SGK işten çıkış bildirgesinde düzeltme işlemi nasıl yapılır?
Soru: Merhaba, Bir çalışanımızın işten çıkış bildirgesi düzenlerken işten çıkış maddesini yanlış yapmışız. Çıkış bildirgesinde ki maddenin değişikliğini nasıl düzeltebiliriz? SGK işten çıkış bildirgesinde düzeltme işlemi nasıl yapılır? Teşekkürler, kolay gelsin.
Cevap:
Merhaba,
Bildiğiniz gibi, işten çıkış bildirgesinde ki herhangi bir iptal ya da değişiklik işlemini işçinin çıkışınızı yaptığınız tarihten itibaren elektronik ortam da 10 gün içerisinde yapabilirsiniz. Bu süreden sonra elektronik ortam da yapacağınız bir iptal ya da değişiklik işleminde idari para cezası ile karşı karşıya kalırsınız.
Örnek vermek gerekirse;
15.01.2016 tarihinde verdiğiniz işten çıkış bildirgenizi 25.01.2016 günü saat 23:59’a kadar düzeltebilir ya da iptal edebilirsiniz. Bu tarihten sonra ki yapacağınız işlemler de idari ceza parasına maruz kalırsınız.
Bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak ve işten çıkış bildirgesinin nasıl iptal edileceğini öğrenmek için lütfen TIKLAYINIZ.
Peki ben 10 günlük süreyi geçirdim, ama işten çıkış maddesinde değişiklik yapmam gerekiyor, nasıl yapabilirim?
Bu genellikle çok sık yaşanan bir durum değildir fakat ara sırada olsa farkında olmadan bu problem ile karşılaşabiliyoruz.
Diyelim ki bir işçinizi siz işten çıkardınız ve yanlışlıkla işten çıkış bildirgesini işçi işten çıkmış olarak gösterdiniz ve bunun yanlış olduğunu geç farkettiniz.
Sizin yaptığınız bu hata yüzünden işten çıkardığınız çalışanınız eğer herhangi bir hak edişi var ise;
İşsizlik maaşından faydalanamayacaktır.
İşsizlik maaşı hak ediş şartlarını öğrenmek için lütfen TIKLAYINIZ.
10 ( on ) günlük süreyi aştığınız için, elektronik ortamdan bu düzeltmeyi yapamazsınız. Bu durumda firmanızın bağlı bulunduğu ” Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü ” ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Kurum ile yapacağınız görüşme sonrasında, sadece işten çıkış bildirgesinde hatalı olarak beyan ettiğinizi düşündüğünüz işten çıkış maddesi ile ilgili değişiklik yapabilir bu sayede de, çalışanınızın işsizlik maaşından faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Bunun için;
Firmanızın bağlı bağlı bulunduğu “Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü “ne konuyla ilgili bir dilekçe yazmanız yeterlidir.
İşkur yetkilisi düzeltme işlemini yapıp, çalışanınızı işsizlik maaşından faydalandırabilecektir.
Dilekçenin ekine hatalı olduğunu düşündüğünüz ” işten çıkış bildirgesi” ni de eklemeyi unutmayın.
İşten çıkış bildirgesi nasıl düzenlenir?
İşten çıkış bildirgesi nasıl iptal edilir?
Merhabalar ben işverenimizin iki sigorta sicili bulunmakta ben 3 kişinin sigorta çıkışını yanlışlıkla diğer a sicilinden vermem gerekirken b sicilinden vermişim bunu nasıl düzeltebilirim herhangi bi cezai işlem durumu varmı ?
Merhaba Emre Bey;
B sicil numarasına ait iş yerinden vermiş olduğunuz işe giriş bildirgelerini, işçilerin işten çıkış tarihlerinden itibaren 10 gün içerisinde iptal edebilirsiniz. İptal işlemini gerçekleştirdikten sonra A sicil numarasına ait iş yerinden geriye doğru 10 günlük işten çıkış bildirgesi verebilirsiniz. Bu süre içerisinde yapacağınız işlemlerinde herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmazsınız.
İyi günler dileriz.
07.02.2017 tarihinde işten çıkışı yapılan işçinin çıkış bildirgesinde muhasebeci çıkış tarihini yanlışlıkla 01.02 olarak göstermiş. Biz bunu 13.01 tarihinde farkettik. Çıkış kağıdına işlem tarihi 07.02 olarak görünüyor.
