Soru: Merhaba, 3 yıldır çalıştığım firmadan, bugün itibariyle ayrılmış bulunmaktayım. İşverenim kıdem tazminatımı ilk fırsatta ödeyeceğini söyledi ama açıkçası kaygılarım var. Şuan için herhangi bir iş bulma durumum olmadığı için tek güvencem bana vereceği tazminatım. Sizce Kıdem Tazminatı ne zaman ödenir? Kıdem tazminatı ödemesi için ne kadar beklemem gerekiyor? Ben kıdem tazminatımın hemen ödenmesini talep edebilir miyim? Teşekkür ederim, kolay gelsin.
Cevap:
Merhabalar,
Açıkça söylemek gerekir ise, 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda işçi tarafından hak edilen kıdem tazminatının, işveren tarafından ne kadar sürede ödeneceğine dair açık bir hüküm bulunmamaktadır. Fakat böyle bir hükmün bulunmaması, işverenin kıdem tazminatı ödemesini arzu ettiği zaman yapacağı anlamına da gelmemektedir.
Makul bir süre bekleyebilirsiniz.
Normal şartlar da işçinin kıdem tazminatını hakkı, iş sözleşmesinin feshinden itibaren doğmaktadır. Fakat biz çalışma hayatı ekibi olarak işçinin makul bir süre beklemesi taraftarıyız. Tabi ki burada ki makul süre anlayışı tamamen işçinin insiyatifindedir. İşveren bu süreye müdahale edemez. İşçi kendi ekonomik durumlarını da göz önüne alarak, bir gün ya da on beş gün bekleyebilir. Bu tamamen işçi ile işverenin anlaşmasıyla, nihayetinde de işçinin rızasıyla gerçekleşecek bir durumdur. İşçi arzu eder ise iş akdi feshedilir feshedilmez işvereninden kıdem tazminatını talep edebilir.
Belirlenen sürede kıdem tazminatı ödemesi yapılmaz ise ne yapmalıyım?
İşçinin iş akdinin feshinden sonra kıdem tazminatını talep etmesi kadar doğal bir durum yoktur. Diyelim ki siz işvereniniz ile anlaştınız ve işten çıkış tarihinizden itibaren on beş gün sonra tarafınıza ödeme yapılacağı garantisi aldınız fakat on beş gün geçmesine rağmen size herhangi bir ödeme yapılmadı. Burada yapmanız gereken ilk şey, noter kanalı ile işvereninize kıdem tazminatı ödemesi ile ilgili bir ihtarname çekmek olacaktır.
İşverene çekeceğiniz ihtarname de, kıdem tazminatınızın belirli bir süre içerisinde tarafınıza ödenmesini talep edebilirsiniz.
İşveren sizin gönderdiğiniz ihtarnameye riayet etmez ve halen ödeme yapmaz ise, iş mahkemeleri aracılığıyla işvereninize dava açabilir ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
Kıdem Tazminatı Taksitlendirilebilir mi?