Soru: Merhabalar, Şubat ve Mart aylarında toplam 45 gün istirahatim mevcut fakat henüz paramı alamadım. E-devlet üzerinde kontrol yapıyorum fakat herhangi bir bilgi bulamadım. Rapor paramı nasıl alırım, yapmam gereken bir şey var mı? Nisan ayındayız ve ben Şubat ayının ödeneğini bile alamadım henüz. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Öncelikle dilerseniz Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan istirahat ödeneği alınması için gerekli şartlara bir göz atalım.
- Hastalık raporlarına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından rapor parası diğer ismi ile geçici iş göremezlik ödemesi yapılabilmesi için rapor alınan tarihten önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi olması gerekir. sosyal Güvenlik Kurumu 1 günlük ve 2 günlük hastalık raporlarına ödeme yapmaz. Yani raporlu üçüncü günden itibaren öder. İlk 2 günü işveren de ödemek zorunda değildir. Yani 10 günlük rapor aldıysanız Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınıza 8 günlük ödeme yapar.
- İş kazasında rapor alınan tarihten önceki bir yılda 90 gün şartı aranmaz. İş kazalarında raporlu olunan gün sayısının tamamı kadar rapor parası ödenir.
- Analık doğum öncesi ve doğum sonrası raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödeme alınabilmesi için doğum öncesi tarihteki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün prim gerekir. Analık raporlarında Sosyal Güvenlik Kurumu, 112 günlük ödeme yapar. Çoğul doğumlar için ise 126 günlük ödeme yapar.
Yukarıda ki şartları yerine getirebiliyorsanız şayet konuyu biraz detaylandıralım.
Her ne kadar, sistem artık elektronik bir şekilde kontrol edilebilse de, genellikle sizin rapor paranızı alamamanızın en önemli nedenlerinden biri, işvereninizin sizin raporunuzu onaylamamasıdır.
Rapor girişi yapılmaz ise istirahat ödeneği alamazsınız
İşvereniniz E-bildirge kanalıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01 koduyla istirahat bildirimi yapmadan ya da E-SGK kanalıyla ” çalışmadığına dair bildirim ” bölümünden raporunuzu onaylamadan ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan istirahat ödeneğini alamazsınız.
En kısa sürede işvereniniz ile irtibata geçerseniz sizin adınıza bu işlemleri yapıp yapmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer işvereniniz bu işlemleri doğru bir şekilde yaparsa istirahat ödeneğinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.
İşvereniniz bu işlemleri doğru bir şekilde yaptıysa şayet, düşük bir ihtimal de olsa, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sistemsel bir sorun olabilir. Bunun için en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine giderek gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Rapor parası hangi tarihler arasında ödenir?
Hak etmiş olduğunuz rapor paranızı takip eden ayın 8 ile 14’ü arasında dilediğiniz herhangi bir Ziraat Bankasından T.C. vatandaşlık numarası yazan resmi kimliğiniz yardımıyla tahsil edebilirsiniz.