Jandarma Kimlik Bildirimi nasıl yapılır
Soru: Merhaba, bugün iş yerimize jandarma geldi ve çalışanların kimlik bildirimi yapmadığımız için bize 15 gün süre verdi. Eğer bu süre içerisinde tüm çalışanların kimlik bildirimini kendilerine ulaştırmazsak para cezası ile karşılaşacağımızı söylediler. Bunun yasal bir dayanağı var mıdır? İşverenler kimlik bildirimi yapmak zorunda mıdır? Teşekkür ederim.
Cevap:
Merhabalar,
1774 Sayılı Kimlik Bilgilendirme Kanunu’nun 6. maddesi’nin b bendine göre tüm iş yerleri, çalışanları ile ilgili kimlik bildiriminde bulunmak ile yükümlüdür.
Bu kapsam da iş yerleri kısa süreli ya da sürekli çalıştırdığı tüm personelinin kimlik bilgilerini ( İş yerinin bağlı bulunduğu bölgeyi hangi kolluk kuvveti kontrol ediyorsa ) vermek zorundadır.
Ayrıyeten bildirimde bulunduğu çalışanı iş yerinden ayrıldığı taktirde ise, çalışanın ayrıldığına dair tekrardan bildirimde bulunması gerekmektedir.
İş başı yapacak olan çalışanın tüm evrakları hazırlandıktan sonra, iki nüsha olarak ” çalışanlara ait kimlik bilgilendirme belgesi” düzenlenerek, 72 saat içerisinde iş yerinin bağlı bulunduğu bölgede ki kolluk kuvvetlerine teslim edilmesi gerekmektedir.
Siz işveren olarak bağlı bulunduğunuz kolluk kuvvetlerine kimlik bildirimi yapmak ve yaptığınız bu kimlik bildiriminde yer alan bilgilerin doğru olup olmamasından da sorumlusunuz. İş nasıl olsa biz bildirim yaptık demekle bitmiyor. Yapılan kimlik bildiriminin, hatalı ya da eksik olmasından kaynaklanan durumlar da işletmeler, gene her personel başına 2020 yılında 252,00 TL. para cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.
Jandarmaya başvuru yapın.
Elektronik ortamda kimlik bildirimi sadece E-devlet kanalıyla yapılabilmektedir. E-devlet kanalıyla yapılabilmesi için ise, bir takım işlemler yapmanız gerekmektedir. Bunun için ilk önce bağlı bulunduğunuz jandarma karakoluna gidin ve kimlik bildirimi başvurusu yapmak istediğinizi belirtin. Görevli kişiler sizi ilgili departmana yönlendirecektir. O departmanda ki görevli size doldurmanız için bir form ve sizden bir takım evraklar isteyecektir. İlgili formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan ve ilgili evrakları teslim ettikten maksimum bir gün sonra sisteme girebilirsiniz, bildirimde bulunmaya başlayabilirsiniz.
Jandarma kimlik bildirimi nasıl yapılır?
Yapmamız gereken ilk önce turkiye.gov.tr adresine girip, jandarma kimlik bildirim bölümüne girmek olacaktır.
İlgili bölümü bulduktan sonra, T.C. kimlik numaramız ve E-devlet şifremizi kullanarak sisteme girişimizi sağlayabiliriz.
Sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra karşımıza yukarıdaki ekran görüntüsü gelecek. Bu ekranda kaç tane işletme için bildirim yapmaya yetkisi iseniz görebileceksiniz. Hangi şirket ile ilgili bildirim yapmanız gerekiyor ise, ilgili tesis ile ilgili seç butonuna tıklayıp işleme devam edebilirsiniz.
Bu ekranda ilgili işyeri hakkında tüm detayları görebilirsiniz.
İletişim bilgileri, tesis bilgileri, işyerinde kaç kişi çalıştığı ve bilgileri, başvuru tarihinden itibaren tüm işe giren ve çıkan işçileri vs. tüm bilgileri bu bölümden kontrol edebiliriz.
Biz gerekli kontrolleri daha önce yaptık ve şuan yeni bir işçi aldık işe ve bildirimini yapıyoruz. Bunun için sol taraftaki menüden çalışanlar bölümünü tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan bu ekranda, tüm aktif olarak çalışan ve daha önce bildirim yaptığınız çalışanlarınızı görebilirsiniz.
Yeni bir çalışan bildirimi yapacağımız için sağ üstte bulunan yeni ekle butonunu tıklıyoruz.
Ayrıca bu ekrandan, işten çıkan ya da bilgilerinde değişiklik olan işçileriniz ile ilgili bildirimleri de yapabilirsiniz.
Karşımıza gelen ekranda, bildirimde bulunacağımız işçinin T.C. kimlik numarasını kimlik no bölümüne yazıp ara butonunu tıkladığımızda, işçinin adı ve soyadı, doğum tarihi, ana ve baba adı otomatik olarak hemen aşağıdaki bölüme yansıdığını göreceksiniz.
Daha sonra siz, işçi için sizden istenen diğer bilgileri doğru bir şekilde girip, kaydet butonuyla işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Zorunlu doldurulması gereken alanlar * ile işaretlendiği için o bölümleri boş bıraktığınız taktirde, bildirimi kaybetmeniz söz konusu olmayacaktır. Jandarma sizden çok sade basit bilgiler istemektedir.
- Bildirim yaptığınız kişi kim? Şirket sahibi mi? Yoksa çalışan mı?
- Bildirim yaptığınız kişinin işe giriş tarihi nedir? Ve şirkette hangi görevi yapmaktadır?
- Bildirim yaptığınız kişinin, ikamet ve barınma adresi nedir?
Hepsi bu kadar. Bu sorulara eksiksiz bir şekilde cevap verdiğiniz taktirde, bildirimi onaylamanıza engel olacak bir sorun ile karşılaşmayacaksınız.
Bunların dışında, bildirim yaptığınız kişinin varsa şahsi araç bilgilerini yazabilir, bilgisayarınızda kayıtlı bir fotoğrafı varsa sisteme yükleyebilirsiniz ama bu ikisi zorunlu tutulmamış.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nce geliştirilen Kimlik Bildirim Sistemi (KBS) 18.04.2017 tarihi itibariyle hizmet vermeye başlamıştır. KBS ile sistemin kullanıcısı olan konaklama tesisi sorumlu işleticileri, konaklayan ve çalışanların kimlik bilgilerini Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda anlık bildirebileceklerdir.
Konaklama tesisi yetkilisi, tesislerinin bağlı bulunduğu güvenlik birimine müracaat ederek kaydını yaptıracak ve doğrudan kbs.egm.gov.tr adresi üzerinden bildirimlerini yapabileceklerdir.