İşveren rapor bildirmeme cezası 2022
Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, 01.11.2010 tarihinden itibaren e-rapor uygulamasına geçildi ve 01.11.2010 tarihi itibariyle MEDULA sistemini kullanan tüm sağlık hizmeti sunucularının E-Rapor uygulamasını kullanmak zorunda.
İşçilerin sağlık kurumlarından almış olduğu e-rapor hastane yetkilileri tarafından elektronik ortamda sisteme girildikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu işverenden onay beklemektedir. Bu onay işlemi de elektronik ortamda gerçekleşeceği için işçilere genellikle kağıt ortamında rapor düzenlenmemektedir.
Normal şartlarda hastane tarafından elektronik ortamda sisteme girilen rapor, E-ödenek sistemi aracılığıyla işverene mail yoluyla bildirilir. Fakat bunun için ilgili kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’na mail sistemini tanıtması gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sonra, işçiler Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından rapor aldıkları taktirde, işverenlere mail aracılığıyla bildirim yapılmaktadır. Fakat, her ne kadar alınan raporlar sonrasında bilgilendirme yapılsa da, işverenler olarak manuel kontrol yapılmasında da fayda görüyoruz. Konu ile ilgili, İşçilerin aldığı raporlar mail adresinize gelsin başlıklı yazımızdan sisteme mail adresinizi nasıl ekleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Fakat mail adresinizi sisteme yazmanız, işverenlerin yükümlüğünü ortadan kaldırmaz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işçilerin aldığı raporları mail ile işverene bildirme gibi bir zorunluluğu yok. Genel olarak bildirim geliyor lakin, ara ara kontrol etmenizde fayda var. Sonra bir sorun ile karşılaştığınızda, yetkililere bana mail gelmedi o yüzden bildirim yapamadım ya da geç diye savunma şansınız ne yazık ki yok.
Rapor onay süreleri ne kadardır?
Bir işletme de çalışan sigortalı işçinin, sağlık kuruluşundan aldığı raporlar işverene tebliğ edildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna işveren tarafından elektronik ortamda bildirilmesi zorunludur.
Rapor bildirim sürelerinde son tarih, takip eden ayın Muhtasar ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen son günüdür. Genel olarak bu tarih her ayın 26’sıdır. Fakat ayın 26’sı, resmi ve hafta tatiline denk geliyorsa, son tarih ilk iş günü olarakta güncellenebilir.
Örnek:
Ocak ayında alınan rapor için, Şubat ayında Muhtasar ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen son günü.
Haziran ayında alınan rapor için, Temmuz ayında Muhtasar ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen son günü.
İşveren rapor bildirimi
Biraz önce de söz ettiğimiz gibi, işçilerin sağlık kuruluşlarından aldığı raporları Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir. Peki işveren rapor bildirimini nasıl yapabilir?
- Elektronik ortamda sgk.gov.tr adresine girerek, E-SGK/İşveren/ menüsünden çalışılmadığına bildirim girişi 4/a bölümünden İstirahat bildirimi yapılabilir.
- Muhtasar ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesinde, İşçi ile ilgili 01 ( istirahat ) kodunu kullanarak bildirim yapılabilir.
Dikkat: Zaman zaman işçilerin aldığı raporların işverenlerin sisteminde gözükmediğine şahit oluyoruz. Bu durumda işverenlerin kendilerine güvenceye almak için alınan raporların manuel girişini yapmaları daha sağlıklı olacaktır. Bknz: İşveren rapor girişi ( Manuel )
İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu
Geçmiş zaman; Şöyle bir soru ile karşılaşmıştım. ” Bizim bir işçimiz var, raporu işveren sisteminde gözükmüyor, Bu neden ile rapor girişini yapamadım ama işçinin sigortasını da kesmedim. Tam gün yatırdım ama 4 ay sonra idari para cezası ile karşılaştım. ” Bu cezaya itiraz edebilir miyim? Şeklinde.
