İşverenler zorunlu BES uygulamasını nasıl kullanacak?
İş yerinde çalışanlar zorunlu zorunlu bireysel emeklilik sistemine nasıl dahil edilecekler? Sigortalılar için zorunlu Bireysel emeklilik sistemi ne zaman başlayacak? Zorunlu bireysel emeklilik kapsamında işçiler için ne kadar prim ödenecek?
İlk ödemeler Ocak 2017’de başlıyor
Tasarıya göre, bireysel emeklilik ödemeleri 2017 Ocak ayından itibaren ödenmeye başlayacak ve çalışanlara zorunlu girişten iki ay sonra zorunlu emeklilik planından çıkma seçeneği sunulacak.
İşveren her hangi bir ödeme yapmayacak
Sistemine zorunlu olarak dahil olan işçiler için işveren herhangi bir ödeme yapmayacak, bu ödemeler işçilerin kazançlarından kesilerek bireysel emeklilik sistemine ödenecektir.
Bilindiği üzere 45 yaş altı tüm çalışanlar 01.01.2017 tarihinden itibaren otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi kapsamına alınacaklar. Geçmiş günler de sizlere 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girecek olan zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ilgili bilgilendirme de bulunmuştuk. Bu yazımız da ise işverenlerin Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi kapsamındaki yükümlülüklerine, çalıştırdıkları personelleri bireysel emeklilik sistemine nasıl dahil edeceğini ve sistemin nasıl çalışacağına dair bilgilendirme yapacağız.
Zorunlu bireysel emeklilik sistemi ile ilgili diğer tüm merak ettikleriniz için aşağıda ki konumuza göz atabilirsiniz.
Zorunlu bireysel emeklilik kesintileri ne kadardır?
Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde işverenlerin yükümlülükleri nelerdir?
Bilindiği üzere 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak otomatik katılımlı Bireysel emeklilik sistemi çalışanların işveren aracılığı ile bir emeklilik sözleşmesine dahil edilmesi ve istekleri halinde de plandan çıkmayı sağlaması şeklinde bir uygulama olacaktır.
- Öncelikle işveren işçilerinden fon tercihini faizli mi faizsiz mi olacağı konusunda bir taahhüt almalıdır,
- İşverenler, emeklilik şirketi ile sözleşme imzalamalıdır,
- İşveren tüm çalışanlarının bilgilerini ve fon tercihlerini emeklilik şirketine iletmelidir,
- İşçilerin ödeyeceği prim oranının belirlenmesi gerekmektedir. ( Eğer sigortalının farklı bir tercihi yoksa minumum ödeme brüt ücretin %3 ‘ü olarak belirlenmiştir.)
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine giren çalışanlar istedikleri zaman fon ve birikimleri ile ilgili değişiklik yapabilirler. Ayrıyeten ekonomik nedenlerden ötürü ödeme güçlüğü çeken çalışanlar arzu ettikleri taktirde, işverenleri aracılığıyla prim ödemelerini durdurma haklarına sahiptirler.
60 gün sonra sistemden çıkma hakkınız var
Bireysel emeklilik sisteminden faydalanmak istemeyen işçiler, sisteme ilk başlangıç tarihinden itibaren altmış gün sonra sistemden çıkıp ödeme yapmayı reddedebilir.
Sistemden 60 gün sonra çıkmayan sigortalılara bireysel emeklilik hesaplarına devlet tarafından 1.000,00 TL. tutarın da katkı sağlanacaktır.