Soru: Merhaba, 4 yıldır bir firma da satış temsilcisi olarak çalışıyorum. Aralık ayı itibariyle işten çıkartılıyorum. İş yerimden almış olduğum primler kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi? Bana bu konu ile ilgili yeri dönüş yapabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
Prim, işçinin mal veya hizmet üretiminde daha istekli hale gelmesi ve başarısının artması için işverence ödül niteliğinde verilen ek ödemeler şeklinde tanımlanabilir. Bu neden ile işverenler çalışanlarından daha fazla verim alabilmek adına zaman zaman prim sistemine ihtiyaç duyabilir. Primin kişiye özgü olması sebebiyle ikramiyeden farklı olarak prim ödemelerinin genel bir nitelik taşıması gerekmez.
Bununla birlikte, işveren tarafından ayrımı haklı kılan geçerli nedenler olmadığı sürece pirim uygulaması yönünden de işverenin eşit davranma borcu söz konusudur. İşçinin prime hak kazanması için iş yerinde prim ödemesini gerektiren dönemin sonuna kadar çalışmış olması gerekmez. İş yerinde çalışılan süreyle sınırlı olmak üzere işçinin prim talep hakkı vardır. Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur. Bu neden ile süreklilik arz eden prim ödemeleri kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalıdır.
Primler kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi?
Kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücretin tespitinde, işçiye ödenen primlerin, performansa ve satış miktarına göre belirlendiği ve değişken olduğu durumlarda dahi prim ödemeleri devamlılık arz ediyor ise, fesih tarihinden geriye doğru bir yıl içinde ödenen primlerin toplanarak ortalaması bulunmalı ve ücrete eklenmesi gerekmektedir. Değişken primlerin giydirilmiş ücrete dahil edilmesindeki yöntem, fesihten geriye doğru bir yıllık miktarın toplanıp 365’e bölünerek günlük yevmiyeye dahil edilmesi şeklindedir.
Konuyu özetleyecek olursak şayet;
Kıdem tazminatı hesabında eğer işveren tarafından çalışanlarına verilen primler süreklilik arz ediyor ise kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalıdır. Fakat prim sisteminde senenin 11 ayında ödeme yapılıp sadece bir ayında ödeme yapılmaz ise bu sefer primler kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez.