Süresi belirli ya da belirsiz olursa olsun bir iş sözleşmesinin feshediliyor ise, eğer fesih için gerekli şartlar sağlandığı taktirde, işveren tarafından işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılması zorunludur. Eğer herhangi bir nedenden ötürü istifa ya da yüz kızartıcı bir neden söz konusu değil ise, işçiye her tam yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmelidir. Bu hesaplama sırasında işçinin çıplak brüt maaşı dikkate alınmaktadır. Brüt maaş hesabı yapılırken bir takım ek haklar varsa bu çıplak brüt ücrete eklenmelidir. Ödenen ücretin işçiye bir yarar sağlamış olması ve süreklilik arz etmesi durumunda hesaplama da dikkate alınan bir kriter olduğunu unutmamak gerekmektedir. Peki Kıdem tazminatı hesabında fazla mesai dikkate alınır mı? Fazla mesailer kıdem tazminatı hesabına dahil edilir mi? Fazla mesailer kıdem tazminatına eklenir mi? Detaylar yazının devamında;
Kıdem tazminatı hesabında fazla mesai dikkate alınır mı?
Kıdem tazminatında işçinin esas ücretini bulmak için işçinin çıplak brüt ücretine eklemeler yaparken para ve para ile ölçülmesi mümkün olan durumlar dikkate alınır. Nedir mesela bunlar? Yol parası, yemek parası, ikramiye, yakacak, giyim, düzenli ödenmek şartıyla prim vb. yardımlar, kıdem tazminatı hesabına dahil edilir.
Süreklilik arz eden, para ile ölçülebilen ve kanun tarafından hak olarak kabul edilen tüm hak edişlerin kıdem tazminatına dahil edilmesi gereklidir. Fakat fazla mesai için aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir. Fazla mesai ücreti, her ay değişik tutarda ve süreklilik arz etmeyen bir durum olduğu, kısacası değişken ödeme statüsünde olduğu için kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmamaktadır.
Yargıtay kararı
Yargıtay’ın almış olduğu en güncel kararların bir tanesinde, iş akdi feshedilen işçinin esas ücreti hesaplanırken, fazla çalışma ücretinin esas ücretten ayrılması kararı alınmıştır. Bknz: (Yargıtay 9. HD, 2015/8395 E. 2017/3574 K. 9.3.2017 T)
Kıdem tazminatı hesabına dahil olan haklar nelerdir?
- Çıplak ücret,
- Yemek yardımı,
- Kasa tazminatı,
- Gıda yardımı,
- Yakacak yardımı,
- Eğitim yardımı,
- Konut yardımı,
- Giyecek yardımı,
- Erzak yardımı,
- Sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli,
- Unvan tazminatı,
- Aile yardımı,
- Çocuk yardımı,
- Temettü,
- Havlu ve sabun yardımı ( işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz)
- Servis yardımı,
- Yıpranma tazminatı,
- Kalifiye,
- Nitelik zammı,
- Sağlık yardımı,
- Mali sorumluluk tazminatı,
- Devamlı ödenen primler,
Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, işçinin çıplak ücretine dahil edilmelidir.
Bunlar da ilginizi çekebilir.
- Fazla mesai onay iptal dilekçesi örneği
- Fazla mesai onay dilekçesi
- Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi ne yapmalı?
- Fazla mesai yerine izin verilmesi
- Fazla mesai hesabı nasıl yapılır?
- Zorla fazla mesai yaptırılamaz
Kıdem tazminatı hesabında fazla mesai