Malulen emekli olan kıdem tazminatı alır mı?
Soru: Merhaba, Eylül ayından itibaren malulen emekli olacağım. Emekli olmadan önce iş yerimden kıdem tazminatımı alabilir miyim? Teşekkür ediyorum, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Bir kişinin malul olabilmesi için sigortalı olarak çalışmaya başlamasından sonra bir hastalığa veya kazaya uğraması sonucu %60 özürlü olması gerekmektedir.
Konu ile ilgili detaylar, 1475 Sayılı eski İş Kanunu‘nun halen yürürlükte olan 14. maddesi’nde bulunmaktadır.
1475 sayılı İş Kanunu Kıdem Tazminat ile ilgili madde,
KIDEM TAZMİNATI:
Madde 14 – (Değişik fıkra: 29/07/1983 – 2869/3 md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin:
- İşveren tarafından bu Kanunun 17 nci maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında,
- İşçi tarafından bu Kanunun 16 ncı maddesi uyarınca,
- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle,
- Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;
Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Malulen emekli olabilmek için de çalıştığı işten ayrıldıktan sonra kuruma emeklilik dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu durum sonucunda eğer bir kişi malulen emekli olacaksa işyerinden ayrılması bir şarttır ve her halükarda malulen emekli olanlara işverenlerin kıdem tazminatlarını ödemesi gerekmektedir.
Tekrardan çalışmaya başlanırsa malul aylığı kesilir.
Bu kişi malulen emekli olduktan sonra tekrar bir işyerinde çalışmaya başlarsa o kişinin emekli aylığı kesilir ve normal çalışan bir sigortalı gibi tüm sigorta primleri ödemesi yapılır. Yani SGDP primi ödenipte aynı zamanda emekli aylığı alması mümkün değildir.
Malullük aylığı için nereye başvuru yapacağım?
Öncelikle böyle bir problemi olan sigortalı ilk olarak yazılı bir dilekçe ile bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik il/ilçe müdürlüğüne bizzat başvurulması gerekiyor.
Daha sonra yapmış olduğunuz yazılı başvuruya istinaden, Sosyal Güvenlik Kurumu sizi yetkili sağlık kurumuna sevkinizi gerçekleştirecektir. Sizi muayne eden kurum tarafından gelecek rapora istinaden, Sosyal Güvenlik Kurumu sizin malüliyetinize karar verecektir.
1.sorum: Malulen emekli olan bir kimsenin, ayrıldığı iş yerinden kıdem tazminatı alabilmesi için SGK’dan “kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır.” şeklinde bir yazı alması (ve bu yazı ile ayrıldığı iş yerine başvurması) zorunlu mudur? İş verenin bu evrakı talep etmeye hakkı var mıdır?
2.sorum: Malulen emekli olan kimse işten ayrıldıktan sonra başka bir iş yerinde tekrar işe başlar ise, eski iş yeri “tekrar çalışmaya başlandığı gerekçesiyle” kıdem tazminatı ödemekten imtina edebilir mi?
Merhaba,
1. Malulen emekli olan bir kişi, iş yerinden kıdem tazminatını alabilmesi için, SGK’dan çalışadığına ve bu nedenle iş akdinin kıdem tazminatı ödenerek feshedilmesi gerektiğine dair belge almak zorundadır. İşverenin bu evrakı talep etme hakkı mevcuttur.
2. Malulen emekli olan bir kişi işten ayrıldıktan sonra başka bir iş yerinde çalışmaya başlayabilir. Bu kıdem tazminatını alarak ayrıldığı iş yerini bağlacıyı bir durum değildir. Tıpkı, evlilik nedeniyle iş akdini fesheden kadınlarda olduğu gibi.
Görüşmek üzere,
Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Çok yardımcı oldunuz.
İyi çalışmalar.
Malulen aldıgı rapordan sonra mi kidem tazminati istiyor yoksa malul ayligi baglandiktan sonrami istiyor.??simdi biz malul ayligi icin basvurduk aylik sonuclandiktan sonrami sgk ya gidecegiz kidem tazminati dilekcesi icin?
Mehmet Bey;
İş akdi feshedilir feshedilmez kişi kıdem tazminatına hak kazanır. Beklemeye gerek yok. İşveren ile irtibata geçin.
Görüşmek üzere,