İşveren rapor girişi
İşveren çalışanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendiridiği sağlık kuruluşlarından almış olduğu istirahat yani raporların elektronik ortam da girişlerinin yapılması konusunu daha önce sizlerle paylaşmıştık.
İşçinin almış olduğu rapor bilgilerini, hastane yetkilileri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sistemine giriyor, ve işveren de bu raporu onaylıyordu.
Elektronik ortam da işveren rapor onayı için lütfen TIKLAYINIZ.
Bu konu ile ilgili bu sıralar sık sık başımıza gelen ve sizlerle paylaşmak istediğimiz bir olay daha var.
İşverenlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi olan rapor girişlerin de, hastane yetkililerinin yoğunluktan ötürü işçinizin raporunu sisteme girmemiş olmasıdır.
Her ne kadar işçiniz rapor alsada, gitmiş olduğu hastanede ki yetkililerin o rapor bilgilerinin sisteme girişi yapılmadan o işçinizin raporunu sisteme girmeniz mümkün değildir.
Bu neden ile ben zaman zaman “nasıl olsa rapor sistemde gözükmüyor” diyerek beklettiği, daha sonra unuttuğu ve bu neden ile idari para cezasına maruz kalmış işverenlere de şahit oluyorum.
Rapor sistemde gözükmüyorsa, işveren nasıl bir yol izlemeli?
İlk önce www.sgk.gov.tr adresine girdikten sonra sırasıyla aşağıdakileri tıklıyoruz.
- E-SGK
- Çalışmadığına dair bildirim girişi
Ardından karşımıza gelen ekran da, her zaman kullandığımız işveren kullanıcı kodu ve şifremizi girerek sisteme giriş yapıyoruz.
Ardından yukarıda ki resimde de belirttiğim gibi ” manuel çalışmadığına dair bildirim işlemleri” menüsünden girişe tıklıyoruz.
işveren rapor girişi
Karşımıza gelen bu ekran da manuel olarak rapor girişi yapacağımız çalışanın T.C. kimlik bilgilerini giriyor ve sigortalı ara butonunu tıklıyoruz.
Manuel olarak rapor girişi yapacağınız çalışanınızın bilgilerini girdikten sonra karşımıza yukarıda gördüğünüz ekran gelecektir.
Doğru kişi için bildirim yapacağınızdan emin olduktan sonra, Rapor başlangıç ve işçinin işe başlama tarihlerini giriyorsunuz.
Sigortalılık devam ediyor mu bölümü, Rapor girişi yaptığınız tarihte işçinizin firmanız da çalışıp çalışmadığına dair sorulan bir sorudur.
Örnek vermek gerekirse,
20.02.2016 tarihinde sisteminize 05.02.2016-10.02.2016 tarihli rapor girişi yapmak istiyorsunuz. Ama Rapor girişi yaptığınız işçi işyerinizden 18.02.2016 tarihinde ayrıldı. Siz sigortalılık devam ediyor mu? sorusuna bu durum da hayır cevabı verip, sigortalılık bitiş tarihini belirtmeniz gerekiyor. Fakat herhangi bir ayrılma durumu söz konusu değil ise bu soruya evet deyip arzu ederseniz aşağıdaki diğer soruları yani sigortalının ücret dışındaki kazançlarını girerek kaydet butonuna tıklayacaksınız.
Aşağıdaki ekranı gördüğünüz taktirde rapor giriş işleminiz sağlıklı olarak tamamlanmış olacaktır.
Merhaba
sosyal güvenlik kurumu vizite işlemrinde manuel çalışılmadığına dair bildirimde yanlış girdiğim tarihi ne güncelleme de düzeltebiliyorum nede silebiliyoru. bunu nasıl düzeltebilirim.
Merhaba Derya hanım,
E-sgk sistemi üzerinden müdahale de bulunamazsınız.
Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezine konuyu anlatan bir dilekçe ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Görüşmek üzere..
Merhabalar.
