Rapor parası için işveren onayı şart
Soru: Merhaba, benim 18 günlük raporum mevcut ama üzerinden 6 ay geçmesine rağmen halen rapor parasını alamadım. İşveren ile görüştüm rapor girişi yaptığını söylüyor. SGK ise, işveren onaylamamış diye bilgi veriyor. Ben bu 18 günlük paramı nasıl alabilirim bir yolunu biliyor musunuz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Hiç bir işveren, bilerek isteyerek işçilerinin raporlarını onaylamama şansına sahip değildir. Sağlık kuruluşları tarafından sisteme dahil edilen raporların elektronik ortamda işveren tarafından onaylanması zorunludur. İlgili rapor hakkında işverenlerin sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimi yapmama/geç yapma durumları idari para cezasına tabiidir.
Gelelim sizin konunuza;
Zaman zaman bu tarz aksilikler olabiliyor ama size bu konuda en yetkili kurum, işveren raporu onaylamamış demiş zaten. Bunun başka bir nedeni yok. Rapor onay işlemlerinde işveren onayı ne yazık ki zorunludur. Ama madem işvereniniz de size onay işlemini tamamladım diyor. O zaman size bu konuda oluşabilecek nedenleri biraz detaylandırayım.
Rapor parasından faydalanabilmeniz için;
- Geriye dönük bir yıl içerisinde minimum 90 gün prim gereklidir.
Eğer rapor tarihinizden önceki bir yıl içerisinde 90 günden az priminiz söz konusu ise, rapor parası alamazsınız. Bu 90 gün hesabı yaparken toplam priminizi dikkate almalısınız. Aynı işveren de 90 gün gibi bir şart bulunmamaktadır. ( iş kazası ve meslek hastalıklarından kaynaklanan raporlarda prim şartı bulunmamaktadır. ) Bknz: Rapor parası alma şartları nelerdir?
- İşveren raporunuzu onaylamamıştır.
İşvereniniz her ne kadar raporunuzu onayladığını söylese de biz her halükarda ihtimallerden bahsedeceğimiz için bu konuyu da belirtmemiz gerekiyor. İşveren rapor onayı için E-ödenek sisteminizden sizin raporunuzu onaylamak zorundadır. Eğer E-Ödenek sisteminde bir raporunuz var ise, işveren bu raporu onaylamaz ya da geç onaylar ise kendileri idari para cezası ile karşılaşır. Eğer gerçekten onayladı ise, kendisinden size onay ekranından bir çıktı vererek bu soru işaretini gidermesini isteyebilirsiniz. Bknz: İşveren rapor girişi nasıl yapılır?
- Hastane raporunuzu sisteme girmemiştir.
Kağıt ortamında düzenlenen bir raporun genel olarak bilgilendirme dışında bir hükmü bulunmadığı için sağlık kuruluşları rapor verdikleri hastaların raporlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-ödenek sistemine girmek zorundadır. Hastane tarafından sisteme girilmeyen raporlar, doğal olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sisteminde gözükmeyecek ve işveren tarafından onay işlemi yapılamayacaktır. Bir ihtimal, hastane yetkilileri rapor girişinizi Sosyal Güvenlik Kurumu E-ödenek sistemine girmemiş olabilir. Bu durumu hastane ile görüşmeniz gerekmekte. Bknz: Özel hastaneden alınan rapor geçerli midir?
- İşveren raporunuzu manuel olarak onaylamıştır.