10 günlük düzeltme süresinde esas olan tarih, yanlış yazılan 01.02 tarihimidir yoksa işlem yapılan 07.02 tarihimidir. Çünkü sgk 13.02 de yaptığımız başvuruyu zaman geçti diye kabul etmiyor.
Merhaba Söner bey;
Ne yazık ki işten çıkış tarihi olarak bildirge de beyan edilen baz alır sgk.. Sistem otomatik olduğu için elektronik ortamda müdahale etmeniz 10 günlük süre sona erdiği için mümkün değil..
Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezine, olayın sehven yapıldığını..asıl çıkış tarihinin 07.02.2017 olduğunu beyan eden bir dilekçe ile başvurun. Düzeltme işlemini herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmadan gerceklestirebilirler..
Görüşmek üzere..
Merhaba bir çalışanımızın işden çıkışını istifa olarak yapmışım dolayısıylada işsizlik maaşı alamıyor ve süresi de maalesef 10 günü geçti düzeltme için ne yapmam lazım işsizlik maaşından faydalanması için.
Merhaba Ertuğrul bey;
Bağlı bulunduğunuz Işkur bölge müdürlüğüne, konu ile ilgili dilekçe yazarsanız işten çıkış maddesinde düzeltme yaparlar.
Görüşmek üzere,
Merhabalar ben sigortalı bir çalışanın hak ettiği ücreti yanlış yazdım bununla alakalı bir düzeltme vermem gerekirmi ?
hizmet listesinde doğrusunu yazmış olsak dahi?
merhabalar firma çalışanın işten çıkış bildirgesindeki hak edilen ücret kısmı hariç her şey doğru ama hak edilen ücret kısmında bir hata var ve 10 günü de geçti hizmet listesinde doğru olanı beyan etsen sgk bir sıkıntı çıkartırmı düzeltme vermemiz şartmı ?
İsmail bey merhabalar,
Aylık prim ve hizmet belgesinde doğru rakamı beyan etmeniz yeterli, herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Bir sorun ile karşılaşmazsınız.
Görüşmek üzere.
şuan o kadar rahatladım ki size pizza ısmarlamak isterim bunu tüm samimiyetimle söylüyorum cidden çok sağolun.
Merhaba İsmail Bey;
Biz teşekkür ederiz, çok sağolun..
Görüşmek üzere.
Merhaba Admin,
Benzer durum bende de var da ek olarak gün sayısını da değiştirmem gerekicek. Sorun olur mu?
Gökhan bey merhaba,
10 günlük süreyi aştıysanız şayet gün sayısını değiştireceğiniz için düzeltme talebinizin sonrasında idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Ama tabiki son kararı bağlı bulunduğunuz SGK Müdürlüğünde ki işyeri tescil bölümünden sorumlu memur verecek.
Görüşmek üzere,
Mrblar
Sgk cikis işleminde cikis kodu vs hepsi doğru iken cikis yapılan iş yeri adresini yanlış yaptim.Geriye dönük düzeltme yapamıyorum gün geçtiği için.nasıl bir yol izlemeliyiz ve cezası gelir mi
Serrap hanım merhaba,
İşten çıkış işlemlerinde işyeri adresi girişi bulunmuyor. Farklı iş yeri sicil numarasından mı çıkış işlemi gerçekleştirdiniz? Detaylandırabilirseniz daha sağlıklı bilgi verebiliriz.
Görüşmek üzere,
a işyerinde çalışan bir persoelin çıkışı b işyerinden yapıldı.yani çalışmadığı işyerinden (şubeden) çıkışı yapıldı.çıkış tarihi. 10 günlük süreyi geçti.
Tekrardan Merhaba Serap Hanım,
A iş yeri ile B iş yerinin işverenleri aynı ise herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmazsınız.
Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuruda bulunursanız aktarımını sağlarlar. Siz sadece Sigorta tescil bölümünden işlemin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edin yeter.
Görüşmek üzere,
konu ile ilgili yazmamız gereken dilekçenin bir örneği varmıdır?
Merhaba
Bizim mükellefimizin merkez ve şube olmak üzere 2 firması var şubeden çıkış yapılması gereken personeli sgk şifresi karışıklığı yüzünden merkezden çıkış yapılmış ve 10 günlük süreyi aşmış bulunmaktayız dediğiniz gibi dilekçe yazıp sgk ya başvurucaz ama herhangi bir denetlemeye girermi firma
Zeynep hanım merhaba,
Birden fazla şubesi olan işverenlerde zaman zaman bu tarz aksaklıklar olabilir. Sgk bu tarz durumların şehven yapıldığını düşünür genellikle. Sürekli aynı hata yapılmadığı sürece firma bu konu ile ilgili herhangi bir denetlemeye tabii tutulmaz.