Vizite giriş sistemine rapor dışında, çalışabilir kağıdı, iş başı kağıdı girmekteyim.Bu belgeleride sisteme girmek doğru mudur ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba Özkan Bey;
Rapor dışında sisteme o bilgileri girmenize gerek yok.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
örnek olarak belirtmek gerekirse sisteme düşmeyen sağlık raporunu 05.10.2016 – 10.10.2016 tarihli manuel olarak giriliyor. Bu rapor da sisteme manuel girişin yapıldığı tarihten sonra 5 ay veya 1 yıl gibi bir süre sonra cezalı olarak ünlem işareti uyarı veren bir şekilde düşüyor. bu raporu 1 yıl sonra veya 5 ay sonra onaylamamız neticesinde herhangi bir idari para cezası uygulanır mı ? Bu şekilde bir sürü rapor var ve bir önceki arkadaşlar iş yoğunluğumu diyeyim önemsemediklerinden dolayımı takip etmemiş veya edilmemiş bu konuda bilginiz var mı ?
Teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.
Merhaba Kadir Bey;
Raporların sisteme hiç girilmemesi nedeniyle, rapor başına asgari ücretin yarısı kadar, geç girilmesi nedeniyle de asgari ücretin 10’da 1’i oranında idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Fakat eğer herhangi bir gecikme durumu söz konusu değil ise, manuel rapor bölümünden görüntüleme yaparak, sistemde ilgili raporu bulup itiraz edebilirsiniz.
Bir ihtimal, başımıza geldiği için iletmek istiyoruz.
01.01.2016 – 31.11.2016 tarihlerinde çalıştırdığımız personelin 2015 yılında ki raporu bizim firmamızın sisteminde sizin de dediğiniz ünlem işaretli bir şekilde gözüküyordu. Bir an bizde aynı düşüncelere kapıldık ama tarihleri kontrol ettiğimizde, bize girişinden önce olduğunu farkettik ve personelim değil bildiriminde bulunduk.
Bir umut belki siz de aynı durumdasınızdır.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
29.11.2017 – 01.12.2017 3 günlük sisteme düşen raporun onay girişi nasıl olacak. Yani …. tarihleri arasında çalışmamıştır onayını yaparken, burada bitiş tarihi hangisi yazılacak. Raporun son günü 01.12.2017 mi, yoksa işbaşı yaptığı 02.12.2017 mi?
Merhaba,
Raporun son günü sisteme yazılmalıdır. Is başı yapacağı tarihi yazarsanız sistem hata verecektir.
Görüşmek üzere,
MERHABA 2 SORUM OLACAKTI,
1. 3 Günden az raporları da onaylamamız gerekiyor mu ? vizite sisteminde kişin tc kimlik no ile sorgu yapınca raporu çıkmıyor fakat arşiv bölümünden tarih aralığı girince 3 günden az raporlarda gözüküyor, onları da onaylamamız gerekir mi?
2.e ödenek sisteminden gelen mail de yazan ; Rapor 2017-12-12 / 2017-12-14 tarihleri arasında olup işveren onayı beklemektedir, rapor onayı yapılırken 12-12-2017 ile 13-12-2017 tarihleri arasında çalışmamıştır yazmam gerekiyor değil mi?
şimdiden teşekkür ederim
Merhaba,
1. Raporları süresine bakmazsızın onaylamanız gerekiyor.
2.Evet, ilk tarih işçinin rapor başlangıcı, ikinci tarih ise işçinin işbaşı yapacağı tarihi göstermektedir.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
E-viziteden raporları onayladıktan sonra, primleri gönderirken prim bölümünde rapor girişi yapmak gerekiyor mu.. Bir de çalışmadığı günler için eksik gün girecek miyiz bu bölümde..?
(Örneğin; personelimiz 19.01.2018 – 28.01.2018 tarihleri arası 10 gün rapor almıştı)
Merhaba,
Rapor onayı yaptıktan sonra, prim işlemleri sırasında eğer prim kesintisi yapacaksanız rapor süresi kadar eksik gün belirtmeniz gerekiyor.
Ocak ayı için maaş ve prim kesintisi söz konusu ise, 21 gün prim 10 gün eksik gün bildiriminde bulunacaksınız. eksik gün nedenini de istirahat olarak göstereceksiniz.
