İstirahati bildirmeyen işverenlere idari para cezası
İşverenler çalışanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarından almış olduğu istirahat yani raporları elektronik ortam da girişlerinin yapılması hakkında daha önce sizlerle paylaşmıştık.
İşçinin almış olduğu rapor bilgilerini, hastane yetkilileri Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun sistemine giriyor, ve işveren de bu raporu onaylıyordu.
Fakat bu konu ile ilgili oldukça fazla soru geliyor. İşverenler genellikle bir ya da iki günlük raporları dahi sisteme girip girmeme konusunda tereddüt yaşıyor.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesinin birinci fıkrasının ( i ) bendine göre;
Rapor süresi kaç günlük olursa olsun;
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin Kuruma verileceği son günü geçirilmiş olmasına rağmen hiç verilmemesi sebebiyle, o döneme ait asgari 1/2 oranın da,
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin kuruma verileceği son günü geçirildikten sonra geç verilmesi sebebiyle, o döneme ait asgari ücretin 10/1’i oranın da,
İdari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesinin birinci fıkrasının ( i ) bendinin son cümlesinde;
” Ancak 4. maddenin birinci fıkrasının ( a ) bendi kapsamında ki sigortalılara geçici iş görememezlik ödeneği ödemelerinde 100. maddeye istinaden kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır. ”
Hükmü yer almaktadır.
Rapor süresi idari para cezasını etkilemez.
Bazı işverenler işçileri tarafından alınan bir kaç günlük raporların çok fazla önem arz etmediğini düşünerek bu durumu hafife alıyor ama kanun maddesinde rapor süresi ile ilgili bir açıklama bulunmamaktadır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu, bir günlük, iki günlük raporlarda dahi kanun hükümlerini uygulayarak işverene idari para cezası uygulamaktadır.
İşveren hangi süreler içerisinde raporlara onay vermesi gerekiyor?
Bilindiği üzere, elektronik ortam rapor bitiş tarihinden önce işverenin onay vermesine izin vermiyor.
Örnek vermek gerekirse,
01.05.2016 – 25.05.2016 tarihleri arasında raporlu olan bir işçinin elektronik ortamda onay işlemini işveren 25.05.2016 tarihinden önce yapamaz.
Peki en son onay tarihi ne zamandır?
İşveren elektronik ortamda rapor onay işlemini, takip eden ayın aylık prim ve hizmet belgesinin elektronik ortamda kuruma verileceği son güne kadar tamamlaması gerekmektedir.
Yani 01.05.2016 – 25.05.2016 tarihleri içerisinde, istirahatli olan bir işçi için rapor onay tarihi en geç bir sonra ki ayın Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin kuruma ulaştırıldığı yani 23.06.2016’dır.
Eğer bu tarihi unutur ve elektronik ortamda rapor onay işlemlerini yapmazsanız idari para cezası ile karşı karşıya kalırsınız.
https://www.sgkhakkinda.com/isveren-rapor-girisi/#.WgL5H9Jl_cc
3 GÜN VE ÜZERİ SIHHI RAPORLARIN E BİLDİRGEDE KESİLİP 01 SIHHI İZİN OLARAK BİREBİR HİZMET LİSTESİNDE GÖSTERİLMESİNE RAĞMEN SADECE RAPOR ONAYININ HİÇ YAPILMAMASI DURUMUNDA VEYA GEÇ YAPILMASI DURUMUNDA BİR CEZA SÖZ KONUSU OLURMU? AYRICA BU RAPORLARDA ÖRNEK 10 GÜNLÜK RAPORUN 2 GÜNÜNÜ SGK ÖDEMİYOR BİZDE SIHHİ İZİN TAM DOĞRU GÖZÜKMESİ İÇİN BİZDE 2 GÜNÜ ÖDEMİYORUZ BİR SIKINTI OLUR MU AYRICA BU VE BUNUN GİBİ 1-2 RAPORU BİLDİRMEMEK VE ONAYLANMAMASI GİBİ DURUMLARDA CEZA OLAYI FİLEN GERÇEKLEŞTİĞİ BİR DURUMDAN BİLGİNİZ OLDU MU? CEVABINIZ İÇİN ŞİMDEDEN TEŞEKKÜR EDER İYİ GÜNLER DİLERİM
Mustafa Bey;
Tecrübe ile sabittir.
1-SGK elektronik ortam da rapor girişi yapılmaması ya da geç yapılması durumunda idari para cezası uyguluyor.
2- SGK rapor başlangıç tarihinden itibaren ilk iki günü evet ödemez.. Sizin de ödeyip ödememeniz kendi istiyatifinizdedir herhangi bir sorun olmaz.
İyi günler
cevabınız için teşekkürler
Araştırmalarım sonucunda sıhhi raporların e bildirgede otomatik hizmet listelerinde ‘SİGORTALI İSTİRAHAT SÜRESİNDE ÇALIŞMAMIŞTIR” ibaresi varsa sgk onu onay olarak kabul ediyor ve herhangi bir ceza söz konusu olmuyor ayrıca onaylayıp onaylamamak doğum ve uzun raporlar hariç bir sıkıntı yaratmıyor ve 1-2 günlük raporlarda sgk inceleme durumunda manuel bildirim yapılmadığını tespit ederse ceza kesme olasılığı bulunuyor cevapsız iki soru kalıyor birincisi 3 günün üstündeki raporlarda ilk 2 günü işveren olarak e bildirge ve hizmet listesinde doğru tam gözükmesi amacıyla ilk 2 günüde sıhhi izinli olarak bildiriyoruz 2 günü bu yüzden bildirmiyor ve ödeyemiyoruz bu sorun olurmu 2.sorum rapor onaylarını hizmet listesinde otomatik onaylı olmasına rağmen sonradan birkaç ay sonra sistemden onaylanması durumunda bir ceza olayı gerçekleşirmi doğrusu bu detay soruları sgk memurları bile % 100 cevap veremiyor uygulamada boyle bir ceza durumu pek yok gibi yardımcı olabilirseniz sevinirim aksi halde zaten konu çok detaylara girdiği için pek anlaşılmıyor ve bundan ötürü ceza olmaz sanırım düşüncenizi paylaşmanızı rica eder teşekkür ederim
Mustafa Bey;
” Sigortalı İstirahat Süresince Çalışmamıştır ” ibaresi genellikle istirahatli olduğu halde, sigorta primlerinde herhangi bir kesinti yapmadığınız personeller ile ilgilidir. Burada siz SGK’ya ” işçi sigortalı ama sigorta primini tam yatırıyoruz.. üstelik herhangi bir prim kesintisi uygulamıyoruz. ” beyanında bulunuyorsunuz.
İstirat süresince çalışmamıştır kutucuğu ile ilgili daha önce bir konu paylaşmıştık.
Sizin bahsettiğiniz olay, iki üç günlük rapor kesintisi olupta işveren tarafından herhangi prim kesintisi uygulanmayan işçiler için geçerli, onun dışında eksik gün belirttiğiniz işçiler için zaten istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu bir işe yaramaz.