Görüşmek üzere,
Çok teşekkür ederim verdiginiz bilgi için görüşmek üzere
Tekrardan merhaba Zeynep Hanım,
Biz teşekkür ederiz, görüşmek üzere.
Merhabalar kolay gelsin
İşten ayrılış bildirgesinde gün sayısını 19, eksik günü 12 yapmam gerekirken yanlışlıkla gün sayısını da 12(prim tutarında 19 günlük prim tutarı yazılı) eksik gün sayısını da 12 yapmışım 10 günlük süreyi geçti daha önce bu tarzda bi hata olmuştu sgkya gittiğimde biz sadece çıkış gününe bakıyoruz siz bildirgeyi doğru verin diyip işlem yapmamıştı acaba daha sonra bu şekilde ceza gelme durumu var mıdır? Teşekkürler
Bir de diğer arkadaşlara yardımcı olmak maksadıyla başıma geleni söylüyorum inşaat firmalarımızdan dolayı günde 10-15 giriş çıkış yapıyorum a firmasının çalışanını b firmasına giriş yapmıştım farkına vardığımda 10 günü geçmişti bağlı olduğu sgk ya dilekçe ve çalışan işçinin a firmasında işe başladığına dair dilekçe hazırladım sgkya verince düzeltmişlerdi bazı arkadaşların başına gelmiş bu şekilde bilgi vermek istedim
Mehmet Bey merhaba,
Aylık prim ve hizmet belgesini olması gerektiği gibi verin. SGK işten çıkış bildirgelerinde görevli memurun da dediği gibi önemli olan iş akdinin feshedildiği tarih önemlidir. Prim gün sayısı ve tutarları için Aylık prim ve hizmet belgesini dikkate almaktadırlar.
Görüşmek üzere,
Merhabalar,
Personel Çıkış kodunun yanlış yapılmasından herhangi bir cezai işlemle karşılaşırmıyız ve çıkış kodunun 29 olması gerekirken 25 olarak yapılmıştır.Dilekçe ile düzeltme yapabilirmiyiz.
Merhaba Ece hanım,
Yasal süre içerisindeyse elektronik ortamda değiştirebilirsiniz. Süreyi kaçırdıysanız bağlı bulunduğunuz işkur müdürlüğüne dilekçe ile başvurup düzeltme işlemini yapabilirsiniz. Herhangi bir cezai işlem ile karşılaşmazsınız.
Görüşmek üzere,
tekrar mrb,
peki bu düzeltmeyi sgk tarafından düzeltilmesini nasıl yapacağız,ayrılış bildirgesinin iptali mi gerekli
Tekrardan merhaba Ece hanım,
Düzeltme işlemlerini SGK yapmaz. İşkur yapar. Herhangi bir iptal bildirge vermeyeceksiniz. İşkur’a konu ile ilgili düzeltme dilekçesi vermeniz yeterli.
Görüşmek üzere,
Slm, isten istifa ettim. Isten cikis bildirgesine ihtiyacim var fakat isveren kasitli olarak vermiyor. 10gun sure dolmadan birsey yapamayacagim soylendi. Bu bildirgeye bir sebepten ihtiyacim var. Verilmedigi takdirde nasil alabilirim?
Merhaba,
İşten çıkış bildirgesi işten ayrılış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde işvereniniz tarafından verilmesi gerekmektedir. Henüz işvereniniz yasal süresi içerisinde olduğu için bildirgenizi onaylamadığı için size veremiyor olabilir. Tam süre geçtikten sonra, tekrardan irtibata geçin işvereninizle. Verilmeyecek nitelikte bir belge değil, zorluk çıkaracaklarını düşünmüyoruz.
Görüşmek üzere,
Merhaba
Dayım mayıs 2017’de 4 koduyla işten çıkarılmıştı. işkura işsizlik maaşı için haziran başvurulmuş onaylanmış. ilgili kişi gün aralığı olmadan başka bir işe girdi burada yüksek maaşlı 6,7 ay çalışırken tekrar kovuldu. tekrar işsizlik maaşı başvurusu yapıldı. işkur işsizlik maaşı başvuru sonrası yatırılan primlerin etkili olmadığını söylüyor. ilk işkur başvurusunun iptali mümkün mü? sigortadan ilk çıkış kodu 4 den 3 e çevrilip işkur e düzeltme dilekçesi verilse ilk Başvurup iptal edilip 2. işsizlik maaşı başvuru üzerinden işsizlik maaşı bağlanılabilir mi?