Eğer herhangi bir kesinti yapmayacak 30 gün maaş ve prim gösterecekseniz herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Raporu onayladıysanız problem kalmaz. Ama işinizi sağlama almak isterseniz prim tablosunda en sağda bulunan ” istirahat süresince çalışmamıştır” kutucuğunu da işaretleyebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
30 günden az çalışan, ek ders ücreti karşılığında çalışanların da aldıkları istirahat raporları e-vizite sistemine girilecek mi?
BENİ LİSTENİZE EKLERMİSİNİZ
ayakta başlama tarihi 01.09.2018 olan ve ayakta bitiş tarihi belli olmayan yani 0001.01.01 tarihli doğum öncesi çalışır raporu alan işçimize Is Yerinizde Calismakta Olan ………… TC Kimlik Numarali ……. ‘a Ait Gecici is Goremezlik Raporu Hastane Tarafindan Onaylanmistir. Rapor 2018-09-01 / 0001-01-01 Tarihleri Arasinda Olup isveren Onayi Beklemektedir. diye bir rapor gelmiştir. Bu nasıl onaylanacaktır. Raporda izin başlama tarihi 29.09.2018 dir bebeğin muhtemel doğum tarihi 20.10.2018’ dir
Merhaba,
Gelen rapor doğum öncesi ile ilgili. Doğum gerçekleştikten sonra hekim tarafından kapanacak ve doğum sonrası rapor yazılacak. Bu raporu ancak doğum gerçekleştikten sonra sisteme girebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Bizim kuruma kişinin şu tarihte yatışı yapılmıştır diye üst yazı geldi. vizite giriş sisteminde gözükmüyor. sadece üst yazı var. manuel olarak mı yapmam gerekiyor yoksa sisteme düşmesini mi beklemeliyim. ne yapmamız gerekiyor.
Rapor bitiş tarihi belirtilmedi ise, nasıl rapor girişi yapacaksınız?
Kişi hastaneden taburcu olduktan sonra bir rapor yazılır.
Ödenekler ayakta ve yatarak tedaviler olarak ikiye ayrılmaktadır. Kişinin hastaneden taburcu olup, normal istirahat almasını beklemekten başka şansınız yok.
Görüşmek üzere,
Cevabınız için teşekkürler. Maaş zamanı yaklaşıyor yatarak tedavilerde kişi uzun süreli tedavi görürse gelen yazıya istinaden maaşını yatış tarihi itibariyle kesmek mi gerekir tam mı yapmalıyız?
Tekrardan merhaba,
Yatarak tedaviler SGK kapsamındadır. Bu bağlamda sizin ücret kesintisi gerçekleştirmeniz yanlış bir işlem olarak kabul edilmez. Ama tabi ki işçinin durumunu bilmiyoruz, belki ciddi bir durumdadır ve maddi olarak yardıma ihtiyacı olabilir.
Hastane yetkililerin E-rapor sistemine, üst yazıda bildirilen tarihli yatarak tedavi başlıklı rapor girişi yapması daha sağlıklı olacaktır. Siz işlem yapabilirsiniz ama rapor girişi için bekleyin.
Görüşmek üzere,
Merhaba, 3 günlük özel hastane raporlarınıda manuel olarak çalışmadı bildirimi yapmamız gerekiyor mu ?
Begüm hanım merhaba,
Rapor SGK sistemine görülmese dahi, üzerinizden bildirim sorumluluğunu atmanız her zaman sizin lehinize. Sonuçta özel hastaneden alınan raporlara da ödenek çıkıyor.
Görüşmek üzere,
Merhaba Kolay Gelsin… Manuel olrak giriş yaptığım bir işçinin raporunu daha sonra Onaylama kısmından 2 ay sonra onayladım. Onaylama işlemini yapmadan önce manuel girişte acaba yapmadım mı ? şüphesiyle baktığımda işlemi yaptığımı gördüm. Onaylama ekranın dada boş kalmasın diye onayladım. Ancak ceza geldi 🙂 Gelen ceza üzerine manuel işlemler kısmına baktığımda daha önceden manuel girdiğim raporu göremedim…Onaylı raparlara düştüğünden silinmiş olabilir mi ? Ayrıca bu durumda ZAMANINDA MANUEL yaptığım işlemden dolayı yazılan cezasaya karşılık nasıl bir dilekçe verebilirim ? Manuel işlemimi kanıtlayacak delil yok malesef ….