Kanun şöyle diyor;
Kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır. ”
3 günün üstündeki raporlarda ilk 2 günü işveren olarak e bildirge ve hizmet listesinde doğru tam gözükmesi amacıyla ilk 2 günüde sıhhi izinli olarak bildiriyoruz 2 günü bu yüzden bildirmiyor ve ödeyemiyoruz bu sorun olurmu?
Ödeyip ödememek sizin insiyatifiniz de, bunun ile ilgili bir sıkıntı yaşamazsınız fakat, kişinin istirahati kaç gün ise, o kadar bildirimde bulunmalısınız.
2. sorum rapor onaylarını hizmet listesinde otomatik onaylı olmasına rağmen sonradan birkaç ay sonra sistemden onaylanması durumunda bir ceza olayı gerçekleşirmi
Bu sorunuzu detaylandırabilir misiniz? Onaylanmış raporların tekrardan şehven onaylanması durumundan mı söz ediyorsunuz?
Cevabınız için teşekkürler
E bildirge hizmet listelerinde sigortalı istirahat süresince çalışmamıştır ibaresi her hizmet listesine rapor ve eksik gün olsun veya olmasın otomatik geliyor yani işveren bildirgede sıhhi rapor bildirince uzun raporlar hariç ilgili ay içinde başlayıp biten ve bir kerede en uzun 10 gün olan ve iş kazası ve iş göremezliği ilgilendirmeyen sağlık raporlarını resen ön onaylamış oluyor eski uygulamada bu yüzden çok mağduriyet yaşandığı SGK rapor bildirim ve onay yüzünden çok ceza kesme durumu yaşandığı için SGK bunu e bildirgeye hizmet listelerinde de göründüğü üzere otomatik ön onaya bağladı bunun dışında da rapor onay mekanizması işlemeye devam ediyor ama hizmet listesinde doğru beyan edilmiş ise istisnalar hariç ceza teşkil etmiyor bu manada sistemden ayrıca onay bekleyen raporların bir kaç ay ve yıl sonra sistemden geç onaylaması ceza olur mu yoksa bu uygulama SGK müdürlüğüne göre mi değişir burada iki önemli husus var SGK: siz e bildirgede bildirince biz çalışanın rapor parasını öderiz diyor diğer taraftan 2 ay sonra sistemden ayrıca onaylanan rapora tekrar mükerrer ödeme çıkarsa SGK ne yapar bur da ki husus eski raporların sistemden ayrı onaylanmayan raporların sonradan yine sürekli karşımıza çıkması bize can sıkan bir unsur olduğu için geriye dönük bunların onayları bir sıkıntı yaratır mı çünkü iş göremezlikten onaylanan raporlar bir daha karşımıza çıkmıyor işte geç onaylanan bu raporların SGK – çalışan ve işveren açısından nasıl bir sonuç doğuracağı kesin olmayan bir hüküm olarak mı değerlendirmemiz gerekiyor? TEŞEKKÜR EDERİM.
Mustafa Bey;
sgk.gov.tr internet adresinde “İŞVEREN” menüsü, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair
Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda
Kuruma gönderilmesi zorunludur.
Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer.
Özel sektör sigortalısı için 20/8/2016 tarihinde başlayan 10/09/2016 tarihinde sona eren bir sağlık kurulu raporu için eksik gün nedeni bildiriminin raporun 20/08/2016 – 31/08/2016 günleri için Ağustos /2016 aylık prim hizmet belgesinin son verileceği tarih olan 23/09/2016 tarihi saat 23;59’a kadar, yapılması gerekmektedir.
Eğer siz geçmişte 01 istirahat kodunu göstermişseniz, geçmişe dönük rapor girişi yapmanıza gerek yok.. Bu size herhangi bir ceza ile karşı karşıya bırakmaz.
Eğer E-bildirge’de doğru ve eksiksiz beyanda bulunduysanız eski raporlarları onaylamanıza gerek yok. Ceza ile karşılaşmazsınız, Ama beyanlarınızdan emin değilseniz, en azından rapor girişlerinizi tamamlayın çünkü hiç girmemek ile geç girmek arasınca ciddi fark var.
İyi çalışmalar,
teşekkür ederim iyi çalışmalar…
Biz teşekkür ederiz.. Size de iyi çalışmalar..
Peki cezayı online nasıl ödeyebiliriz. Banka ya da sgk sayfasına girdim ama ödemeyi başaramadım.
İdari Para Cezaları ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebliğ tarihi girilmedi ise İdari Para Cezası tahakkuku oluşmamakta ve ekranda borç görünmemektedir. Eğer ceza tarafınıza tebliğ edildi ise, banka kanalı ile SGK İPC ödemeleri bölümünden iş yeri sicil numaranız ile idari para cezanızı ödeyebilirsiniz.
İyi akşamlar,
Eşim Ocak ayında 3 gün rapor alıyor.02.09.2016 tarihinde İş verene, Çalışmadığına dair bildirimin yapılmaması (İdari Para cezası) adı altında Tebliğ geliyor.İş veren bu idari para cezasını eşime ödetmek istemekte.Cünkü kendimiz raporu getirmediğimizi suclunun bizim olduğunu dile getiriyor.Bu durumda bu para cezasını şirket ödemek zorunda değilmidir?
Teşekkür ederim.
Merhabalar,
E-rapor sistemine geçildiği için çoğu hastane artık kağıt ortamında rapor düzenlemiyor. Yani hasta hastaneden ayrılırken elinde herhangi bir evrak olmayabiliyor..İşveren elektronik ortam da raporları kontrol etmek ve rapor bildirimde bulunmak ile mükellef.
3 gün rapor nedeniyle işe gitmeyen eşinizi hiç merak etmemiş mi işvereniniz? Ya da 3 gün sonra tekrardan iş başı yaptığın da işvereniniz eşinize, ” hayırdır 3 gündür neden yoktun? ” diye de mi sormamış? Muhtemelen rapordan haberleri vardı, ama bildirim yapmayı unuttular ve şimdi de ceza ile karşılaştıkları için bize söylemedi deyip cezayı eşinize ödetmek istiyorlar. Bu cezanın muhattabı siz değilsiniz, hastane size, “biz SGK’ya bildireceğiz kağıt ortamında rapor vermiyoruz.” dedikten sonra sizin elinizden ne gelebilir ki?
İyi günler..
merhaba rapor tarihim biteli 45 gün oldu 170 i aradım iş yeriniz raporu onaylamamış dedi.şuan parayı alamıyorum iş yerimle aram bozuk bana karşı kasti bişeymi acaba
Merhaba Cüneyt bey,
Siz ziraat bankasina gittiniz mi? Odenek cikmis olmasi gerekiyor.. e devlet sifreniz var ise bankaya gitmeden de ogrenebilirsiniz.. Ayrica
Isvereniniz raporunuzu onaylamak zorunda.. aksi halde idari para cezasi ile karsi karsiya kalacak.. muhtemelen unutmuslardir.. size kasti bir durum oldugunu dusunmuyoruz..
