Öğle arası çalışma süresinden sayılır mı?
Soru: Merhaba, bir kimya fabrikasında çalışıyorum. Arada sırada kendi rızam ile fazla mesaiye kalıyorum. Fakat fazla mesai hesabı yaparken işveren her seferinde 1 saat eksik hesap yapıyor. Yani ben 08:00’de işe giriş yapıyorum ve saat 20:00’de işten çıkıyorum. Normal şartlarda 12 saat üzerinden işlem yapması gerekirken bana 11 saat üzerinden işlem yaptığını öğle arası çalışma süresinden sayılmadığını söyledi. Böyle bir şey var mı? İşyerinde geçirdiğim saat önemli değil midir? Öğle arası çalışma süresinden sayılır mı? Bana geri dönüş yapabilir misiniz? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 63 maddesine göre işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat sınırlandırılmıştır. Bu 45 saatlik durum, aksi bir karar söz konusu değil ise, haftanın iş günlerine eşit olarak bölünür. Bunun anlamı ise, bir çok iş yerinde günlük çalışma süresinin en az 7,5 saat olarak belirlenmesidir. Bir işyerinde normal şartlarda bir işçi günde maksimum 11 saat hafta da ise, 45 saatten fazla çalıştırılamaz. İşveren isterse, günde 7,5 saat çalıştırarak haftanın 6 günü, günde 9 saat çalıştırarak haftanın 5 günü çalıştırma şansına sahiptir. Burada önemli olan haftalık 45 saatttir.
Günlük çalışma süresi ne kadardır?
İşçinin günde kaç saat çalışması gerektiği ile ilgili herhangi bir düzenleme söz konusu değildir. Sadece işçinin günlük çalışma süresinin maksimum 11 saati geçemeyeceğine dair bilgilendirme bulunmaktadır. Haftalık 45 saati geçmedikten sonra, günlük çalışma süresinin belirlenmesinde işveren tam yetkilidir. Bknz: Günlük çalışma süresi kaç saattir?
Ara dinlenmesi ne demektir?
Ara dinlenmesi işçinin çalışmadan ve dinlenerek geçirdiği süreleri ifade etmektedir. 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 68 maddesi‘ne göre göre işçiye ara dinlenmesi verilmesi zorunludur.
İş yerlerinde çalışma süresi;
- 4 saat ve daha az süren işlerden en az 15 dakika,
- 4 saatten çok ve 7,5 saate kadar süren işlerde en az 30 dakika,
- 7,5 saatten çok süren işlerde en az 60 dakika,
Ara dinlenmesi verilir.
4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 68. maddesine göre, ara dinlenmeler çalışma süresinden sayılmamaktadır.
Öğle arası çalışma süresinden sayılır mı?
Yemek molası bir ara dinlenme süresi olarak belirlenmiştir ve yemek yediğiniz süre ilgili kanunun 68. maddesine göre, çalışma süresinden sayılmamaktadır. Bu konu hakkında işvereninize herhangi bir yaptırımda bulunmanız söz konusu değildir.
Burada önemli olan günde 7,5 saati aşan çalışmalarınız da, işvereninizin size günde minimum 60 dakika ara dinlenme süresi verip vermediğidir. Eğer bu süreyi veriyorsa, öğle arasında geçen süre de ara dinlenme süresi olarak sayılacaktır ve sizin tüm hesaplama işlemleriniz 08.00 – 20.00 saatleri arasında 11 saat olarak işleme alınacaktır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
Öğle arası ara dinlenme süresi olarak kabul edilir ve ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Burada işvereninize karşı bir yaptırımda bulunamazsınız. Fakat siz, olması gerekenden daha az ara dinlenme süresi kullanıyorsanız işvereninizden bu süreyi talep edebilirsiniz.
İşvereniniz ara dinlenme sürenizi kısıtlayamaz ve kendince kurallar koyarak ara dinlenmenizi ortadan kaldıramaz. Siz günde 11 saat çalıştığınız için iş yerinizde yemek süresi dahil toplam 60 dakika ara dinlenmesi yapmalısınız. Eğer bu ara dinlenmeyi kullanıyorsanız, işvereninizin yaptığı hesapta herhangi bir hata bulunmamaktadır.
Bknz: Çay molası çalışma süresinden sayılır mı?