E-Ödenek sisteminde iki türlü rapor girişi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi biraz önce bahsettiğimiz gibi, hastanenin raporunuzu Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine girdikten sonra işveren tarafından yapılan onay işlemidir. Bu işlem hemen yukarıda bahsettiğimiz hastanenin raporu sisteme girmemesinden kaynaklanabilir. Hastanenin sisteme girmediği raporu Sosyal Güvenlik Kurumu ve dolayısıyla işverenin E-Ödenek sisteminde görmesi mümkün değildir. Bu tarz durumlarda işverenler, rapor onaylarını manuel olarak yapmaktadır. Bu durum ile karşılaşırsanız Sosyal Güvenlik Kurumu size herhangi bir şekilde rapor parası ödemez. Bu durum sadece, işverenin idari para cezası ile karşılaşma durumunu ortadan kaldıracaktır. Siz işvereninize raporun onayını sorduğunuzda da işvereniniz manuel dahi olsa da size onayladım ben demesi sizin işinizi çözmez. Sosyal Güvenlik Kurumu, manuel yapılan rapor onayları sonrasında ödenek çıkarmamaktadır. Bknz: İşveren rapor girişi ( Manuel )
- Hastane rapor girişini yaptıysa SGK sisteminde sorun olmuş olabilir.
Hep rapor ile ilgili, işvereni ya da hastaneye bir bahane bulduk ama asıl sorun Sosyal Güvenlik Kurumu’nda da olabilir. Zaman zaman raporların, hastane tarafından sisteme girilmesine rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-Ödenek sisteminde gözükmediğine bizzat şahit oldum. Olabilir, bu gayet normal bir durumdur. bu durumda, bağlı olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek, sorunu çözebilirsiniz. İlgili memurlara sorununuzu anlattığınızda, raporunuzun sistemde gözükmesini sağlarlar ve işvereniniz de hemen onay işlemini tamamlayabilir.
- Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde bildirim yapılmamıştır.
Sizin adınıza Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay düzenli bir şekilde verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgenizde, raporlu olduğunuz süre belirtilmemiş olabilir. Normal şartlarda eğer herhangi bir nedenden dolayı işçi prim kesintisine uğruyor ise, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu prim kesintisinin ne kadar süre ve hangi nedenden ötürü olduğunu işverenden belirtmesini ister. Sizin konunuz ile ilgili detayları bilmiyorum, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde herhangi bir kesintiye gitmeyip, tüm işlemleri 30 gün içerisinden yaptılarsa, bu nedenden dolayı da işlemleriniz de bir ilerleme kaydetmemiş olabilirsiniz. Eğer işvereniniz ilgili ayda, sizin adınıza rapor ile ilgili 18 günlük prim kesintisi uygulasa ve eksik gün nedeninizi de istirahat olarak belirtseydi, o zaman otomatikman rapor onayı kabul edilecekti ve rapor paranızı alabilirsiniz. Ama burada işveren tarafından herhangi bir art niyet bulunmamaktadır. Aksine sizin lehinize işlem yapılmıştır.
Sgk ödemeleri nasıl yapıyor?
İş göremezlik ödeneği almaya hak kazandıktan sonra ödemelerinizi evinize en yakın PTT şubelerinden tahsil edebilirsiniz. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren PTT iş yerlerinden mesai saatleri içerisinde T.C. kimlik numarası üzerinden rapor parası ödeme gününden itibaren iki aylık sürede iş günü sınırlaması olmaksızın ödenecektir. İki aylık süre içerisinde PTT şubelerinden tahsil edilmeyen ödenekler Sosyal Güvenlik Kurumu‘na geri aktarılacaktır. Siz iki aylık süreyi geçirirseniz Sosyal Güvenlik Kurumu ile tekrardan irtibata geçip, rapor paranızın tekrardan PTT şubelerine aktarımını sağlayabilirsiniz. İki aylık süre geçirildiği taktirde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun telefon hizmeti olan Alo 170‘i arayarak ödeneğin tekrardan PTT’ye aktarımını sağlayabilirsiniz.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
Sizin konunuz ile ilgili detayları net bilemediğimiz için açıkçası neden rapor parası alamadığınızı bilemiyoruz. Yukarıda sıraladığımız nedenlerden herhangi biri dahi gerçekleşir ise, bu sizin rapor paranızı almanıza engel olabilmektedir. Yeterli prim gün sayınızın olmaması, hastanenin rapor girişini tamamlamaması, işvereninizin rapor bildirimi yapmaması vs. nedenler sizin rapor paranızı almamanıza neden olabilir. Teker teker tüm işlemleri kontrol ederek ancak sonuca ulaşabilirsiniz.