Soru: Selam, İş yerimiz satılıyor, yani Temmuz ayından itibaren başka bir işveren ile çalışmaya başlayacağız. Bu durumda işçilerin yasal hakları nelerdir? İşverenimizden kıdem tazminatımızı talep edebilir miyiz? Yeni işveren ile çalışmak zorunda mıyız? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Bu uygulamada çok sık rastladığımız bir durum. Zaman zaman taraflar arasında fikir ayrılığı yaşansa da her zaman olduğu gibi imdadımıza 4857 Sayılı İş Kanunu yetişiyor.
Konu ile ilgili, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 6. Madde’sinde;
Madde 6 – İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.
Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
İfadelerine yer verilmiştir.
Özetleyecek olursak şayet;
Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam edeceklerdir. İşyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmayacak, çalışanlara işyerinin devri nedeni ile kıdem tazminatı ödenmesi gerekmeyecektir. Gerek kıdem tazminatı, gerekse yıllık ücretli izin haklarının belirlenmesi gerektiğinde devir öncesi ve devir sonrası oluşan toplam çalışma süresi esas alınacaktır.
İş sözleşmenizi çalıştığınız iş yerinizin devrinden dolayı haklı bir neden ile feshedemez, iş yerininin devrinden ötürü de işvereninizden kıdem tazminatınızı talep edemezsiniz. Bu nedenlerden ötürü İşinizden ayrıldığınız taktirde, tüm haklarınızı kaybetmiş olursunuz.
Merhabalar ,
Şirketimiz bir başka şirkete satıldı ancak daha süreç tamamlanmadı. antlaşmalar imzalandı ancak 2017 yılının sonunda yada 2018 ilk çeyreğinde tamamlanması öngörülmektedir. Dünya çapında bir şirket olduğu için çeşitli rekabet kurullarından onay alınması süreci uzatmakta. Benim size sorum ise istifa edip bir başka işe başlamayı düşünmekteyim burada ki geleceğimiz hakkında pek birşey söylenmemekte yeni gelecek yönetim bizleri burada tutacak mı yoksa işlerimize son mu verecek bilememekteyiz. iş garantisi olmadığı için yeni bir işe geçmem durumunda herhangi bir tazminat için dava açma hakkımız var mıdır ?
Şuan böyle bir fırsatım var ancak yeni gelecek yönetimin tavrını bilmediğim için bu fırsatı kaçırmak istememekteyim.
Peşinen teşekkür ederim.
Merhaba Gökhan Bey;
İşyeriniz devri nedeniyle iş yerinizden kıdem tazminatınızı talep ederek ayrılamazsınız.Bu nedenden ötürü dava açamazsınız. İş yerinde altı aydan fazla kıdemi olan ve görev yapmakta olduğu şirkette 30 ve üzeri personel çalışan tüm işçiler iş güvencesi kapsamındadır. Ayrıca işyeri devirlerinde bütün borç ve haklarınız yeni işvereninize geçmekte. Bu neden ile herhangi bir haksızlığa uğrama durumunuz söz konusu değildir.
Sizin nazarınız da değil de, kanun bazında haklı bir neden sunmalısınız.
1475 sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükte ki 14. maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir.
Örnek: Sigorta başlangıcınız; 08.09.1999 tarihinden önce ise 15 yıl 3600 prim gün şartı ile iş yerinizden kıdem tazminatınızı talep ederek ayrılabilirsiniz.
Örnek; Kadın işçinin evlenmesi, askerlik vb.
Örnek: Maaşların elden ödenmesi, gereğinden fazla çalışma, iş sağlığı iş güvenliği sorunları, sağlık sorunları, mobbing vb. gibi durumlar ile karşı karşıya iseniz iş sözleşmenizi haklı bir neden ile feshedebilir ve tazminatınızı alabilirsiniz.
Yukarıda vermiş olduğumuz örnekler dışında, sadece yeni işverenden dolayı iş akdinizi haklı bir neden tazminatınızı talep ederek feshedemezsiniz.
İyi günler dileriz,