İşyeri devrinde kıdem tazminatı
Soru: Merhaba, Nisan ayı itibariyle işyerimiz başka bir firmaya devrediliyor. Biz bu firma ile çalışmak zorunda mıyız? Bu neden ile işten ayrılabilir miyiz? İşyerinin devredilmesi bize kıdem tazminatı hakkı verir mi? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
İşyerinin devredilmesi iş hukukunda işçilere haklı neden ile fesih hakkı vermemektedir. Bu neden ile işten ayrılırsanız, kıdem tazminatına hak kazanmanız ne yazık ki mümkün değildir. Bknz: İşçinin haklı nedenle fesih hakkı
Her işyerinde bu tarz durumların olması gayet doğaldır ve işyerinin devredilmesi hukuka uygun bir işlem olarak kabul edilmektedir. Yapılan işlemler işçilerin iş sözleşmesinin sona ereceği anlamına gelmemektedir. Yeni işveren devraldığı işyerinde çalışan işçilerin iş sözleşmelerini kıdem tazminatı vb. gibi hakları ödemeden feshedemeyeceği gibi, işçiler de işyerinin devrinden dolayı haklarını alarak iş akdini feshetme hakkına sahip olmayacaktır.
İşyerinin devrinde işçinin kıdemi
İşçinin iş yerinde ki kıdemi devir işleminden sonra da aynı şekilde devam edecektir. Örnek vermek gerekir ise; Bir işyerinde 4 yıldır çalışan işçi, iş yerinin devrinden dolayı, bu hakkı ortadan kalkmayacaktır. Yeni işveren ile de 2 yıl daha çalıştıpı taktirde, olası bir işten çıkış işlemi yapılır ise, kendisine eski işvereninden doğan 4 yıllık kıdem tazminatı ile toplam 6 yıllık kıdem tazminatı ödenecektir.
İşyerinin devrinde işçinin rızası aranmaz
Bünyesinde sigortalı işçi çalıştıran bir işletme, işveren değişikliğine gidecek ise bu iş yerinin işçisiz devir gerçekleştirmesi söz konusu değildir. Yeni işveren devraldığı iş yerinde ki işçiler ile çalışma devam etmek zorundadır. Sırf devir aldığı için işçilerin iş akitlerinin feshedilmesi mevzuata göre haklı neden olarak kabul edilmeyecektir. Hal böyle iken, işçiler de işveren değişikliğinden dolayı yeni işvereninden sırf bu neden ile işten çıkışlarını talep etme hakkına sahip olamazlar. İşçiler eğer bu neden ile iş akitlerini feshetmek isterse, bu durum iş hukukunda istifa olarak kabul edilecektir ve işçi tüm haklarını kaybedecektir. Bu neden ile, işçinin işveren değişikliğinden dolayı, yeni işverenine ben sizinle çalışmak istemiyorum, kıdem tazminatımı ödeyin ve ben işten ayrılayım deme hakkı bulunmamaktadır.