Hepimizin zaman zaman başına gelen, ve genellikle hemen hemen hepsinde öncesinde ve sonrasında da soğuk terler dökmemize neden olan bir durumdur iş mülakatları.
Gerek firmanın vermiş olduğu ilana başvurmanız ya da firmanın size direk sunduğu bir teklif sonrasında gerçekleştirdiğiniz bu mülakat işleminde olmazsa olmaz bazı kurallar vardır.
İş hayatındaki mülakatlarda ilk aşamada olumlu bir izlenim bırakmak tartışmasız bir zorunluluk olmakla beraber, çalışma hayatında ikinci izlenimden kastımız olası bir hatanıza karşın sergileyeceğiniz tavırdır ve en az ilki kadar önemlidir. Tavsiyem mülakatta sorulara içtenlikle ve samimi yanıtlar vererek, hazırlıklı olmanızdır.
Günümüzde işe talep fazla ve iş arzının ise oldukça sınırlı olduğu düşünüldüğünde, mülakatın belirleyiciliği önem kazanmaktadır.
Ayrıca kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyarak siz işveren olsanız iş pozisyonuna çok sayıda başvuru olsa ne yapardınız? Tabii ki en iyi olanı seçmek için araştırma yapardınız öyle değil mi? Bir çok işletmeci veya iş görüşmesi yapan kişi karşısındakinden sorulara yanıt verirken doğru, samimi, dürüst ve tutarlı olmasını beklemektir. Mülakatı yapan kişilerin sizden önce de birçok insanla görüştüğünü ve verdiğiniz yanıttan ziyade yanıtı verirken ki halinizi gözlediklerini unutmayınız. İşveren veya mülakatı yapan kişi karşısındaki adayda önce karakter sağlamlığı arar. Bilgi ve beceri çoğu zaman sonradan gelir. Yani bir işverenin istediği niteliklere tam uyumlu olmasanız bile, sizin duruşunuzdan etkilenip size iş olanağı sağlayabilir. Çünkü ne kadar bilgi ve beceri sahibi olunsa da onu yansıtacak bir kişilik yoksa verim alınamayacağını karşınızda ki insanın çok iyi bildiğini unutmayın.