Merhaba Hakan Bey;
Evet yapılabilir ama işkur kayıtlarında şuan işsizlik maaşı hakkınız mevcut. İşten çıkış kodu ile ilgili düzeltme dilekçesi verilir ise, son çıkıştaki primleri dikkate almaları gerekir ama gene de dikkatli olun, verilecek olan düzeltme dilekçesinden sonra bir takım prosedürlere takılabilir, mağdur olabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
MERHABA,
SGK İŞTEN ÇIKIŞ GÜNLERİNİ HESAPLARKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ.
RAPOR, ÜCRETSİZ İZİN VS. VARKEN.
SAYGILARIMLA.
Merhaba Merve Hanım,
Ay içerisinde herhangi bir rapor, ücretsiz izin durumu söz konusu değil ise tüm ayları 30 gün olarak baz alacaksınız. Fakat ay biraz önce de bahsettiğimiz durumlar söz konusu ise ayın bütünlüğü bozulur ve bu sefer ayın kaç gün çektiği önem arz eder.
Örnek:
Haziran ayı 30 gün çekiyor, SGK işlemleri de 30 gün üzerinden yapılır. Ay içerisinde 4 gün ücretsiz izin var ise, 26 gün üzerinden işlem yaparız.
Ağustos ayı 31 gün çekiyor, SGK işlemleri 30 gün üzerinden yapılır. Ay içerisinde 6 gün rapor var ise bu sefer ayın kaç gün çektiğini dikkate alırız ve 31-6 = 25 gün üzerinden işlem yaparız.
Şubat ayı 28 gün çekiyor mesela, herhangi bir rapor vs yoksa sorun yok. 30 gün üzerinden işlem yaparsınız. Fakat 7 gün rapor var ise, ayın kaç çektiği önemlidir. 28-7= 21 gün üzerinden işlem yaparız.
İşten çıkış bildirgesi düzenlerken, eğer işçinin ilgili ay içerisinde eksik günü var ise bunu bildirge de beyan etmek zorundasınız.
Örnek verelim;
08.06.2018 tarihli bir işten çıkış bildirgesi düzenleyeceksiniz. Fakat bu işçi 02.06.2018 ve 03.06.2018 tarihlerinde iki gün rapor almış.
Siz normalde, Haziran ayı ile ilgili 8 gün bildirim yapıp, belgeyi onaylayacaksınız fakat iki gün istirahat olduğu için bu sefer 6 gün üzerinden işlem yapacaksınız.
Fakat, İşten çıkış tarihine 08.06.2018 yazdığınız için 6 günlük prim gösterdiğiniz de sistem hata verecektir. Bu neden ile bildirge düzenlerken, eksik gün sayısını ve nedenini de belirtmek durumundasınız.
Biraz uzun oldu ama umuyoruz ki yardımcı olabilmişizdir.
Görüşmek üzere,
Merhaba ,
İşten çıkışı kodunda sehven istifa bildirdik ama 04 işveren tarafından çıkış yapılacak. Dilekçe hazırlıyorum fakat. SGK ya gittikten sonra İşkur a da gitmem gerekiyor mu ? yardımlarınızı rica ediyorum.
Merhabalar,
Yasal süresi geçtikten sonra,Işten çıkış kodlarında değişiklik işlemleri icin işkur da dilekce vermeniz yeterli. Sgk konu ile ilgilenmemektedir.
Görüşmek üzere,
Merhaba iyi günler ben 18.06.2018 tarihinde doğum iznine çıktım izin raporu mu muhasebe ye verdiğimde bana işveren birdahaa gelecekmiş in çıkışını yapalım mı dedi bende hayır doğum iznine çıktım sonrasında da belki gelemem dedim muhasebe de bnm o tarihten itibaren çıkışımi yapmış 28.07.2018de erken doğum oldu SGK ya gittiğimde işten çıkış yapıldığı için gunlerimin yandığını ancak bir ek bildirge gösterilir ise haklarından tekrar yararlanacagim söylendi bunun içinde muhasebe dilekçe vermesi gerekir dedi şimdi de muhasebe işverene bu dilekçeyi vermem halinde işyerine cezai işlem başlayacağını ve bunun para cezasına kadar gideceğini söyleyerek o dilekçeyi vermeye tereddüt ettikleri ni söylüyor ben işyerinin de zarar görmesini istemiyorum sonuçta orası nasıl bnm ekmek kapım di bı o kadar insanda ordan ekmek yiyor benim bu durumda işveren zarar görmeden nasıl halledebilirim lütfen bı akil verin cvp için şimdiden teşekkürler
Gurbet Hanım merhaba,
Anladığımız kadarıyla doğum gerçekleşmeden sizin işten çıkışınız gerçekleşmiş. Kusura bakmayın ama bu şartlar da istirahatli bir personelin işten çıkışının yapılamayacağını bilmiyor mu şirketinizde ki yetkili? İyi niyetinizi taktir ile karşılıyoruz fakat, işvereniniz idari para cezası yerim bu bana zarar verir diyebiliyorken, sizin zararınızı kim karşılayacak hiç sordunuz mu kendilerine?