Saglikli gunler dileriz..
ARKADAŞLAR SİZ BU RAPOR OLAYINI SANKİ BİRAZ ABARTMIŞSINIZ HADİ SİZE BİR ÖZETTE BEN GEÇEYİM.
BELLİKİ KAFANIZ FAZLA KARIŞMIŞ.
ÖNCELİKLE MUSTAFA BEYİN SORULARINA CEVAP VERİM…
EĞER KİŞİ 1 GÜN YADA 2 GÜN RAPOR ALMIŞ İSE İŞVEREN BUNUN SİSTEMDEN ONAYLAMAMASI DURUMUNDAE HER HANGİBİR PARA CEZASINA UĞRAMAZ.ÇÜNKÜ 2 GÜNLÜK RAPORLAR VİZİTE BÖLÜMÜNDE ARŞİV BÖLÜMÜNE DÜŞÜYOR.FARK ETTİYSENİZ ARŞİF BÖLÜMÜNDE AÇIKLAMALAR KISMINDA HERHANBİR PARA CEZASI BÖLÜMÜ BULUNMUYOR.2 GÜN VE DAHA SÜRELİ RAPORLAR YAZIYOR.
FAKAT DİĞER TARAFTA İDARİ PARA CEZASI BÖLÜMÜNE ÜNLEM İŞARETİ ATIYOR.YANİ CEZA GELİYOR DİYOR. BURDA HEM FİKİRİZ DEĞİLMİ 🙂
PEKİ ASIL MESELE BİZ 2 GÜN RAPOR OLAN KİŞİNİN PARASINI ÖDEYECEKMİYİZ ÖDEMEYECEKMİYİZ 🙂 DEVLET DİYORKİ BEN 2 GÜN RAPOR ALAN KİŞİNİN PARASINI ÖDEMEM.AMA İŞVERENEDE SEN ÖDE DEMİYOR. İŞVERENİN İNSİYATİFİNE BIRAKIYOR. İSTER ÖDE İSTER ÖDEME DİYOR.ÖDÜYORSAN EKSİK GÜN BİLDİRME.ÖDEMİYORSAN 01 İSTİRAHAT OLARAK 2 GÜN EKSİK GÜN BİLDİR DİYOR. BUKADAR BASİT.
FAKAT BURADA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİĞİM NOKTA ŞU EĞER RAPOR İŞ KAZASI İSE 1 GÜNDE OLSA DAHİ RAPORUN SİSTEMDEN ONAYLANMASI GEREKİYOR.SİSTEME DÜŞMEMİŞSE EĞER MANUEL OLARAK BİLDİRİLMESİ SART İŞTE OZAMAN BİLDİRMEZSENİZ CEZA YERSİNİZ
PEKİ ŞİMDİ AKLINIZA ŞÖLE BİR SORU GELEBİLİR .
YA BEN NORMAL RAPORU KAÇ GÜN İÇERİSİNDE ONAYLAMAM LAZIM İŞ KAZASININ RAPORUNU KAÇ GÜN İÇERİSİNDE SİSTEMDEN ONAYLAMAM LAZIM GİBİ SORULAR GELEBİLİR.
ONUDA SÖYLEYEYİM;
NORMAL RAPOR; RAPOR BİTİŞ TARİHİNDEN SONRA 5 GÜN İÇERİSİNDE ONAYLANMASI GEREKİYOR.
İŞ KAZASI İSE RAPOR BİTİMİNDEN SONRA 3 GÜN İÇERİSİNDE ONAYLANMASI GEREKİYOR.
ŞİMDİ SÖYLEDİKLERİMİZİ ÖRNEKLERLE ŞEKİLLENDİRELİM;
ÖRNEĞİN ARİF KAPAN ADINDA BİR ÇALIŞANIMIZ ;
21.10.2016 VE 25.10.2016 TARİHLERİ ARASINDA BİR RAPOR ALDIĞINI DÜŞÜNELİM PEKİ BEN BU RAPORU EN SON NEZAMAN ONAYLAYABİLİRİM . 25.10.2016 DAN ÖNCE ONAYLAYAMAM AMA RAPOR BİTİŞ TARİHİ YANİ İŞE BAŞLAYACAĞI 26.10.2016 TARİHİDE DAHİL OLMAK ÜZERE BENİM BU RAPORU EN SON 30.10.2016 TARİHİNE KADAR ONAYLAMAM LAZIM.BU NORMAL RAPORDU.
İŞ KAZASIDA 3 GÜN YANİ BU KİŞİNİN YANİ ARİF KAPANIN İŞ KAZASI GEÇİRDİĞİNİ DÜŞÜNÜRSEK EĞER BİZ BU KİŞİNİN RAPORUNU 26.10.2016 TARİHİ DAHİL OLMAK ÜZERE 28.10.2016 TARİHİNE KADAR ONAYLAMAMIZ LAZIM .İŞTE BUKADAR BASİT ARKADAŞLAR
HANİ BİZ SÖLE YAPARSAK CEZAMI YERİZ BUNU YAPARSAK CEZAMI YERİZ DİYE SİTRESE GEREK YOK.
SAYGILARIMLA
E.A
Sayın E.A.
İki günlük raporlar da dahi bırakın bildirim yapmamayı, yasal süresini geciktirdiğinizde dahi idari para cezası ile karşılaşırsınız. Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip işveren servisinde ki herhangi bir memur ile bu durumun sağlamasını yapabilirsiniz.
Ayrıca, raporların 5 gün içerisinde onaylanması durumu hurafeden ibarettir.
Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2013/19 sayılı genelgesinde, raporlarların işverenler tarafından sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği son gün mesai bitimine kadar elektronik ortamda Kuruma gönderilmesi zorunludur. İfadelerine yer verilmiş.
Bilgilerinize,
merhabalar.
2 , 3 aylık doğum raporlarının parasını rapor bitmeden alabiliyormuyuz. nasıl alınabilir. işyeri onay vermeden. manuel bildirilirse her ay için herhangi bir sıkıntı olurmu.
İyi günler.
Merhaba Ayşe hanım;
1-Doğum parasını 2 parça halinde tahsil edebilirsiniz. Bildiğiniz gibi doğumdan önce verilen rapor sonrasında size doğumdan sonra bir rapor veriliyor. Doğum gerçekleştiyse şayet, doğum öncesi tarafınıza verilen raporun parasını tahsil edebilirsiniz. Diğer raporunuzu da tahsil edebilmek için raporunuzun bitmesini beklemeniz gerekmektedir.
2-Kimliğiniz ile beraber en yakın Ziraat Bankasına giderek rapor paranızı tahsil edebilirsiniz.
