Soru: Merhaba, şirketimiz de Suriye’li çalıştırabilir miyiz? Çalışma izni almak için nereye başvurmamız gerekiyor? Bu şartlarda bir çalışma gerçekleştirirsek nasıl cezalar ile karşı karşıya kalırız? İzinsiz yabancı işçi çalıştırmanın cezası nedir? Yardımcı olursanız sevinirim. Peşinen teşekkür ederim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
Suriyeli vatandaşlar, 22.10.2014 tarihinde 29513 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Geçici Koruma Yönetmeliğinin Geçici 1. Maddesi uyarınca Geçici Koruma Statüsünde bulunmaktadırlar.
Aynı yönetmeliğin 22. Maddesi uyarınca, düzenlenen geçici koruma kimlik belgesi ise ikamet izni yeri geçmemekte, sadece Türkiye’de kalış hakkı sağlamaktadır. Bu belge ikamet izni yerine geçmediği için bu belge ile çalışma izni başvurusu yapılamamaktadır.
Yabancı izni başvuru işlemleri için ” yabancı işçi çalıştırma” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Suriyeli vatandaşların çalışma izni alabilmesi için aşağıdaki prosedürü takip etmeleri gerekmektedir;
- Emniyet veya Göç İdaresi Müdürlüğünden alınmış en az 6 aylık ikamet tezkeresi,
- Çalışmak istediği iş yerinin bildirimi,
- İşverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinden yapacağı online başvuru,
- Online başvurunun tamamlanmasının ardından başvuru formunun çıktısı alınır ve işveren ve işçi tarafından son sayfadaki ilgili boşluklar imzalanır,
- Çıktısı alınan başvuru formu, Çalışma İzni Başvurusu Dilekçesi ile birlikte elektronik başvurunun tamamlandığı tarihten 6 (altı) iş günü içerisinde elden veya posta yolu ile Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılır.
Çalışma izni olmayan yabancıları çalıştıran işverenlere ve izinsiz çalışan yabancılara 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun 21. maddesi uyarınca verilecek cezalar 2018 yılı için aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için | 7.130,00 TL. |
Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya | 2.851,00 TL. |
Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya | 5.704,00 TL. |
4817 Sayılı Kanunun 18. maddesinde öngörülen bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için | 475,00 TL. |
- Yukarıda sayılan fiillerin tekrarı halinde idarî para cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
- Kaçak yabancı çalıştıran işverenler, yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderleri ile ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır.
- Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalıştığı tespit edilen yabancıya yukarıda belirtilen idari para cezasının yanı sıra varsa işyeri kapatılması kararı alınır.
Ayrıca burada unutulmaması gereken diğer bir husus da bu kişiler aynı zamanda sigortasız yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeden çalıştırıldıkları için 5510 Sayılı yasada yer alan cezalara da muhatap olacaklardır.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmemesinden dolayı brüt asgari ücretin iki katı;
- İşçinin sigortasız çalıştırıldığı her ay için asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesinin süresinde verilmemiş olması nedeniyle brüt asgari ücretin 2 katı tutarında para cezası uygulanır.
İzinsiz yabancı çalıştırmanın cezası nedir