Ömer Bey merhaba,
Manuel girişi yapılan raporlar, ilgili kısmın görüntüme sekmesinde kişinin kimlik numarası yazılınca gözükmesi lazım. Siz söyleyince geçmiş dönemde manuel rapor girişi yaptığımız bir personele baktık ve raporuna ulaştık. Manuel ortamda yapılan rapor bildirimi işçi için yeterli olmaz. Sadece sizi cezadan korur, işçiye ödenek çıkması için raporun muhakkak onay ekranına düşmesi gerekmektedir.
Eğer gerçekten manuel onay verdiyseniz ipc kesilmemesi gerekir. Onaylı raporlarda gözüken raporun ekrana düşüş tarihi nedir? Belki rapor eski ama Vizite sistemine yeni eklenmiş olabilir. Onu da bir kontrol edebilir misiniz?
Görüşmek üzere,
Merhabalar,
İşyerimizde 31.01.2019-01.02.2019 tarihleri arasında bir personel rapor aldı. Elektronik ortamda görülmediği için manuel olarak girişini yaptım. Onaylama işlemini hangi sekmeden yapacağız acaba? İşçiler 8 Ocakta işe başladılar bu arada.
Teşekkür ederim şimdiden
Sezai Bey merhaba,
Manuel giriş yaparak onay işlemini tamamlamış bulunmaktasınız.
Manuel giriş bölümünde onaylanmış rapor görüntüleme bölümünden onaylı raporları görebilirsiniz. ekstra bir işlem yapmanıza şimdilik gerek yok.
Görüşmek üzere,
Merhaba .3.01.2019 da işe başlayan personel için 14.01.2019-17.01.2019 tarihleri arasindaki raporu sisteme manuel girmeye çalışıyorum.girilen sigortalı bilgisi ilgili işyerinde çalımiyor uyarısı veriyor? Ne yapmam lazım.tsk
Tuğba hanım merhaba,
Aldığınız uyarı gayet normal. Ocak ayı primlerini yatırdıktan sonra sorununuz ortadan kalkacaktır.
Görüşmek üzere,
Merhaba;
Firmanın attığı puantajda, raporlu olarak gösterilen günlerde sgk sisteminde rapor gözükmüyor. Bordroyu yaparken puantaja uydum yani raporlu yaptım. Herhangi bir Manuel giriş yapmadım. Cezaya sebebiyet verir mi acaba ?
Eren Bey merhaba,
APHB’sinde 01 koduyla bildirim yaptıysanız herhangi bir idari para cezası ile karşılaşmanız söz konusu olmayacaktır.
Görüşmek üzere,
Merhaba öncelikle bu hizmeti sunduğunuz için tşk ler ben manuel giriş ekranında sigortalının ek ücretler kısmını anlayamadım orayı boş bırakıp onay verdim sigortası bizde devam ediyor .ek ücretler kısmı Nası dolduruluyor.
Merhaba Tuba Hanım;
Burada ücret dışı prim ve ikramiye bildirimi yapmanızın çok bir mahiyeti yok. Sosyal Güvenlik Kurumu kişi adına verilen Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’ndeki tutarlara göre hareket ediyor. Ama arzu ederseniz, işçinin ilgili dönemde ücreti dışında ekstra bir kazancı varsa, o bölümü de doldurabilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba… SGK Vizite sisteminde personelin raporunu onaylarken yanlışlıkla ”personelim değildir” butonuna tıkladım ve sistemde artık göremiyorum. Sistemin manuel çalışmadığına dair bildirim işlemlerinden personelin bilgilerini tekrar giriş yaparak işlemi kurtarabilir
miyim?
