Part time çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
Soru: Merhaba, Ben 3 yıldır bir restaurant da haftanın 4 günü part time olarak çalışmaktayım. Ay sonu itibari ile restaurantın kapanacağı bilgisi geldi. Tüm haklarımızı verecekler ama bir şey merak ediyorum. Ben işsizlik maaşından faydalabilir miyim? Part time çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi? Bir arkadaşım prim kesintisinden dolayı işsizlik maaşı alamaz dedi ama bir de size sormak istedim. Geri dönebilirseniz çok sevineceğim. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Evet, arkadaşınız kısmen doğru söylüyor ama eskiden bu şekilde bir işlem yapıyordu ama şuan bu konu hakkında bir takım yenilikler mevcut.
Dilerseniz ilk önce part time, diğer bir adıyla kısmi süreli çalışmanın ne olduğunuza dair diğer arkadaşlara ufak bir bilgilendirme yapalım.
Part time çalışma ne demektir?
Hepimizin bildiği gibi tam zamanlı çalışma haftalık 45 saat ile sınırlandırılmıştır. Fakat bir iş yerinde haftalık çalışma süresinin 3/2’si ( Haftalık maksimum 30 saat ) kadar yapılan çalışmalara part time, diğer bir adıyla kısmi süreli çalışma olarak kabul edilmektedir. ( haftalık 30 saati aşan çalışmalar part time olarak kabul edilmemektedir.) Bu işçiler ile haftada kaç saat ve hangi günlerde çalışma yapacaklarına dair, kısmi süreli iş sözleşmesi imzalanmaktadır.
Part time işçilerin çalışma düzenleri diğer işçiler gibi değildir, part time çalışanlar, haftanın 5 günü günde 9 saat ya da haftanın 6 günü günde 7,5 çalışma gibi bir durumları yoktur. Part time çalışanların, her gün işe gitmeme, işbaşı ya da paydos saatlerini düzenleme gibi bir takım hakları vardır. Tabi bu tarz düzenlemeler biraz önce de söylediğimiz gibi, o kişilerin haftalık çalışma sürelerini 45 saatin altına almaktadır. Bu durumda doğal olarak daha az sigorta primi yatırılacağı anlamına gelmektedir.
Hal böyle olunca, part time çalışanlar işsiz kaldıkları taktirde işsizlik maaşından faydalanmanın şartlarından bir tanesi olan son 120 günde ki kesintisiz sigorta durumu yüzünden mağduriyet yaşamaktaydı. Yani her ay part time çalışma yüzünden 30 gün yatması gereken sigorta primleri belki 20, belki 15 gün yattığı için kesinlikle işsizlik maaşından faydalanamıyordu.
Fakat;
28.01.2019 tarihinde İşsizlik maaşı son 120 gün şartı değişti başlıklı yazımızda da söz ettiğimiz gibi, 18/01/2019 tarihli 30659 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve 17/01/2019 tarihli ve 7161 sayılı Kanunun 25. maddesinde 4447 sayılı Kanun‘nun ilgili maddesinde yer alan “prim ödeyerek sürekli çalışmış” ibaresi “hizmet akdine tabi” şeklinde değiştirilmesi sonucunda, son 120 günde kesinti sayılmayan durumlar genişletildiği için, işsizlik maaşı ile ilgili son 120 günün pek bir önemi kalmadı. Bu neden ile işten kendi rızası ya da yüz kızartıcı bir nedenden ötürü ayrılmayan her işçi, gerekli prim şartlarını yerine getirebildiği taktirde işsizlik maaşından faydalanma hakkı doğmuştur.
Part time çalışanların işsizlik maaşı
Biraz önce de söz ettiğimiz gibi, eskiden işsizlik maaşından faydalanmak için son 120 günde sürekli prim ödeyerek çalışma durumu özellikle part time çalışanların başını oldukça ağrıtıyordu. Hatta bu platformda da part time çalışanların ne kadar primi olursa olsun, son 120 günde parça parça ödenen primler nedeniyle işsizlik maaşından faydalanamayacağını ve bu neden ile mağdur olduğunu dile getirmiştik. Ama artık öyle bir durum söz konusu değil. Part time çalışanlar, son 120 günde, parça parça olmak üzere, 70 gün, 85 gün, 100 gün primi olsa dahi, işten çıkarılış tarihinden itibaren geriye doğru son üç yıl içerisinde minimum 600 gün primi mevcut ise, işsizlik maaşından faydalanabilecektir.
İşsizlik maaşı ne kadar süreyle ödenir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
İşsizlik ödeneği verilmektedir.
Tabi bunlar için işten hangi neden ile ayrıldığınız büyük önem arz etmektedir. Bknz: Hangi durumlarda işsizlik maaşı alınır? Hangi durumlar da kıdem tazminatına hak kazanılır?