3-Hastane E-SGK üzerinden rapor girişinizi yaptıktan sonra, işvereniniz E-ödenek sisteminde raporunuzu görüp elektronik ortamda onaylar. Rapor ulaşmamız ise şayet tarihler konusunda herhangi bir sorun söz konusu değil ise manuel olarak da giriş yapmanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
4-Raporları ay ay da girebilir, toplu olarakta. Bu durumun herhangi bir avantajı ya da dezavantajı bulunmamaktadır.
Sağlıklı günler dileriz.
ben 02.12.2016 cuma gunu tarihinde iş kazası geçirdim. acil 5gün rapor verdi. 07.12.2016 iş başı idi. ben bu tarihte kontrole gitim. 4gün uzadi 9gun oldu 11.12.2016 isbasi verdi. ama bu gun pazara geldi icin calismadim. ben 8.6 ct pz tatil seklinde calisiyorum. simdi aralik ayi 31gun 9gun raporum var 1gun ucretsiz iznim. bana 20gunluk sgk primi yatirmislar. 21gun olmasi gerekmez mi. cewap werirseniz sewinirim
Merhaba Tolga Bey, çok geçmiş olsun;
SGK’da ay bütünlüğü bozulmaz ise 30 gün olarak kabul edilir. Ay içerisinde herhangi bir rapor, ücretsiz izin durumu söz konusu olur ise ayın bütünlüğü bozulur. Aralık ayı 31 gün çektiği için 9 günlük istirahatınız ve 1 günlük ücretsiz izniniz karşılığında sizin de söylediğiniz gibi 21 günlük sgk primi yatırılması gerekmekteydi.
Sağlıklı günler dileriz.
Merhaba 24.11.2016’dan 01.12.2016 arasına kadar 7 günlük rapor almıştım.170 sgk hattını bir kaç kez aradım fakat işlemin sistemde görünmediğini , işlemin hastane veya işveren tarafından sisteme bildirilmediğini söylediler . işverenime gittim konu ile ilgili sisteme girişi yapılmış (raporumu kendilerine iletmiştim).hastanenin bunu bildirmemiş olabileceğini söylediler. sonrasında kendim işten izin alıp gitmemek için nişanlımdan raporun örneğini götürüp sorgulamasını söyledim. hastaneden verilen cevap sistemde hala çalışmıyor görünüyormuşum ve çalışıyor olarak değiştirmişler.(bana göre çok saçma bir sebep)üzerinden 3 ay geçmiş bu durum için sizce ne yapmalıyım? hata sizce kimde ve bundan sonraki süreci nasıl takip etmeliyim .şikayet edebileceğim ve hakkımı alabileceğim bir durum söz konusu olur mu? CEVABINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Cansu hanım merhabalar,
Rapor girişleri iki sekilde sisteme girilebilir.
1. Hastane raporu sisteme girer ve işveren raporu onaylar.
2. Hastane rapor girişi yapmaz, siz rapor kağıdınızı işvereninize ulaştırırsınız işvereniniz ” manuel ” olarak rapor girişi yapar.
Her iki durumda sizin rapor parası almanıza engel olmaz.
Bu konuda hangi tarafta hata olduğunu öğrenmek için yapacağınız tek şey, işvereninizden sizin raporunuzun ” onay ” işlemini hangi tarihte yaptığını öğrenmek olacaktır. İşvereniniz rahatlıkla sizin raporunuzu sistemde görebilir ve onay tarihini size verebilir. Eğer rapor onayı sizin rapor bitiş tarihinden hemen sonra ise sorun hastanededir. Yok hayır işvereniniz rapor onayını geç yaptıysa, doğal olarak Sosyal Güvenlik Kurumu işveren onayı olmadan ödenek çıkarmaz.
Olayın üzerinden 3 ay geçmesi sizi mağdur etmiş olabilir fakat zaman zaman bu tarz problemler ne yazık ki oluyor. İşvereninizi sırf bu nedenden ötürü şikayet etmemeniz gerektiği kanaatindeyiz. Zaten işvereniniz sizin raporunuzu geç onayladıysa ilerleyen dönemler de bir idari para cezası ile karşılaşacak. Yok hayır hastane ile ilgili sorun var ise, bu durumu başhekimliğe iletebilirsiniz. Bunların dışında şimdilik yapacak bir şey gözükmüyor.
Sağlıklı günler dileriz.
Merhaba,
İşverenimizin kardeşini sigorta girişini yaptık fakat bana hamile olduğu söylenmedi normal giriş yaptım VE çalışıyor gösterdim ve bayan şimdi doğum yapmış ve doğum sonrası raporu sisteme düşmüş fakat doğum öncesi raporu yok girişi 05.12.2016 da yapıldı doğum sonrası raporu 06.02.2017 de başlıyor şimdi bu durumda na yapmamı önerirsiniz desteğinizi rica ederim.
Sağlıklı günler
Merhaba Özlem hanım;
Muhtemelen kardeşinin doğum ücretinden faydalanması için bu tarz bir yola başvurdu işvereniniz.
Öncelikle bu çok büyük bir risk, işvereninizi fiilen çalışma durumu olmayan sigortalı girişlerinde uyarmanız gerekmektedir. SGK farkeder ise, ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Doğum öncesi sekiz haftalık raporun gözükmeme sebebi, kişinin hamileliğinin 32. haftasında sigortalı olmamasından kaynaklanmaktadır. Sekiz haftalık doğum iznini hak ettiği tarihten daha sonra ki bir tarihte sigortalı olduğu için ise sadece doğum sonrası raporunu görmeniz çok normal, yasal süresi içerisinde E-SGK üzerinden onay işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Görüşmek üzere,
merhaba;
iş yerimizde işçi, işe giriş bildirgesi ile işe başladı 1 gün sonra 7 gün rapor aldı aldığı rapor hastahane, sistem üzerinden girişi yapmamış kişiye rapor belgesi düzenlenerek yani kağıt üzerinden rapor verilmiş kişi bu raporu bize getirdi manuel olarak giriş yapmak istedim fakat sitemde bu kişin kaydının bulunmadığı uyarısı ile karşılaştım böylece bu raporu işlemedim acaba bu durumda yapmam gereken nedir.
teşekkür ederim.
Mehmet bey merhabalar,
Biliyorsunuz ki takip eden ayın 23’üne kadar rapor girişi yapılabiliyor. Bu neden ile takip eden ayda işçi adına vereceğiniz e-bildirge sonrasinda sisteme manuel rapor girişi yapabilirsiniz. Şimdilik beklemekten başka bir şansınız yok..
Görüşmek üzere..
Merhaba,
Size şöyle bir sorum olacak;
bir personelim hastaneye gidiyor ve 3 gün üzeri rapor alıyor biz işe gelmediğini ve hasta olduğunu biliyoruz. nasıl olsa sisteme düşecek diye haftada 1 sistem üzerinden kontrol ediyoruz. ne yazık ki hastahane raporu onaylamıyor ve bizim de elimizde evrak olmadığı için raporu giremiyoruz…
her ne hikmet ise hastane raporu 2 ay sonra onaylıyor. bizde tesadüf eseri raporu görüyoruz şimdi biz bu raporu onaylarsak da ceza alacağız onaylamasak da ceza alırız mantığı ile başbaşa kalmış vaziyetteyiz fakat raporun ekrana düştüğü tarih diye bir bölüm var bu tarihin beni bağlayıcılığı var mıdır.yani bu durumda hatalı benmiyim hastane mi cezai yaptırım kime uygulanmalı… Teşekkürler.
