. Yani 26.01.2018 tarihinde, nakil işlemi nedeniyle işten çıkış bildirgesi düzenlediğiniz sigortalı adına, gene 26.01.2018 tarihinde, nakil gittiği iş yeri için işe giriş bildirgesi verebilirsiniz. Tabi 26.01.2018 tarihi işçinin nakil gittiği iş yeri ile ilgili düzenlenen işe giriş bildirgesinin evrak tarihi olmalıdır. Asıl sigorta başlangıç tarihi 27.01.2018 olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu işten çıkış bildirgesi verilen tarihi çalışıldı olarak kabul edeceği için bu işlem sonucunda çalışanlarınız herhangi bir gün kaybı yaşamayacaktır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
İşverenler, çalışanlarını kendilerine ait diğer bir iş yerine nakil işlemi yaparken;
- İşten çıkış bildirgesinde, işten çıkış kodu 16 – Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer iş yerine nakli olmalıdır.
- İşten çıkış bildirgesi düzenlerken, işçinin nakil gittiği 26 haneli yeni sicil numarasının yazılması gerekmektedir.
- İşe giriş bildirgesi düzenlerken, işçinin nakil geldiği 26 haneli eski sicil numarası yazılması ve işe giriş bildirgesinin en altında bulunan istisnai durum tablosunda, Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin kurumun aynı ya da başka sigorta/il sigorta müdürlüğünce tescil edilmiş diğer iş yerinde çalışan sigortalı seçeneği işaretlenmelidir.
Nakil işlemlerinde işyeri sicil numarası