Sahte sigorta yapan işverenler yandı
Bilindiği gibi, bir işverenin sigortalı gösterdiği kişilerin sigorta primlerinin ödendiği sicil numarasına ait iş yerinde fiilen çalışması gerekmektedir. Sigortalı gösterilen kişi ile aralarında bir iş sözleşmesinin bulunması ve kendisine yaptığı iş karşılığında ücret ödemesi yapması Aksi halde bu işlem sahte sigorta olarak nitelendirildiğinden işverenler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ağır cezalar ile karşı karşıya kalabilir.
Bir işveren tabi ki eşini, dostunu, kardeşini, çocuğunu kendi firmasında çalıştırabilir burada herhangi bir sorun yok, Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin sadece sigorta bildirimlerinin yapılmasının yeterli olmadığını, ayrıyeten bildirimi yapılan kişilerin fiilen o işletme de çalıştırılmasını talep ediyor.
Tespiti halinde ağır cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sigortalı olmanın ilk şartı fiilen çalışmadır. Eğer bir iş yerinde fiilen çalışma söz konusu değil ise, sigortalı olmakta söz konusu değildir. Bir işveren işe aldığı akrabasını fiilen işletmesinde görevlendirmeli ve o görevi neticesinde her ay kendisine ücret ödemesi yapmak zorundadır.
Eğer 10 ve üzeri çalışanı söz konusuysa işveren ödemeleri banka kanalıyla yapmak zorundadır.
Fiilen çalışma derken ne kastediyorsunuz?
Genellikle insanlar fiilen çalışma derken, işçinin şirket dışından asla çıkarılamayacağını düşünüyor ama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun burada bahsetmek istediği durum farklı.
Tabi ki çalıştığınız personel dışarıya çıkabilir, farklı illere işi gereği seyahat edebilir, hatta yurt dışına gidebilir. Burada bahsedilmek istenen, sahte sigorta yani sadece iş yerinde sigortalı olarak gösterilen kişinin, şirkete hiç ayak basmaması ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nu yanıltmaya yönelik hareketlerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konuda ki yaptırımları nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu eğer sahte sigorta durumunu tespit ederse, işverenlere idari para cezası uygulamaktadır fakat bu konuda biraz da sahte sigortalılığın süresinin de önemi vardır. Uzun süredir devam eden bir sahte sigortalılık durumu söz konusuysa Sosyal Güvenlik Kurumu işverenleri çok daha büyük idari para cezaları ile karşı karşıya bırakabilir.
Sahte sigortalık ile emekli olunduğunda bir problem olur mu?
Senelerce bu tarz bir çalışma yapıp sonucunda emekli olma durumlarında ise, bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından farkedildiği taktirde yaşlılık aylığı kesilir ve o döneme kadar kendisine ödenen yaşlılık aylığı tutarları faizi ile geri alınır. Kişi sigortalılığı sürece yararlandığı tüm sağlık hizmetlerinin tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri ödemek ile karşı karşıya kalır.
Olası bir sahte sigorta durumlarında, hem kendileri hem de sigorta yaptığı kişilerin ileri de daha ciddi problem yaşamamaları adına işverenler, rica ile fiilen çalışma olmayan durumlarda iş yerlerinde sigortalı göstermeleri son derece sakıncalı bir durumdur.
Sahte sigorta yapan işverenler yandı