Merhaba Turgay Bey;
Manuel giriş yaparak, raporun arşiv kısmında görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu sizi, idari para cezasından da koruyacaktır.
APHB’nde gerekli bildirimi yapmayı unutmayın.
Görüşmek üzere,
merhaba
8. ayda işe başlayan işçinin 9. ay için 2 günlük raporu geldi. Elektronik çalışılmadığına dair bildirim bölümünden raporu bildirdik ve barkodlu dökümü aldık. Manuel bildirim bölümünde sigortalı bilgisi işyerinde çalışır gözükmüyor uyarısını muhtemelen 8. ay prim yapılmadığı için veriyor.
Elektronik ortamda bildirdiğimiz raporu manuel olarak da bildirmek zorundamıyız?
Merhaba Şükran hanım;
Bir kere bildirimde bulunmanız yeterli, ekstra manuel giriş yapmanıza gerek yok.
Görüşmek üzere,
merhaba 1 ekim 2020 tarihinde işe başlayan bir personel 8-10 ekim aralığında 3 gün rapor almıştır. sistemde detay görüntüle yerine yanlışlıkla personelim değil tıkladım. Bunu farkettiğimde ekran kapanmadan hemen rapor aralığını da girip çalışmamıştır deyip kaydettim. rapor onaylama işlemi başarılı dedi ama. ne arşivde ne de onaylı raporlar bölümünde göremiyorum. t.c ile sorgulattığımda ise bu personel iş yerinizde çalışmıyor olarak görünüyor? ne yapabilirim?
Feride hanım merhaba,
Şuan herhangi bir şey yapmayın. Ekim ayının bildirgelerini onaylarken, ilgili kişi hakkında eksik gün bildirimi yapın kafi.
Sosyal Güvenlik Kurumu, E-Bildirge’de ki bildiriminizi dikkate alacaktır.
Görüşmek üzere,
Personel 16.09.2020-25.09.2020 tarihleri arası rapor almış ve sisteme manuel olarak girmemiz gerekmekte, manuel giriş tarihinden dolayı (28.10.2020) cezai işlemle karşılaşır mıyız acaba? (Personele ait Eylül 2020 bordrosunda raporu gösterilmiştir.)
Merhabalar,
Hayır herhangi bir cezai durumla karşılaşmazsınız.
Görüşmek üzere,
Merhaba bir çalışanımız çocuğu kovid pozitif olduğu için hastalık riski nedeniyle gözlem altına alınarak 11.09.2020 ile 24.09.2020 tarihleri arasında 10 gün rapor verildi. (Z03.8 Kodu ile) Bu rapor sisteme girilmediği için askeri ücretin yarısı kadar ceza verildi. Çalışanın raporunun, hastalık nedeniyle verilmemesi, sadece hastalık ihtimaline karşı gözlem altında tutulması (çalışan hak kaybına uğramadan kesinti yapılmamıştır. ) sebebiyle bu cezanın iptal edilmesini sağlar mı.
Merhaba İsmail Bey;
Üzgünüm ama cezanın iptal edilmesi söz konusu değil. Çalışanın hak kaybına uğramaması adına hiç kesinti yapmamış olsanız bile, rapor onayı şart. Prim kesintisi yapılmayan durumlarda SGK bildirgelerinde istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğunun da işaretlenmesi gerekmektedir. Bu durum da sizi idari para cezasından koruyacaktır. Ama ne yazık ki şuan için cezayı ödemekten başka şansınız bulunmamakta.
Görüşmek üzere,
Merhaba rapor siteme grip onayladım. Yalnız rapora bakarken ayakta bitiş tarihi var onu girdim yanlış yaptım galiba işbaşı kontrol tarihi var o olması lazımmış galiba doğrusu yanlış yaptıysam düzeltme imkanı var mı????
Merhaba Mehmet bey,
Hata yaptığınız bir durum yok. Tarihlerde hata olsaydı zaten onaya izin vermezdi sistem. Fakat güncelleme yapamazsınız, ek yapmanız lazım.
