Soru: Merhaba, Şubat ayının son günü işverenim tarafından işten çıkarıldım. Kıdem ve ihbar tazminatım tarafıma Mart ayının sonuna kadar ödeneceğine dair anlaştık ve ben o günden beri işe gitmiyorum. Hizmet dökümünde de sigorta çıkışım gözükmüyor. Bu olay bana sorun yaratır mı? Bu olay benim başka yerde çalışmama engel olur mu?
Cevap:
Merhabalar,
Sigorta çıkışı ne zaman gözükür?
Sigortam ne zaman gözükür? başlıklı yazımız da bu konu hakkında detaylara yer vermiştir. Konuyu sizin adınıza özetleyecek olursak; Siz şubat ayında işten çıkarılmışsınız ve şubat ayı primleri mart ayının en geç 23’üne kadar verilmesi gerekiyor. Öncelikle bu nedenden dolayı hizmet dökümünüzde işten çıkışı göremiyor olabilirsiniz. İşvereniniz sizin adınıza şubat ayına ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesi verdikten sonra, Şubat ayında kaç gün çalıştığınızı, ne kadar priminizin ödendiğini ve hangi nedenden ötürü, hangi tarihte çıktığınızı görebilirsiniz. Eğer Mart ayınının 23.’ünden sonra bu bilgileri göremezseniz, o zaman gerçekten çıkış işlemi yapılmamış diyebiliriz.
Sigorta çıkışım yapılmış mı nasıl öğrenirim?
İşverenler işe aldıkları ya da işten çıkış yaptıkları işçiler için Sosyal Güvenlik Kurumu‘na bildirimde bulunmaktadır. İşten çıkış bildirgeleri için işverenlere tanınan yasal süre ise, 10 gündür. İşverenler 10 günlük bu süre içerisinde işten çıkışınızı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek ile yükümlüdür. Bknz: İşten çıkış bildirgesi verilme süreleri
Normal şartlarda işverenler bu bildirimleri yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sms servisi aracılığı ile size bir bilgilendirme mesajı da gelebilir. Şuan ki konumuz işten çıkış bildirgesi olduğu için SGK;
Sn …………… 4/a kapsamına ait ……………………. nedeniyle işten ayrılış bildiriminiz …../………/…… tarihinde yapılmıştır. Sağlıklı ve güvenlik günler dileriz.
Şeklinde bir mesaj hizmeti bulunmaktadır.
Gelebilecek bu mesaj sonrasında da sigortalılar kolaylıkla işten çıkışı hakkında bilgilendiriliyor.
Bunların dışında, eğer size sms gelmediyse ve kafanıza takılan bir konu var ise, Çalışma ve Sosyal Güvenllik Bakanlığı‘nın ihbar ve iletişim hattı olan Alo 170′i arayarak, işvereniniz tarafından adınıza işten çıkış bildirgesi düzenlenip düzenlenmediğini rahatlıkla öğrenebilirsiniz.
Fakat siz henüz şubat ayının son günü işten çıkarıldığınız için, yasal süre içerisindesiniz. Bu neden ile işten çıkışınız verilmemiş olabilir. Bu konu ile ilgili panik yapmak için henüz çok erken. Sizin için yasal süre, 10.03.2019 23:59’a kadar devam ediyor. İşvereninizin adınıza işten çıkış bildirgesi düzenleyip SGK’ya göndermek için bu tarihe kadar bekleyebilir.
İşveren sigorta çıkışımı yapmıyor
Eğer bütün araştırmalarınıza rağmen hala işveren sigorta çıkışınızı yapmıyor ise bunun iki nedeni vardır. Ya gerçekten yoğunluktan dolayı sizin işten çıkışınızı bildirmeyi unuttular ya da ortada kötü bir niyet var.
Bazen ister istemez, iş ve personel yoğunluğundan ötürü işverenler işten çıkış bildirgelerini yasal süre içerisinde kuruma vermeyi unutabilirler. Bu gayet olağan bir durumdur ve hemen ortada kötü niyet aramaya gerek yoktur. Fakat bir de işin içine kötü niyet girerse o zaman işler değişir. Aslında insanlara bu gözle bakmak biraz üzücü ama günümüz şartlarında ne yazık ki her ihtimali göz önünde bulundurmak zorundayız.
Şöyle düşünün;
Siz iş hukuku ve bu tarz prosedürler ile ilgili bir fikir sahibi değilsiniz. Bir iş yerinde de 5 yıldır çalışıyorsunuz ve işvereniniz de sizin tazminat yükünüzden kurtulmak için bir yol arıyor. Sizi yanına çağırıyor ve artık birlikte çalışmayacağınızı size sözlü olarak bildiriyor. Normalde yazılı olarak yapması gereken bildirimi sözle yapıyor. Siz de sorun yok diyorsunuz ve o günden itibaren işe gitmiyorsunuz. Hep bahsettik ya, işveren kötü niyetli. size yazılı bir bildirim yapmadı, yazılı bildirim yapmadığı için adınıza işten çıkış bildirgesi düzenlemedi ve sizi işverenden habersiz bir şekilde işe gelmediğinizi noter aracılığıyla tespit etti ve iş akdinizi 4857 Sayılı İş Kanunu‘nun 25. maddesi’nin II-g bendine istinaden Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketten, derhal iş sözleşmenizi fesheder ise ne yapabilirsiniz?
4857 Sayılı İş Kanunu madde 25
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
Bu tabi ki o kadar kolay değil. Biz size şuan en kötü senaryoyu söyledik. Böyle bir şey olacağını ya da işvereninizin asla kötü niyetli olduğunu söylemiyoruz. Sadece dikkat etmenizde fayda olduğunu belirtmek istiyoruz. Sakın işvereninize gidip, fevri davranışlarda bulunmayın. Hem sizin için şuan yasal süre devam etmekte, yasal süre geçse bile gerçekten yoğunluktan dolayı unutulan durumlar olabiliyor.
Eğer belirttiğimiz tarihlerden sonra hizmet dökümünüzde işten çıkış bilgilerinizi görmezseniz ve işvereniniz ile buna istinaden yapacağınız görüşmeler de olumsuz yanıt alırsanız noter kanalı ile durumunuzu izah eden bir ihtarname ile daha ciddi problemler yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Aksi halde çok düşükte olsa, tüm tazminat haklarınız ve prim gün sayınız yetiyor ise, hak edecek olduğunuz işsizlik maaşından faydalanamaz ve ciddi anlamda mağdur olabilirsiniz.
02. 07. 2024 şubat ayında noterden işten fest etimi aile ve yol nedeniyle işten ayrılma sepe ifa etim hala sigota çıkışım verilmemiş merhaba ne yapmalıyım verilmesi için