Mazeretsiz iş yerini terk eden işçi hakkında yapılması gerekenler nelerdir?
Son dönemlerde özellikle işveren okurlarımızdan iş yerlerinde yaşanan sıkıntılar ile ilgili oldukça fazla mesaj alıyoruz. Bu aldığımız mesajların arasında en çok dikkatimizi çeken konu ” işçilerin hiç bir mazeret bildirmeden iş yerinden ayrılması ” oldu.
İlk etapta bu olayı yaşayan firmalar da yönetimsel problemler olduğu aşikar, yani bir firma da yönetim bazında bir takım disiplinsizlik var ki işçiler, yöneticilerini dikkate almayıp iş yerinden kafasına göre ayrılabiliyor.
Ankara’dan bizlere ulaşan ve kendisinin personel sorumlusu olduğunu söyleyen Filiz hanım, bu durumdan oldukça şikayetçi. Filiz hanım, mazeretsiz bir şekilde iş yerinden ayrılan işçiler için hangi yolu izlemesi gerektiğine dair bizden yardım istemiş.
Önceki dönemler de sizlere, ” mazeretsiz bir şekilde işe gelmeyen işçilerin iş akdinin feshi ” konusunda bir paylaşımda bulunmuştuk. Bugün ise Filiz hanımın vesilesiyle sizlere ” işe gelen ama mesai saatleri içerisinde mazeretsiz bir şekilde iş yerinden ayrılan işçilerin iş akitlerinin nasıl fesih edileceğine dair ” bir bilgilendirme yapacağız.
İş yerinden mazeretsiz bir şekilde ayrılan işçinizi işten çıkartabilirsiniz ama bunun için bir takım hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Özellikle 4857 Sayılı İş Kanunu‘nu kapsamında olan bir işyeri için önem arz ediyor. İşçi sayısı da 30 kişiden fazla ise bu sıkıntı ise işe iade davaları gibi sonuçları da başlatıyor.
Bu konuda ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu düşünseniz de kurallara aykırı işlem yaptığınız da olumsuz sonuçlar ile de karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yapacağınız yanlış bir işlem sonrasında; İş sözleşmesinin sona erme şekli, nedeni ve iş yerindeki hizmet süresine göre işçinin ;
- İhbar ve kıdem tazminatı hakları,
- Kötü niyet tazminatı hakları,
- İşe iade davası,
gibi hükümler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu neden ile her ne kadar işçi işten çıkarılmayı hak etse de, işveren olarak siz hukuka uygun bir şekilde hareket etmek ile mükellefsiniz.
Mazeretsiz iş yerini terk eden işçi için işveren nasıl bir yol izlemeli?
Öncelikle ilk önce işçi ile irtibata geçilmesi gerekmektedir. Belkide izin alacak bir zaman sorunu vardı ve çok önemli bir nedenden ötürü iş yerinizden bir anda ayrılmak durumunda kaldı. Bu çok istisnai bir durum olduğu için işverenlerin de bu tarz durumlarda hoşgörü ile yaklaşacağına dair bir şüphemiz yok.
Olay bu durumu alışkanlık haline getiren işçiler ile ilgili.
Bu durumda da, mazeretsiz bir şekilde işe gelmeyen işçiler de olduğu gibi aynı prosedürü uygulamanız gerekmektedir.
Bir işçi iş yerini mazeretsiz bir şekilde terk eder ise, işveren;
- Varsa şahitlerle birlikte işçinin herhangi bir beyanda bulunmaksızın iş yerini terk ettiğine ilişkin tutanak düzenlemesi,
- Puantaj kayıtlarıyla veya düzenlenecek tutanaklarla ayrıldığı gün iş yerini terk ettiğini ve varsa şayet sonrasında izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın işe gelmediğini belgelemesi,
- Hemen harekete geçerek işçinin özlük dosyasında kayıtlı adresine göndereceği noter kaynaklı bir yazıyla iş gelmediği günler hatırlatılarak, işe devam etmemesini gerektirecek geçerli bir mazereti bulunması halinde varsa belgeleriyle birlikte bildirilmesinin istenilmesi,
- Böyle bir mazeretin bulunmaması veya mazeret beyan etmemesi halinde iş sözleşmesinin İş Kanunu’nun 25/II-g fıkrası gereğince feshedileceğinin bildirilmesi uygun olacaktır.
Eğer işveren fevri davranır ve yukarıda sıraladığımız işlemleri yerine getirmez ise, haksız olan işçi olası bir mahkeme durumunda, haklı durumuna düşer ve siz de kıdem ve ihbar tazminatı ödemeye mahkum olursunuz.