Osman Bey merhaba,
Raporun ekrana düştüğü tarih önemli. Eğer hastane raporu geç onayladı ise ve bu ekranda belli ise herhangi bir idari para cezası ile karsılaşmazsınız. Raporu onaylayın ve raporun ekrana düştüğü tarihi gösteren bölümün çıktısını alıp saklayın, olası bir problem de eliniz de belge olması yararınıza olacaktır.
Ayrıca varsa bir istirahat, işçilerinizden konunun takipçisi olmalarını, gerekirse kendilerine evrak getirmelerini şart koşun. Çünkü isterlerse hastane rapor kağıdı da düzenleyip verebilir. Bu sayede en kötü manuel giriş yapar ve herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Görüşmek üzere.
Merhaba admin ben sydv de belirsiz süreli işci olarak çalışmaktayım devlete bagli bir kurum 30 Kasım 2016 da ücretsiz izinli olarak 6 aylığına askerlik için kurumdan ayrıldım kurum benim sigortamı bu süreçte 0 kazanç 0 primden gösterdi ben askerde iken 15 gun rapor aldım 17.04.2017 rapor bitiş tarihi raporun SGK ya kurum tarafından bildirildiği tarih 23.05.2017 rapor SGK ya bildirilmesi gerekiyor muydu bide kazanç ve prim 0 olunca cezai durum olusurmu kurum acisindan yada benim açımdan ve ne yapmalıyım şimdiden tesekkurler iyi çalışmalar
Şaban Bey merhabalar,
Anladığımız kadarıyla sigortalığınızı sona erdirmeden ücretsiz izin alarak askere gittiniz.
Bir kere uygulama da hata var. Böyle bir şey yapılmamalıydı.
Ücretsiz izinde primlerinizin sıfır gösterilmesi normal ama rapor girişinizin yapılması gerekiyor. Rapor girişi ile ilgili şuan için cezalık bir durum söz konusu değil.
Görüşmek üzere,
Sayın admin ceza olmama nedeni nedir bu durumda herhangi bi yaptırım SGK tarafındanbana ve kuruma yapılırmı cok tessekurler sonucta bildirim 23.04.2017 de yapılmadı 23.05.2017 de yapıldı
Şaban Bey tekrardan merhaba,
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun size karşı bir yaptırımı olamaz, burada yükümlülük işvereninizdedir. Fakat sizinde işvereninizi rapor ile ilgili bilgilendirme yapmanız gerekiyordu.
Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu rapor konusu ile ilgili bildirimde bulunmak zorunda değil. Ayrıyeten Nisan ayında almış olduğunuz rapor için, takip eden ayın 23’üne kadar yasal bildirim süresi vardır. İşvereniniz raporu onaylasın, bugün ayın 24’ü bir günlük gecikme söz konusu ama idari para cezası ile karşılaşacağınızı düşünmüyoruz.
Görüşmek üzere,
Merhaba, 13-14 haziran tarihlerinde 2 günlük rapor almıştım hastalığım devam edince 15-17 haziran tarihleri icin de 3 gunluk rapor aldim. Is yeri bu raporlarin ardışık günlerde olmasi nedeniyle bu raporları Birleşik kabuledip 5 gunluk kesinti yapacağını belirtti.o ayki maasim 25 is gunu uzerinden yatti.sgk geri odemesini bankadan takip ettigimde 1 is gunu icin odeme yaptigini gordum çünkü e devletten kontrol ettiğimde rapor başlangıç tarihim 15.06
17 bitis tarihim 17.06.17 olarak gozukmekte ve 3 gunluk raporum varmis gibi gorunuyor.is yeri bu iki ayri raporu birlesik olarak dusunuyorsa rapor baslangic tarihimi 13.06.17 bitis tarihimiyse 17.06.17 şeklinde bildirmesi gerekmez mi? 5 gunluk kesintiye uğrayıp bu yüzden 1 gunluk geri odeme almam hatalı degil mi?
Merhabalar,
13, 14 haziranda aldığınız raporun iki günlük olduğuna emin misiniz? Yani 13 haziran da doktora gittiyseniz, iş başını 14 haziran olarak yapmış olabilirler. Bu da bir günlük rapor olur.
İkinci raporunuz ise 14, 17 haziran tarihli olması gerekirdi. 17 haziran muhtemelen iş başı olduğu için bu da 4 günlük rapora tekabül ederdi. Fakat İkinci raporunuz 15,17 tarihleri arasında olduğu için, ikinci raporunuz 2 günlük.
Sizin şuan sistemde 3 günlük raporunuz mevcut. Ama işvereniniz sizden beş günlük kesinti yapmış. Bu yanlış. Fakat SGK’nın uygulamasında bir hata söz konusu değil. SGK rapor ücretlerinin ilk iki gününün ödemesini yapmaz. Sizin 3 günlük raporunuz mevcut olduğu için, tarafınıza bir günlük ödeme yapılmış.
Görüşmek üzere,
merhaba 32 haftada doğum öncesi raporumu aldım.hastane sgk sistemine girdi. işyerime raporun 1 nüshasını verdim. muhasebecinın bu asamadan sonra ne yapması lazım bana dogumda alacagın ıkıncı raporla (dogum sonrası raporu) beraber gırecegını sımdı sısteme gıremeıyorum dedı dogrumudur tek seferde mı gırecek
Esra hanım merhaba,
Doğum raporları, doğum öncesi ve doğum sonrası olarak ikiye ayrılır.
Doğum öncesi aldığınız istirahatiniz, doğum gerçekleştikten sonra son bulur. Bu raporu ikinci, yani doğum sonrası raporunuz yazıldıktan sonra işvereniniz sisteme girebilir. Doğum sonrası aldığınız raporunuzu da, rapor bitiş tarihinden itibaren sisteme girilmesi gerekilmektedir.
Yani doğum öncesi raporunuzun sisteme girilmesi için, doğum sonrasında size verilen ikinci raporun bitmesini beklemeye gerek yoktur.
Görüşmek üzere,
Doğum parası ödeneğini doğum sonrası raporum bittikten sonra mı hesabıma yatıyor ?_
Merhaba Neslihan hanım,
Evet, doğum öncesi ve doğum sonrası ödenekler, rapor bitiminden sonra yatırılıyor.