Örnek: 01.11.2020 – 25.11.2020 tarihleri arasında rapor var elinizde;
01.11.2020 – 25.11.2020 değilde, isbasi tarihini yanlışlıkla 15.11.2020 yazdınız. Hemen sisteme 16.11.2020-25.11.2020 tarihli bir rapor daha girin. Bu şekilde sorununuzu çözebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
16.01.2021 ve 01.05.2021 tarihleri arasında rapor almış bir işçimizin ocak ayındaki rapor parasını alabilmesi için nereden onaylayacağız yardımcı olur musunuz?
Merhaba Gizem hanım;
Raporu sisteme girmek için rapor bitişini beklemenize gerek yok. ( doğum hariç )
Elektronik ortamda minimum 10’ar günlük olmak kaydıyla rapor girişi yapmanız durumunda, işçiniz istirahat ödeneğinden faydalanabilir.
Bugün tarihli (01.03.2021 ) giriş yapabilirsiniz. Sonraki onay işlemlerinde 01.03.2021 tarihini baz alacaksınız.
İşveren rapor girişi nasıl yapılır? başlıklı yazımızda onay işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Mart ayına ait 1 ve 2 günlük raporların hiçbirini e-vizite sisteminde göremiyorum.(arşiv kısmında da çıkmıyor) Bu raporları manuel giriş yapmam gerekiyor mu?
Merhaba Betül hanım;
Manuelde olsa muhakkak rapor bildirimde bulunun.
Görüşmek üzere,
Merhaba,
Mart ayına ait 1 ve 2 günlük hiçbir raporu e-vizite sisteminde göremiyorum.(Arşiv kısmında da çıkmıyor) bu raporlar için manuel giriş yapmam gerekiyor mu ?
Teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Son olarak; örneğin 1 Mart tarihindeki 1 günlük raporu bugün manuel olarak girmemde herhangi bir sakınca yok değil mi? bir cezai işlemle karşılaşır mıyım geç girdiğim için?
Yok hayır. Raporların, takip eden ayın muhtasar beyannamelerinin son gününe kadar sisteme girme süresi bulunmaktadır.
Görüşmek üzere,
Sigortalının Ücret Dışındaki Kazançları kısmında yıl ay ve Prim veya İkramiye Gibi Ek Ödemeler İşverence veya Mahkemece Ödenmesine Karar verilen Ücret Prim ve İkramiyeler kısımları var buraları nasıl doldurmamız gerekiyor. mesela 2021 yılında olduğumuzu varsayarsak geriye dönük 2021 yılı 2020 yılı ve 2019 yıllarının toplam rakmalarınımı girmemiz gerekiyor. şimdiden teşekkür ederim
Fatih bey merhabalar,
Manuel rapor girişinde o bilgileri vermeniz zorunlu değil. Ödeme işlemlerinin hesabı aylik prim ve hizmet belgesinde gösterdiğiniz rakamlar üzerinden yapılıyor. Orada göstereceğiniz rakamları sgk dikkate almıyor. Ama illaki doldurmak isterseniz Ödeme hesaplama işlemlerinde son 3 aylik brüt rakam baz alındığı için geçmiş yıllar ile ilgili herhangi bir bilgi vermenize gerek yok.
Görüşmek üzere.
merhabalar 14 günlük raporu olan personelin raporu onaylanırken yanlışlıkla personelim değildir tıklandı ve rapor şu anda onay ekranında gözükmüyor, manuel olarak girişini yaptık, bu durumda personelin rapor parası alması için ne yapmalıyız..
Merhaba Murat bey,
Aylik prim ve hizmet belgesinde 01 kodu ile eksik gün sayısını belirtirseniz işçi ödenekten faydalanabilir. Fakat bu işçinin rapor parası alma sürecini biraz uzatabilir.
Normal şartlarda raporların sistemde gozukmemesi sorunlarını işçi bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna giderek düzeltebilir ama siz yanlislikla personelim değil, bildirimi yaptığınız için su aşama da işçinin degil sizin beyaniniz önemli. Bu nedenle sizin sehven yapılan işlemin düzeltilmesini bagli bulunduğunuz sgk il/ilce müdürlüğünden talep etmeniz gerekir.
Görüşmek üzere,