Emeklilik durumunda vefat eden kişiler üzerinde hak sahibi olanlara belirli miktarlarda ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölen kişinin eşinin yanı sıra dul kızı da ölüm aylığı üzerinde hak sahibidir. Dul kızların babalarının maaşında hak sahibi olabilmesi için birkaç şart bulunuyor. Bu şartları yerine getirdikleri takdirde ölüm aylığını almaya başlayabiliyorlar. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamından faydalanabilirsiniz.
Ölen Babanın Emekli Maaşını Kimler Alabilir?
Vefat eden kişinin emeklilik ödeneklerinden hak talep edebilmeniz için kanunlar çerçevesinde hak sahibi olarak görülmeniz gerekmektedir. SGK’nın 5510 sayılı kanunlarına hitaben maaş üzerinde hak sahibi olan kişiler belirlenmiştir. Dul kızın vefat eden babasının emeklilik maaşından faydalanabilmesi için belirtilen şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Kanunlar çerçevesinde belirlenmiş olan bu şartlar aşağıda belirtildiği gibidir.
- Vefat eden kişinin maaşında hak sahibi olabilecek dul kızın resmi olarak boşanmış olması,
- Sigortalı bir işte aktif olarak çalışmıyor olması,
- Aynı zamanda kendi ödenmekte olan sigortasından dolayı emeklilik maaşı almıyor olması,
- Yeniden evlilik yapılmamış olması gerekmektedir.
Son maddeye dikkat ettiğinizde dul kız tekrardan evlilik yaptığı süre içerisinde vefat eden babasının maaşı üzerinde hakkını kaybetmektedir.
1 Ekim 2008 tarihi itibari ile yenilenen SGK Kanunu 1 Mayıs 2008 sonrasında emeklilik sebebiyle maaş alan vefat etmiş babanın dul kıza babasının maaşı üzerinde hak tanıması için kızın 25 yaşının altında ve eğitim görüyor olması gerekiyor. Bu tarihten itibaren emekli olarak vefat etmiş olan babanın dul kızı eğer 18 yaşının üzerinde ve eğitim hayatına devam etmiyorsa bu maaştan kesinlikle faydalanamaz.
Tam aksi bir durum eğer vefat eden baba bu tarihten önce bir zaman dilimi içerisinde devlet memuru olmuş ise vefat eden anne veya babadan kalmış olan maaşlar sigortalı çalışıyor olsalar bile kesilmemektedir. Bu durumda olan kızların maaşları 2 durumda kesilmektedir. Bu durumlar; devlet memuru olması veya tekrardan evlenmesi durumlarıdır. Bu iki durum ile karşılaşmış olan kişiler maaş alamazlar.
Vefat etmiş olan kişinin maaşını almak için SGK’ya başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunun ardından sizden istenilen belgeleri ( Aylık Gelir Tablosu, Ödenek Talep Formu, Kimlik Fotokopisi ) tamamladığınız taktirde maaş hakkında neticeyi beklemeye başlayabilirsiniz. Eşinden boşanmış olan kişilerin tek başına hayatına devam ettiklerini kanıtlamak amacıyla taahhütname imzalamaları gerekmektedir.
Dul Kız Vefat Eden Babanın Maaşının Ne Kadarını Alabilir?
Vefat eden kişinin dul kızı bir tane ise maaşın %50’lik bir kısmı o kişiye bağlanmaktadır. Yani örnek vermek gerekirse; baba 2.000 Türk lirası maaş alıyorsa, 1.000 Türk liralık bir meblağ dul kıza aktarılacaktır. Eğer ölen babanın maaşının hak sahibi birden fazla ise dul kadınlara bağlanan maaşın limiti yine %50 olacaktır.
Dul Kadın Eşinin ve Babasının Ölmesi Durumunda Aynı Anda Her İki Ölüm Aylığından Faydalanabilir mi?
Babadan ve eşten oluşabilecek ölüm aylığını aynı anda alabilmek için bazı durumların ortaya çıkması ve şartların elverişli olması gerekmektedir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde vefat eden kişilerin ölüm tarihlerinin yanı sıra aylık hangi sigorta kapsamında bağlanıyorsa o kurallar esas alınmaktadır. Her iki kişi 2008 yılından önce işe başlamış ve ikiside aynı emeklilik sisteminden maaş alıyorsa (Örnek; Bağ – kur) bu durumda aynı anda maaş alması imkansızdır. Eğer böyle bir durum ortaya çıkıyorsa hangi maaş en yüksek ise o bağlanıyor. Fakat durum bu şekilde değil de şöyle ise; 2008 yılından önce vefatlar gerçekleşmiş ve baba SGK’dan eş ise Bağ – Kur’dan maaş alıyorsa iki aylık aynı anda bağlanabilmektedir.
Peki her iki ölümde 2008 yılından sonra gerçekleşmiş ise ne olacak?
Bu durumda yine sigortanın farklı olup olmadığına bakılmaktadır. Eğer iki kişiden biri SGK’lı diğeri ise Bağ – Kur’lu ise memur kızı veya memur eşi olmak şartı ile çift aylık alma olanağı bulunuyor. Bu durum sadece belirtilen meslek ile meşgul olan kişilerin çocukları ve eşleri içi geçerlidir.
3 Maaş Alma İmkanı Bulunuyor mu?
Bu da mümkün. Bazı dul ve yetimlerin üç maaş alma hakkı bulunuyor. Örnek vermek gerekirse; işçi olarak çalışmakta olan bir bayan, emeklilik gününü tamamlayarak SGK’dan emekli maaşı almaya başlamıştır. Eşi vefat etmiş ve onun kurumu Bağ – Kur’dur. Bu durumda eşinin aylığını almaya hak kazanıyor. Üstüne üstlük ölen anne – babanın Emekli Sandığından aylık almaları halinde 3. Maaş olarak bunu da yetim aylığı adı altında almaya hak kazanıyor. Böylece 3 maaş alma hakkını kazanıyor.