Görüşmek üzere,
Merhaba 32 haftamda 22 temmuzda 34.haftaya kadar çalışabilir yani 5 ağustos 2017 ye kadar çalışabilir raporu aldim ve isyerine teslim ettim 23 temmuzda.Daha sonra iş yeri 31 temmuzda benim iş çıkışımın yapacaklarını söylemeleri üzerine doktorum.5 ağustosa kadar çalışabilir olan raporumu 29 temmuza kadar çalışabilir şeklinde sistemden geri çekip 29 temmuzda bana elden iş goremezlik raporunu verdi aynı gün o raporuda iş yerine teslim ettim.Bugün 170 o aradığımda benim sadece 22 temmuzda sisteme işlenmiş olan raporumu gorebildiklerini soylediler.Yani bu iş yeri benim dün vermiş olduğum raporu sisteme islemediklerinin gostergesimidir? Yada belli bir süre sonra mi sisteme geçmiş oluyor ? Durumum böyle olduğu için ben analık hakkimdan yararlanamayacakmiyim iş yeri yüzünden?Benim su an yapmam gerekenler neler?teşekkür ederim şimdiden ilginize?
Burcu hanım merhabalar,
Raporun sistemde görünmemesinin sebebi, ilgili hastanenin henüz SGK sistemine rapor girişi yapmamalarından kaynaklanır. Kimi zaman ise, hastane rapor girişi yapsa bile SGK sisteminde anlık problemler olur ve rapor gözükmez. Bu durumda işveren manuel giriş yapmak durumunda kalır.
Panik yapacak bir durum yok, rapor almak işsizlik maaşını etkiler mi başlıklı yazımızda da bir sorunuz mevcut, orada sorunuzu cevaplandırdık.
Görüşmek üzere,
İş veren manuel rapor girişi yapıp yapmamasi benim açımdan bir sorun olmadığını mi ima ettiniz sayın admin ?Endişe edisimin sebebi iş yeri cikisimi yaptığından varolan haklarimin elimden alınması düşüncesinden iki baslik altında sorumu cevapladiginiz icin ayrica teşekkür ediyorum.
Tekrardan merhaba Burcu hanım,
Eğer siz ilgili hastanelerden rapor aldıysanız, işvereniniz bu raporları sisteme girmek zorunda. İşvereninizin bu raporları sisteme girmeme şansı bulunmamakta. Bu neden ile raporunuz sistemde olmasa bile, manuel giriş yapmak zorunda diye belirttik.
Doğum nedeniyle sizi işten çıkarmaları sizi ne doğum parasından, ne de işsizlik maaşından alıkoyar.
Sizin iş akdinizin feshi rapor tarihinden sonra ise, korkmayın. Analık hakkından faydalanabileceksiniz. Ayrıyeten sizi kendileri çıkartıyor. Bu neden ile tüm yasal haklarınızı tarafınıza ödeyecekler ve siz de işsizlik maaşından faydalanabileceksiniz.
Bir anlık dalgınlık ile kendi rızanız ile ayrıldığınıza dair bir evrak imzalamayın yeter.
Görüşmek üzere,
Doğum izninde olan bir sigortalının doğum öncesi raporu onaylanmamış doğum sonrası raporunu onaylarken fark ettim ve birlikte onayladı cezası olur mu yada ne kadar bir cezası olur bilgi verirseniz çok sevinirim
Gülizar hanım merhaba,
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesinin birinci fıkrasının ( i ) bendinin son cümlesinde;
” Ancak 4. maddenin birinci fıkrasının ( a ) bendi kapsamında ki sigortalılara geçici iş görememezlik ödeneği ödemelerinde 100. maddeye istinaden kurumca işverenlerden istenilen bildirimlerin belirlenen süre içerisinde ve elektronik ortamda yapılmaması halinde aylık asgari ücretin onda biri, hiç yapılmaması halinde ise sigortalı başına aylık asgari ücretin yarısı tutarında idari para cezası uygulanır. ”
Hükmü yer almaktadır.
Fakat, Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde beyanda bulunduysanız ceza geleceğini düşünmüyoruz.
Görüşmek üzere,
Merhabalar;
1-2 günlük raporları vizite giriş sistemine girmediğimiz durumda.
E-bildirgede “istirahatte çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenerek işlem yapılması
durumunda ceza yiyebilirmiyiz.
Merhaba Celal Bey;
Çalışmadığına dair bildirim kutucuğu, aslında raporlu olduğu halde tam sigorta primi yatırılan hallerde devreye girmelidir.
Yani siz o kutucuk ile işveren olarak, herhangi bir prim kesintisi uygulamadınız ama, rapor süresinde işçiyi çalıştırmadığınızı beyan ettiniz.
Sadece prim kesintisi uyguluyorsanız, E-bildirge’de 01 koduyla istirahat gösterirseniz, bu rapor bildirimi yerine geçer.
Bunun dışındaki işlemler sizin için risk olur.
Görüşmek üzere,
merhaba,işgörmezlik belgesi il olarak 27.08.2017 kontrol 06.09.2017 yazıyor yanlız onaylı raporlu bölümünde tıkladığımda şifre bölümünden 25.08.2017 hastaneye yatış tarihi olarak veriyor raporu ben aylık hizmet bildirgesi onaylarken istirahat süresini 25.08.2017 olarak mı alacağım yoksa 27.08.2017 olarak mı alacagım.şimdiden teşekkürler
Merhaba Nalan hanım,
Geçici iş görememezlik, hastanın taburcu olduğu tarihte başlar. O neden ile 27.08.2017 tarihini dikkate almalısınız.
Görüşmek üzere,
tamam teşekkür, ederim iyi çalışamlar.
Merhaba
32.haftamda 5 hafta daha çalışabilir raporu aldım ancak sgk dan iş yerime gelen mailde “Is Yerinizde Calismakta Olan ********* TC Kimlik Numarali ****** ‘a Ait Gecici is Goremezlik Raporu Hastane Tarafindan Onaylanmistir. Rapor 2017-09-25 / 0001-01-01 Tarihleri Arasinda Olup isveren Onayi Beklemektedir” şeklinde bilgi var. Sanki çalışamaz raporu almışım gibi mi görünüyor? İş verenimin sistemden bunu onaylaması mı gerekir yoksa çalışmayı bırakacağım 30.10.2017 den sonra mı onay vermesi gerekir bilgi verirseniz sevinirim. Hastaneden aldığım çıktıda 30.10.2017 tarihine kadar çalışabilir diye yazıyor.
Merhaba Merve Hanım,
Rapor yazılmaması gerekiyordu, çalışabilir raporu aldığınız hastaneden düzeltme talebinde bulunun.
Çünkü şuan çalıştığınız 5 haftalık süreyi, doğumdan sonraki istirahatinize ekleyecekler. Eğer bunu düzeltmezler ise, doğumdan sonraki istirahatiniz 8 hafta ile sınırlı kalabilir.
