İşveren işçinin istifasını kabul etmek zorunda mıdır?
Soru: Merhaba, ben bir şirkette 3 senedir çalışmaktayım. İş yerimden daha iyi bir iş bulduğumdan dolayı ayrılmak istiyorum fakat patronum istifamı kabul etmedi ve ben halen çalışmaya devam ediyorum. Açıkçası bir anda patronumu yarı yolda bırakmak istemiyorum ama sonuçta daha iyi şartlarda iş buldum. Hukuken benim haklarım neler? İşveren işçinin istifasını kabul etmek zorunda mıdır? Ben işçi olarak nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
4857 Sayılı İş Kanunu‘na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesih ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü vardır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. Maddesine göre çalışanların iş yerinde ki kıdemleri;
- 6 aya kadar olanlar 2 hafta,
- 6 ay ile 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta,
- 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta,
- 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta,
İhbar süreleri bulunmaktadır.
İşçi ya da işveren farketmeksizin, taraflar önceden yazılı olarak sözleşmeyi sona erdireceğini karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse, bu sürelere tekabül eden ücretleri karşı taraftan talep edebilirler. Nasıl ki iş akdi bir anda feshedilen bir işçi için ihbar tazminatı söz konusu ise, aynı durum işverenler için de geçerlidir. Bu nedenle işvereninizin de sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.
Ayrıca, işe başlarken yapmış olduğunuz sözleşmeye işi haklı bir neden olmaksızın bırakmanız halinde herhangi bir cezai şart konulmuş ise, sizden yasal olarak talep edebilir. Bu ne olabilir? Sizi işvereniniz bir eğitime göndermiştir ve bu eğitim sonrasında işvereniniz sizin için bir takım masraflar yapmıştır. Siz bu eğitim sonrasında, makul bir süre çalışmadan iş yerinden istifa ederseniz işvereniniz hukuki yollara başvurabilir ve masraflarını geri alabilir.
İşveren işçinin istifasını kabul etmek zorunda mıdır?
Bunların dışında hiçbir işverenin bir işçiyi zorla iş yerinde tutma hakkı yoktur. İki taraf da hür iradesiyle diledikleri gibi hareket edebilir. Bu hareketlerin iş ahlakına uymaması halinde doğacak maddi yaptırımları 4857 Sayılı İş Kanunu zaten belirlemiştir. Dolayısıyla, maddi yaptırımları ödemeyi göze alan tarafı, diğer taraf hukuken engelleyemez. Bu neden ile işvereninizin herhangi bir şekilde sizin istifanızı kabul etmeme şansı bulunmamaktadır.
Özetlememiz gerekir ise şayet;
İşçinin istifasının işveren tarafından kabul edilmemesi diye bir durum söz konusu olamaz. Uygulamada işveren böyle bir tavır alsa bile, bunun hukuken hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Bir iş yerinde çalışmak istemeyen işçiyi o işyerinde tutacak bir yasal dayanak bulunmamaktadır.
Fakat, sizin de başınıza geldiği gibi bazı işverenler ellerinde ki kaliteli çalışanların kendilerinden ayrılmamaları için bir takım yöntemler deneseler bile sizin burada yapmanız gereken en sağlıklısı fevri davranmayıp, noter kanalı ile işvereninize bildirimde bulunmanız ve gerekli ihbar süreniz kadar iş yerinde çalışmaya devam etmenizdir.
Eğer bir an önce iş yerinden ayrılmak isterseniz bu da tabi ki mümkündür. Fakat bu durumda eski işvereninizin arzu ederse kendisine ihbar tazminatı ödemenizi talep edebilir. Bu durumu çok fazla hafife almamanızda fayda var, işvereniniz yasal yollara başvurduğu taktirde ihbar tazminatını sizden rahatlıkla tahsil edebilir.