Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, kamuda “özel sözleşmeli personel” olarak istihdam edilecek. Konuya ilişkin tasarı, 1-2 hafta içinde Meclis’e gönderilecek. Bu kapsamda istihdam edileceklerin pozisyonu, çalışma koşulları, mali ve sosyal hakları ile yükümlülüklerine ilişkin düzenleme hazırlanıyor.
650 bin taşeron işçi olduğu ülkemizde, bu işçilerden 200 bini asıl işlerde çalıştırılıyor. Asıl işlerde çalışan bu 200 taşeron, aslında devletin kadrolu işçisi veya memurunun yapması gereken işi yapıyor. Öte yandan İş yasasına göre ise taşeron işçilerin yalnızca yardımcı işlerde çalıştırılabiliyor olması gerekiyor. Bu anlamda bakıldığında kamuda kadrolu çalışan memurların ya da işçilerin yapması gereken işlerde hizmet veren taşeron işçilerin kadroya alınması bekleniyor.
Taşeron işçilere son dakika kadroya alınacak işçilerin sayısı belli oldu. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Türk-iş Başkanı Ergün Atalay’ın toplu iş görüşmeleri sonrasında yaptıkları basın toplantısında kamuda taşeron işçi statünde görev yapan asıl işçilerin kadroya alınacağının müjdesini verdi.
Kamu da görev yapan taşeron işçiler, 657’ye ( Devlet Memurları Kanunu ) tabi olmayı umuyorlardı ama ne yazık ki öyle olmadı. Kamu da taşeron olarak görev yapan tüm personel bundan böyle gerekli şartları yerine getirebilirse, özel sözleşmeli statüsüne geçiş yapacaklar.
Ücretlerde ve yapılan işte herhangi bir değişiklik söz konusu değil.
01.11.2015 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve emekliliği gelmeyen tüm taşeron işçiler aynı işyerinde aynı işi yapmaya devam edecekler.
Özel sözleşmeli olarak kamu da çalışmaya devam edecek işçilerin maaşlarında ve emeklilik şartlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Taşeron olarak çalışırken 60 yaşında emekliliği hak eden bir işçi, özel sözleşmeli personel olduktan sonra da aynı emeklilik şartlarına sahip olacak. Taşeron iken iki yılda bir yenilenen iş sözleşmeleri, üç yılda bir yapılacak ve tüm haklar gene toplu iş sözleşmesi masasında belirlenecek.
Peki nasıl bir yol izlenecek?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ön şart 01.11.2015 tarihinden önce kamu kuruluşlarında taşeron işçi olarak çalışmak gerekmekte.
Eğer bu şart yerine getiriliyorsa;
Taşeron işçi için görev yaptığı kurumda değerlendirme yapılacak. Örneğin bir hastane de görev yapan taşeron işçi, aynı hastane de sözlü ve yazılı sınava tabii tutulacak. Bu iki sınavı başarı ile geçen taşeron işçi daha sonrasın kendisi ile ilgili yapılacak olan güvenlik değerlendirmesini de atlattıktan sonra ” özel sözleşmeli personel ” statüsü kazanabilecek.