Görüşmek üzere,
Ayrı ayrı iki kere işgörememezlik raporu aldım 40 gunluk raporum biteli 38 gün oldu hala sistemde görünmüyor sgkaya gittim işveren raporu işlememiş ne yapmam gerekiyor işyerine 3 sefer gittim işliyeceğiz demelelerine rağmen raporu işlememişler 40 gun daha rapor aldım eylul ayında ne yapmam gerekiyor
Merhaba Erhan bey,
Isvereninizin raporunuzu onaylamamasina imkan yok. Onaylamazlar ise idari para cezası yiyecekler. Bunu isyerinizde ki yetkiliye söylerseniz şayet hemen rapor girişi yaparlar merak etmeyin.
Görüşmek üzere,
AYNI KIŞI AYNI AYNI AY İÇERİSİNDE BİRDEN FAZLA RAPOR ALIRSA VE İŞVEREN BİLDİRİMLERİ YAPMAMIŞSA HER RAPOR İÇİN AYRI CEZA MI UYGULANIR
Merhabalar sayın admin eşim 32. Haftada doğum iznine ayrıldı ve işverene bu evrağı teslim ettik fakat işveren daha onay vermemiş. Doğum iznine ayrılması için illa onay vermesi gerekiyor mu ve vermeme gibi bir hakka sahip mi? Vermese bile doğum maaşı alabiliyor mu? Şimdiden teşekkür ederim.
Muhammed Bey merhaba,
Anladığımız kadarıyla eşinizin işvereninin rapora onay verip vermemesinden bahsediyorsunuz. Bu gayet doğal. 32. haftada başlayan doğum raporu ancak, doğum gerçekleştiği tarihte onaylanır. Doğum gerçekleştikten sonra ilk rapor kapanır ve doktor tarafından ikinci rapor yazılır. Rapor parasından faydalanmanız için işverenin onay vermesi gerekiyor ama meraklanmayın, işveren rapor onayı vermek zorunda, aksi halde idari para cezası ile karşı karşıya kalır.
Görüşmek üzere,
Merhaba
Esim dogum yapti 28 agustos 2017 tarinde ve hala rapor parasini alamadik is veren ile arasi bozuk suanda zorla calistirmak istedi ws
Edevlet uzerinden bahtigimiz da sigortasi istaritli olarak gosteriliyor
Dogum oncesi rapor 28 agustos bitti herhangi bir odeme goremiyoruz buyuk ihtimal onay verdi ne yapmamiz lazim bu durum da
Onur Bey merhaba,
Alo 170’i arayarak, hangi nedenden ötürü doğum parasını alamadığınızı öğrenebilirsiniz. İşvereniniz rapor girişi yaptıysa şayet, ödeme çıkmaması için herhangi bir neden bulunmamakta. İşvereniniz de rapor girişini muhakkak yapmak zorunda aksi halde zaten kendileri idari para cezası ile karşılaşır.
Görüşmek üzere,
Mr ben 20 02 2017de doğum yaptım. Doğum öncesi doğum sonrası raporlarımı hastaneden alıp iş verenime onaylaması için verdim ve defalarca sordum onayladınızmı diye. Bana sürekli ekrana düşmüyor onaylayamıyorum denildi. Onayı 2 ay bekledikten sonra iş verenimle tartışmalı bi şekilde ayrıldık.yani işten çıktım başka bir yerde çalışıyorum. Bu durumda yeni işyerim onaylayabilirmi? Onaylayamazsa rapor paramı nasıl alabilirim?
Merhaba Alev hanım,
Zaman zaman sistemde problem olabiliyor, işveren raporlarınızı sistemde görmüyor ve bu nedenle raporları onaylayamıyor fakat bununda bir çaresi var. İşvereniniz rapor başlangıç ve bitiş tarihlerinizi manuel de yapabilirdi.
Yeni işvereniniz onaylayamaz çünkü ilgili tarihler de orada çalışmıyordunuz. Ama sorun yapmayın, eski iş yerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü ile irtibata geçin, raporunuz onaylanmadığı için ödenekten faydalanamadığınızı beyan edin, onlar işvereninize rapor girişi yapması konusunda yaptırımda bulunurlar. ( idari para cezası ile beraber ) Siz de ödenekten faydalanabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
saçmalık. bildirgede eksik gün bildirilmiş, ek-10 doldurulmuş daha ne onayı? devletin para koparma yöntemlerinden biri sadece. teşekkürler akp!
Hocam iyi aksamlar sorum biraz karisik yardimci olursaniz sevinirim, 20 ocak 2018 tarihinde isten ayrildim 5 gun sonra ameliyat oldum 25 ocak 2018 gununde rapor aldim 25 gunluk subatin 19 kadar!!.yasaya gore isten ayrildiktan 10 gun icinde alinan is gormezlik raporu ssk tarafindan veriliyor gecmise donuk 90 gunluk sigorta primim var 9 gunude gecmedim alinan rapor sartlara uyuyorum hocam sorularim su? Ssk isyerine bildirge yapicakmi isyeri bizde bu tarihte calismuyor derse nolucak? Raporumu ssk vermem gerekiyormu yoksa ssk otomatik odenek cikarirmi isyerindeki muhasebeci buzde calismiyor derse sistem otomotik 10 gunu algiliya biliyormu ?yardimci olursaniz sevinirim nasil bir yol izlemeliyim iyi aksamlar
Baran Bey merhaba,
Geçmiş olsun.
1. Hastane raporunuzu sisteme girdikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu E-ödenek sistemi aracılığıyla işverenden rapor onayı ister.
2. İşverenler rapor onayı yaparken, karşılarına ” sigortalılık devam ediyor mu?” diye bir soru çıkar. İşveren bu soruyu evet ya da hayır diye cevaplandırır. Evet derse zaten bir sorun yok fakat hayır derlerse bu sefer sistem kendilerine işten çıkış tarihini de yazmalarını ister. Sizin rapor başlangıcınız ile işten çıkışınız 10 günlük süre içerisindeyse herhangi bir problem ile karşılaşmaz, ödenekten faydalanabilirsiniz.
3. Raporu Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermenize gerek yok.
4. Bazı raporlar işverenlerin kullandığı ” iş görememezlik ” bölümünde gözükmüyor. Bunun için işvereniniz ile irtibata geçmenizde bir sakınca yok. İşveren raporu sistemde göremiyorum der ise, bu sefer raporun yazıldığı hastane ile irtibata geçip raporun sisteme girilmesini talep edebilirsiniz. Buna rağmen işvereniniz raporu görmüyor ise, elinizdeki kağıt raporun bir fotokopisini işvereninize verebilirsiniz. İşverenler bu tarz durumlarda rapor girişlerini manuel bir şekilde yapabilir. Ayrıca Ödenek ile ilgili E-devlet’ten gerekli kontrolleri de yapabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba ben Ocak ayında iş kazası geçirdim 5 gün rapor aldım ve raporu çalıştığım değilde farklı işyerinin sistemine düşmüş çalıştığım iş yeride manuel olarak yaptı ama hayla ödemeyi alamadım
Yasin Bey merhaba,
Raporun başka işverenin sistemine düştüğünü nasıl öğrendiniz? Manuel giriş rapor parası alabilmeniz için yeterli. Başka bir problem olması gerek.