Eğer işten çıkışınız 7 ayda ise, çok ciddi yaptırımlar ile karşılaşmaksızın sorununuz çözülebilir. Eğer 6. ayda çıkışınız yapıldı ise, bu sefer SGK’da yetkilinin dediği gibi, ek belge vermek icap ediyor. Bu da zor değil lakin, cezai yaptırımları ilkine göre daha fazla. Fakat bu durum asla sizin hakkınızın yenilmesinden daha önemli değil.
7. ayda gerçekleşen çıkışınız için, bir şanslarını deneyip, işten çıkış bildirgesi ile ilgili kuruma bir dilekçe verilebilir. ( çıkışın şehven yapıldığına dair ) Aksi taktirde işten çıkış bildirgesini iptal etmek gerekir ve bu da bir asgari ücret tutarında idari para cezası çıkarır. Onun dışında zaten cari ay içerisindeyiz, 7 ayın primlerini ek belge ile cezasız bir şekilde vermek mümkün.
Görüşmek üzere,
merhaba 11.09.2018 tarihinde işten çıkan personelın 1 gün ücretsiz izni vardır . gün sayısına 10 yazip eksik gün 1 yazıp nedenı diğer ücretsiz izinmi göstereceğim yoksa gün sayısına 11 yazıp eskikgün 1 olarakmı yapacagız
Merhaba Serpil hanım;
Gün sayısına siz hak edişi yani 10 günü yazacaksınız. 1 günde ücretsiz izin gösterip bildirgeyi onaylayabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Bir çalışanımızın işten çıkışını yaptırdık. Ancak muhasebenin yapmış olduğu hata nedeniyle belirttiğimiz tarihten sonra bazı işlemler yapmış. Bir sonraki ayın 25 i gibi hatırlayınca 10 gün geriye dönük kalan 15 günü de ücretsiz izin göstermiş. Bu nedenle de eski çalışanımız işsizlik maaşını almakta sorun yaşamakta. SGK da idari para cezasını göze alıp düzelttirdik ama İşkur bunu kabul etmiyor, inceleme gerektirebileceğini söylemiş. İşkura dilekçe mi vermemiz gerekiyor? Ya da başka bir işlem mi yapmak gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar Aysel hanım;
İşkur’dan hangi neden ile işsizlik maaşı alamadığını net öğrenmek gerek. İlgili arkadaş işsizlik maaşını alırken ne gibi bir sorun yaşıyor? İşten çıkış bildirgesinde şehven gösterilen ücretsiz izin arkadaşın işsizlik maaşına engel olmaz. Bu ücretsiz gün nedeniyle, prim sayısında mı eksiklik söz konusu? Şuan sistemde bir adet işten çıkış bildirgesi var ve bu resmi bir evraktır. Bu nedenle İşkur’un SGK’ya verdiğiniz yeni bildirgeyi kabul etmeme gibi bir durumu olmaz. Ayrıca, şehven yapılan bildirge hatalarında iptal işlemi yapmayıp dilekçe ile düzeltme sağlayabilirsiniz. Kişinin işten çıkış kodu ile ilgili bir sorunu yok ve son 3 yılda minimum 600 gün primi olduğu taktirde işsizlikten faydalanabilir.
Detay bilmediğim için varsayım üzerinden gidiyorum;
Eğer prim nedeniyle işsizlik maaşından faydalanamama gibi bir sorun söz konusu ise, hatalı verilen işten çıkış bildirgesinde gösterilen 15 günlük ücretsiz izin işlemi APHB’de de gösterilmiş olabilir. Eğer öyle bir durum söz konusu ise, APHB düzeltmesi yapılması gerekmekte.
Görüşmek üzere,