Kullanılmayan yıllık izinler yanar mı?
Çalışma hayatında yaşanan en büyük sıkıntılardan bir tanesi de senelik izin konusudur.
Kimi zaman izine çıkamamaktan şikayet eden işçi, içeri de izinleri birikince de geçmiş haklarının ortadan kalktığı kaygısı taşımaya başlar.
Bu yazımız da bu soru işaretini gidermeye gayret edeceğiz.
Yıllık ( senelik ) izin hakkını ne zaman kazanırım?
Tabi olduğumuz 4857 Sayılı İş Kanunu‘na göre, deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara iş yerindeki kıdemlerine ve yaşlarına göre yıllık ücretli izin verilmektedir.
Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınmaktadır.
Ayrıca, İş Kanunu kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde İş Kanunu kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
Bir yıllık süre içinde yıllık izne hak kazanmak için çalışılmış gibi sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenmelidir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılmalıdır.
İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru hesaplanır. İşçi her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.
Örnek vermek gerekirse, 01.08.2013 tarihinde işe giren bir işçi 01.08.2014 tarihi itibariyle 14 günlük yıllık izne hak kazanır. İşçiye hak ettiği yıllık izni 01.08.2014 01.08.2015 döneminde kullandırılmalıdır.
İşveren senelik izin kullandırmak zorundadır.
Yıllık iznin zorunlu sebepler olmadan birleştirilerek sonraki yıllara aktarılması, yıllık izinden beklenen amaçlarla örtüşmemektedir. Esas olan hak edilen yıllık iznin, takip eden yılda kullanılmasıdır. Ancak, çeşitli sebeplerden dolayı işçiye yıllık izin kullandırılmaması halinde, işçinin yıllık izin hakkı kaybolmaz. Yani işçi geçmişte kullanamadığı izinleri işvereninden talep edebilir, işverenin ” o hakların yandı ” deme şansı yoktur.
Yıllık izin durumları kanunda gösterilen süreler içerisinde kullanılması gerekmektedir. Ama ülkemizde gerek ekonomik, gerekse çalışma koşulları nedeniyle, işveren işçi kendi aralarında bir anlaşma sağlayarak senelik izini bir bölümü 10 günden az olmamak üzere üçe bölme şansları vardır.
Yıllık izinler hakkında tüm bilinmeyenler için lütfen TIKLAYINIZ.
Kullanılmayan yıllık izinler yanar mı?