İşvereninizden manuel rapor girişinin yapıldığına dair belgeyi alıp, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na, dilekçe ile başvurup sorunu çözebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhabalar 2018 şubat da raporlu olan personelin eksik gününü bildirge de gösterdim ancak rapor onayını unuttuk herhangi bir ceza gelir mi? Nisan tarihinde raporu onaylasak olur mu?tesekkurler
Merhaba Gamze hanım,
Eksik gün bildirimi farklı, rapor girişi farklı kavramlardır. Eğer, hiç kesinti yapmadan ” istirahat süresince çalışmamıştır ” kutucuğunu işaretleyerek işlem yaptıysanız bir problem ile karşılaşmazsınız. Fakat bu tarz bir işlem yapmadıysanız rapor sisteminizde onaylanmamış olarak gözükecektir. Riski minimuma indirmek için en azından geçte olsa rapor girişini yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Görüşmek üzere,
eşimin muhasebecisi,dogum öncesi çalışabilir raporunu(32.hafta)sistemde doğum öncesi rapor olarak işlemiş.kafamıza takılan,çalışabilir raporunu aldıgımızda,muhasebeci önce çalışabilir raporu aldığı 5 haftalık sürenin primlerini yatırdı,ardından bu yatırdıgı günleri iptal etti ve ek bildirge düzenleyip 32.haftadan itibaren eşim i raporlu olarak gösterdi…ilerde sgk,çalışabilir raporu alınmış,siz bu sürede çalışabilir raporu alan birini raporlu gösteremessiniz deyip,bize sıkıntı çıkarırmı??
Merhaba Oktay Bey,
Doktor ” 37. haftaya kadar çalışabilir ” raporu vermiş. Doğal olarak doğum sonrası rapor 8 hafta değil de 13 hafta olmalı. Doktor 13 hafta rapor yazsa, bildirimin 8 hafta yapılması gerekiyor çünkü doğum öncesi bildirim yanlış yapılmış. Doktor, doğumdan sonra 8 hafta izin yazsa bu sefer minimum 16 hafta olması gereken izin süresi 11 hafta oluyor.
SGK istirahat ödemelerini sadece işverenin beyanı ile değil, sağlık kuruluşlarından gelen resmi evraklara istinaden yapıyor. Yapılan işlemde hata olduğu için ödenek konusunda problem yaşama ihtimali yüksek.
Resmi evrak 37. haftaya kadar çalışabilir ise, işverenin beyanı 32. haftadan itibaren çalışmamıştır olamaz. Ama bu durum size çok ciddi bir sorun yaşatır mı? Sanmıyoruz.
Görüşmek üzere,
Merhaba, öncelikle sorularimizi sabırla cevapladiginiz için tesekkurler. Benim sorum yukarıda da sorulmuş yalnız ben cevabını bulamadım ya da ben anlayamadım. Benim sorum şu şekilde ay içinde istirahatli olan bir personeli aphb de eksik gün nedeni istirahat gösterip vizite sisteminde raporunu atlarsak bunun için bir ceza yermiyiz ve sadece yukarıdaki işlem yapılmış varsayildiginda işçi rapor parasını alabilir mi? İstirahat dışında ücretsiz izini olan birden fazla isaretlendiginde aynı işlem geçerli midir? Teşekkürler
Merhaba,
Aylık prim hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak geçen 01 kodu ile (istirahat) bildirilen sigortalılar için bu bildirim çalışılmadığına dair bildirim yerine geçer. Normal şartlar da 2013/19 numaraları genelge de başka işlem yapmaya gerek yok ibaresi var ama işverenin APHB işlemlerini yapsa bile, rapor onayı olmadığı için istirahat ödeneğini alamayan ya da geç alan çalışanlar mevcut.
Eğer siz APHB’inde işlem yaptıysanız, rapor süresini geçirseniz dahi rapora onay verebilirsiniz. Bunun karşılığında idari para cezası ile karşılaşmazsanız.
Ayrıca, diğer bahsettiğiniz konu ile ilgili Eksik gün bildirimde değişiklik başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhabalar 8 ağustos 2018 de 10 günlük rapor aldım 17 ağustosta raporum bitiyordu ama 18inde işten çıkarıldığımı öğrendim sgkyi aradığımda işveren onay vermemiş birdahaki ayın 24 ünü beklemiş gerekiyor dedi rapor varası alabilecekmişim ve ne kadar alabilirim
Merhabalar 8ağustos ta 10 günlük rapor aldım 17ağustosta raporum bitiyor 18inde işten çıkarıldığını öğrendim yani beni ayın 8 inde işten çıkarmışlar sgk yi aradığımda bana işverenin rapora onay vermediği ve birdahaki ayın 24ünü beklememiz gerekiyor denildi rapor parası alabilirmiyim alabilirsem ne kadar alabilirim.
Hüseyin Bey merhaba,
Raporlu işçinin işten çıkışlarında işverenler bir takım kriterlere riayet etmelidir. İşverenler kendi isteklerine göre rapor alan işçileri işten çıkartamazlar. Rapor paranız ile ilgili işvereniniz ile irtibata geçip, raporunuzun onayını talep edebilisiniz. Eğer onay işlemi yapmazlarsa zaten, para cezası ile karşılaşacaklar, o zaman muhakkak onay vermek zorunda kalacaklar.
Ne kadar rapor parası alacağınızı Ne kadar rapor parası alırım? başlıklı yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba bir kaç sorum olacak, 1) bir işçinin 5 günlük raporu var ve rapor süresi boyunca çalışmıştır. Ben bunu sistemden calismamistir onaylar isem aphb 30 gün bildirirsem işçi rapor parasi alır mı? İş veren için bir yaptırım uygulanır mi? 2)işçinin 9 günlük raporu var rapor süresinin ilk 4 günü çalışmış ise bu raporu nasıl onaylamam gerekir. Raporun tamamını calismamistir şeklinde mi onay vermem gerekir.
Merhaba,
Raporlu işçi için esas olan rapor tarihleri arasında çalışmamasıdır. Fakat siz raporlu işçi çalıştırırsanız, bunu SGK’ya bildirmek zorundasınız. Çünkü raporlu işçi çalışır ise, SGK’dan iş görememezlik ödeneğinden faydalanamaz. SGK tarafından bu durum tespit edilir ise, hem ödeneği faizi ile geri alır hemde işverene idari para cezası uygular.
Bu neden ile risk almanıza gerek yok.
1)İstirahat süresince işçi çalıştı ise, SGK’ya çalıştığına dair bildirimde bulunun.
2) 9 günlük raporun 4 günü çalışmış, 5 günü çalışmamış olarak bildirimde bulunun.
Görüşmek üzere,
Elektronik rapor onayin da 4 gün çalışmış 5 gün çalışmamış olarak bildirme şansımız yok. Aphb 25 gün bildire biliriz evet ama sistemde raporu onaylarKen tarihler otomatik geliyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz