Kıdem tazminatı fonu hakkında herşey
Bilindiği gibi mevcut hükumet, iş hayatında ki kıdem tazminatı ile ilgili yaşanan sorunların önüne geçmek adına bir fon oluşturup, çalışanların kıdem tazminatını güvence altına almak istiyor.
Peki kıdem tazminatı fonu geldiğin de ne gibi değişiklik olacak?
Öncelikle iş akdi işveren tarafından feshedilen, ya da kıdem tazminatını hak edecek şekilde iş akdini fesheden işçinin kıdem tazminatı alma konusunda ki muhattab artık işveren olmaktan çıkıyor. İşçi iş akdinin feshinden sonra kıdem tazminatını işvereninden değilde, devletten alacak.
İşveren, devlet tarafından oluşturulacak kıdem tazminatı fonuna, işçi adına her ay belirlenen miktarda ödeme gerçekleştirecek ve bu ödeme fon da biriktirilecek. Olası bir işten çıkış işleminde de, işçi işveren ile muhattab olmayacak kıdem tazminatını devletten talep edebilecek.
Eski çalışanlar bu sisteme dahil olacak mı?
Eski çalışanlar, aynı iş yerinde çalışmaya devam ettikleri sürece tüm hakları baki kalmak şartıyla eski sistemde çalışmaya devam edebilirler. Ama yeni işe girenler otomatikman bu sisteme dahil olacaklar.
Küçük işletmeler kıdem tazminatı fonunu destekliyor.
Yapılan araştırmalara göre işçi ve işveren sendikaları kıdem tazminatı fonunu istemiyor. Sadece küçük işverenler ödeme sıkıntısına düşmemek adına yeni kıdem tazminatı fonunu destekliyor.
Yapılan hesaplamalara göre fon kurulduğu taktirde yüzde dört oranında kıdem tazminatı ödemesini işveren yapacak. Bir anda toplu ödeme problemi yaşamaktan korkan küçük işverenler ay ay küçük miktarlarda fona para aktarmanın daha sağlıklı olduğu düşüncesinde. Ayrıyeten küçük işletmelerde çalışan işçiler ise, işverenlerinin kıdem tazminatını ödeme sorunu yaşayabileceğini düşündüğü için onlar da kıdem tazminatı fonunu desteklemekte.
Kıdem tazminatı fonununun devlete sağladığı avantaj nedir?
TASARI yasalaşırsa; işverenlere mevcut vergi ve prim ödemesi dışında yeni bir ödeme daha getirecek ve halen kendilerince kullanılan (özel) fonun devlet tarafından kullanılması sonucunu getirecektir. Kıdem Tazminatı Fonu çok işçi çalıştıran işverenler ile az işçi çalıştıran işverenlerin taraf olduğu ve devletin de yeni bir kaynak gözüyle bakarak talepkar olduğu bir dev fonu ortaya çıkaracaktır.
Peki kıdem tazminatı fonu ne gibi değişiklikler getirecek?
Açıkça söylemek gerekir ise, yeni sistem işçileri üzeceğe benziyor. Yeni sisteme geçildiği taktirde bu durumdan en çok da evlenen kadınlarla, askere giden erkekler bu işten zararlı çıkacak gibi görünüyor.
Yeni sistem ile kıdem tazminatı alma halleri azalacak.
Hepimizin bildiği gibi halen geçerli olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince çalışanlar 7 hal ve şartta işverenlerinden kıdem tazminatı alabiliyorlar.
İşçiler;
- İşveren tarafından haklı bir sebep olmadan işten çıkartılırsa,
- İşçi haklı bir sebeple işi bırakırsa,
- Erkek çalışanlar askerlik için işi bırakırsa,
- Emekli olmak amacıyla işçi işi bırakırsa,
- Emeklilikte diğer şartları tamamlayıp, tamamlaması gereken yaşı evinde geçirmek isteyen işçi işi bırakırsa,
- 6-Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakırsa,
- 7-İşçinin ölmesi,
hallerinde her çalışma yılına bir aylık brüt ücretleri tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Fakat yeni sisteme geçilir ve kıdem tazminatı fonu yürürlüğe girerse işçiler sadece;
- Emekli olursa,
- Adına en az 10 yıl Fona prim ödenen işçinin isteği halinde parasının yarısını,
- İşçinin ölümü halinde kanuni mirasçıları,
kıdem tazminatına hak kazanacaklar.