Sigortalı çalıştırmaya ara verme bildirimi nasıl yapılır?
Soru: Merhaba, iki çalışanımızın olduğu şubelerimizden bir tanesinde geçici olarak işçi çalıştırmayacağız. SGK’ya nasıl bir bildirimde bulunmamız gerekiyor. SGK böyle bir durumu kabul ediyor mu?
Cevap:
Merhabalar,
Sigortalı olarak şubenizde görev yapan son çalışanınızın işten çıkış bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda verdikten sonra, iş yerinizin yasal olarak herhangi bir şekilde kapanışını vermediyseniz önümüzde ki dönem de sigortalı çalışanlarınız ile ilgili bildirge veremeyeceğinizden dolayı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na “işçi çalıştırmaya ara verme” bildirimi yapmak zorundasınız.
Eskiden bu bildirimi bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu il/ilçe Müdürlüğü’ne elden evrak teslim etmek sureti ile gerçekleştirebiliyorduk. Ama şimdi bu işlemi internet ortamında yapabiliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu kesinlikle dilekçe ile bu işlemi kabul etmemektedir, sistemsel bir sorun söz konusu değil ise elektronik ortamda bildirim yapmak zorundasınız.
Elektronik ortamda sigortalı çalışmaya ara verme bildirimi nasıl yapılır?
Her zaman olduğu gibi, sgk.gov.tr adresine giriyoruz ve sırasıyla;
- E-SGK
- E-Bildirge
Menülerini tıklıyoruz.
Ve önümüze çıkan ekranda bizden istenen;
- Kullanıcı adını
- Sistem şifresini
- İşyeri şifresini
Doğru bir şekilde yazdıktan sonra E-bildirge sistemine giriş yapıyoruz.
Sisteme doğru bir şekilde girdikten sonra karşımıza yukarıda ki E-bildirge ana ekranı gelecek. Bu ekranda kırmızı ile işaretlediğimiz ” Sigortalı çalışmaya ara verme/Başlama giriş ve Güncelleme ” menüsünü tıklıyoruz.
“Sigortalı çalışmaya ara verme/Başlama giriş ve Güncelleme ” menüsünü tıkladıktan sonra karşımıza yukarıda ki ekran görüntüsü gelecek.
Bu ekran da sol taraftaki bölüme “sigortalı çalıştırmaya ara verme başlangıç tarihini“, sağ taraftaki bölüme ise” sigortalı çalıştırmaya ara verme bitiş tarihini ” yazmanız gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse, 30.03.2016 tarihi itibariyle son çalışanınızın sigortasını sonlandırdınız ve 01.04.2016-30.04.2016 tarihinde çalışmaya ara vereceksiniz. Siz sol taraftaki bölüme, sigortalı çalıştırmaya ara verme başlangıç tarihi olarak 01.04.2016 yazacaksınız, sağ tarafa yani sigortalı çalıştırmaya ara verme bitiş tarihi olarak ise 30.04.2016 yazacaksınız.
Tarihleri doğru yazdıktan sonra “güncelle/kaydet” butonunu tıklayabilirsiniz.
Tarihleri doğru girdiğinize emin olduktan ve güncelle/kaydet butonuna tıkladıktan sonra yukarıda ki ekran ile karşılaşacaksınız.
Yukarıda ki ekranda da işaretlediğimiz bölümde tarihleri gördüğünüz taktirde ” sigortalı çalışmaya ara verme ” işleminiz başarıyla tamamlamış olursunuz.
Eğer tarihler de bir hata söz konusu ise, aynı ekrandan, güncelleme yapabilirsiniz.
Belli bir süre giriş yapılmayacak örğ mart nisan mayıs her zmn mı bunu yapacaz yoksa dilekçe verip kapatalım mı ?
Merhaba Caner Bey;
Sosyal Güvenlik Kurumu konu ile ilgili dilekçe başvurularını 14.12.2010 tarihinde son verdi. Bu konu ile ilgili tüm bildirimleri internetten yapmanız gerekmektedir.
Sistemde çalışma yapılmayacak dönemleri bir kere girmeniz yeterli, her zaman yapmanız gerekmiyor.
İyi günler dileriz.
Merhaba, işe tekrar başlama tarihi belli değilse ne yazacağız
Merhaba Arzu hanım;
Ara vermeye başladığınız tarihi yazıp bitiş tarihini boş bırakın ve kaydet butonunu tıklayınız.
Yeniden işçi çalıştırmaya başladığınız zaman, işçilerin çalışmaya başladığı tarihi bitiş tarihi olarak güncelliyorsunuz.
Görüşmek üzere,
çalıştırmaya ara verme tarihini boş bırakmam lazım o zaman kayıt yapmıyor
Nilay hanım merhabalar,
Calışmaya ara verme başlangıç tarihini mi boş bırakmak istiyorsunuz? Biraz detaylandırabilirseniz sorunuzu cevaplamaya çalışabiliriz.
Görüşmek üzere,
Bu formu doldurmanın bir süresi var mı?
Formu bildirim süresi varmı? güncelleme geriye dönük ne kadar sürede yapılabilir.
Habib Bey merhaba;
Siz bildirimde bulunursunuz, iki yıl süresi içerisinde güncelleme işlemi yapabilirsiniz. İki yıl herhangi bir hareket söz konusu olmaz ise Sosyal Güvenlik Kurumu iş yerinizin kapanış işlemini gerçekleştirir.
Görüşmek üzere,
Merhaba ,
Eğer bildirimi 15 gün içerisinde yapmaz isek uygulanacak idari para cezası nedir acaba ?
Sigortadan net bir bilgi alamadım maalesef
Nurcan hanım merhaba,
Bahsettiğiniz bir cezaya şuana kadar şahit olmadık.
Sadece siz bildiriminizi yapın, son sigorta çıkışından sonra 15 gün sonra bildirimde bulunmanız sizi idari para cezası ile karşılaştırmaz.
Görüşmek üzere,