Evet bu olası bir durum. Biraz önce zaman zaman bazı raporların işveren sisteminde gözükmemesi durumundan bahsetmiştik. Bu tarz durumlarda, gerekirse işçiyi bağlı bulunduğunu Sosyal Güvenlik il/ilçe Müdürlüğüne yönlendirmeniz gerekebilir. Farz edelim ki rapor sistemde yok ve siz de işçiniz ile ilgili maaş ve prim kesintisine gitmeyeceksiniz. Yani rapor bildirimi için yukarıda bahsettiğim, E-SGK bildirimi ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde ki ( istirahat ) bildirimi yapmıyorsunuz.
İşte burada devreye ilk önce biraz önce bahsettiğimiz manuel bildirim devreye giriyor. Eğer bunu da yapmadıysanız, Her şartta, her durumda, istirahatli olmasına rağmen, prim gün sayısını 30 gün gösterdiğiniz işçiler adına aylık prim ve hizmet belgesi düzenlerken, istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğunu işaretleyin.
İstirahat süresince çalışmamıştır kutucuğu, bir nevi rapor bildirimi olarak kabul edilecektir. Raporun ilk etapta sisteminizde gözükmediği ve prim kesintisi yapmadığınız işçilerinizde istirahat süresince çalışmamıştır kutucuğunu işaretlemeniz, sizi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulayacağı idari para cezasından koruyacaktır.
İşveren rapor bildirmeme cezası 2022
Sorunuz da rapor girişinin hiç yapılmadığından dolayı idari para cezası ile karşılaştığınızı söylemişsiniz. Normal şartlarda rapor girişleri ile ilgili iki tür ceza işlemi uygulanmaktadır.
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin Kuruma verileceği son günü geçirilmiş olmasına rağmen hiç verilmemesi sebebiyle, o döneme ait asgari 1/2 oranın da,
Çalışmadığına dair bildirimin, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi‘nin kuruma verileceği son günü geçirildikten sonra geç verilmesi sebebiyle, o döneme ait asgari ücretin 10/1’i oranın da,
İdari para cezası kesilmektedir.
Güncel rakamlarla örnek vermek gerekir ise;
01.01.2022– 31.12.2022 tarihleri arasında uygulanacak olan brüt asgari ücret; 5.004,00 TL.
İşçinizin raporunu hiç bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmezseniz ve bu durumu sizden önce Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri fark ederse, asgari ücretin 1/2’si kadar idari para cezası ile karşılaşırsınız.
Rapor bildiriminin hiç yapılmaması. 5.004,00/ 2 = 2.502,00 TL. İdari para cezası.
Bu cezaya herhangi bir itirazda bulunmadan ve yargı yoluna başvurmadan tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz, ekstra olarak yüzde 25 indirim daha kazanırsınız.
Diğer bir ceza ise, yukarıda bahsettiğim gibi asgari ücretin 1/10’udur. Bu ceza türü ise, işçinin raporunun Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirileceği tarihin geçmesi durumunda devreye girecektir.
İşçilerin sağlık kuruluşlarından alacağı raporların Sosyal Güvenlik Kurumu’na son bildirim tarihi, Muhtasar ve Prim belgelerinin verileceği son tarih olan ayın 26’sına denk gelmektedir. Bu tarihe eğer atlanır ve sonrasında bildirim yapılır ise, işveren asgari ücretin 10/1’i oranında idari para cezası ile karşılaşır.
01.01.2022– 31.12.2022 tarihleri arasında uygulanacak olan brüt asgari ücret; 5.004,00 TL.
Rapor bildiriminin geç yapılması. 5.004,00*10/100 = 500,40 TL. İdari para cezası.
Bu cezaya herhangi bir itirazda bulunmadan ve yargı yoluna başvurmadan tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz, ekstra olarak yüzde 25 indirim daha kazanırsınız.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
Bir iş yerinde çalışan işçinin sağlık kuruluşundan aldığı raporun işverenler tarafından elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi zorunludur.
Bu bildirime uymayan işverenler idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.
Raporu hiçbir şekilde bildirmelerini cezası, rapor dönemine ait brüt asgari ücretin 1/2 ‘si,
Raporu, geç bildirmenin cezası ise rapor dönemine ait asgari icrerin 1/10’u,
Oranın da işverenlere idari para cezası uygulanır.
İşveren rapor bildirmeme cezası 2022