İstirahat döneminde sigorta primi yatar mı?
Son günler de okurlarımızdan bu konuyla ilgili çok soru aldığımız için bu konu hakkında bir bilgilendirme yapma gereği hissettik.
4857 Sayılı İş Kanunu‘muzda istirahatli olan bir işçinin sigorta priminin yatırılıp, yatırılmamaması konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Kural olarak, işveren istirahatli olan işçi için herhangi bir sigorta primi ödemez. İşçi yaşadığı gelir kaybını Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tahsil ettiği, istirahat ödeneği yani rapor parası ile giderir.
Sadece çalışan işçiye ücret ödemesi yapılır.
Normal şartlarda işverenler sadece çalıştırdığı işçilerine ödeme yapmak ile mükelleftir. Herhangi bir nedenden ötürü çalışmayan bir işçisi için ücret ödemesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Raporlu olan işçi için herhangi bir ücret ödemesi yapıldığı taktirde, akla gelen ilk şey, rapor alan işçinin iş yerinde çalıştırıldığıdır.
Rapor alan işçinin çalıştırılması yasaktır.
İşverenler ve çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği, sağlık kuruluşlarının kararlarına riayet etmek zorundadırlar.
İşçinin, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği sağlık kuruluşundan almış olduğu rapor neticesinde herhangi bir işte çalışması yasaktır.
İşverenin, işçinin almış Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği sağlık kuruluşundan almış olduğu raporu görmemezlikten gelip, zorla işçiyi çalıştırması yasaktır.
Raporlu dönemde ki ücret ve sigorta ödemelerinde insiyatif işverendedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, 4857 Sayılı İş Kanunu‘nda istirahatli olan dönemler de işverenin işçisine ücret ödemesi yapması ve bununla beraber sigorta primi yatırması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
İşveren işçisinin istirahatli olduğu dönemler de mağdur olmaması adına ücret ödemesi yapar ise, otomatikman o işçisi için sigorta primi de yatırmak zorundadır. Fakat İşveren, işçinin almış olduğu istirahat gün sayısı kadar, sigorta priminde kesintiye gidebilir.
Yani işveren işçisine herhangi bir şekilde istirahatli olduğu dönemlerde ücret ödemesi yapmak zorunda değildir.
Örnek vermemiz gerekirse;
İşçinin 03.06.2016-09.03.2016 ( iş başı ) tarihlerinde almış olduğu istirahat neticesinde;
- İşveren arzu eder ise eksik gün bildirimi yapmayıp tüm ücretini ödeyip sigorta primini 30 gün gösterebilir.
- İşveren arzu eder ise, işçinin ücretinde 6 günlük kesintiye gidip, 25 günlük ücret ve sigorta ödemesi yapabilir.
İşçinin istirahatli olduğu dönemlerin ücretini işvereninden talep etme şansı bulunmamaktadır.
Fakat bilinmesi gereken ayrı bir konu ise, her ne kadar zorunluluk olmasa da, işveren istirahati süresince çalışmayan işçisine ücret ödemesi yapar ve sigorta primlerini de yatırır ise, işçisinden Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağı olan rapor parasını talep edebilir.
Sigorta primi
Merhaba taşeron şirkette çalışıyorum hasta olduğumuz zaman şirket sigorta ve maaşımızı eksik ödüyor sizce doğrumu bilgi verirmisiniz.
Merhaba İsmail Bey;
Hasta olduğunuz dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarından almış olduğunuz raporlara istineden işvereninizin maaş ve sigorta primleriniz de rapor süreleri kadar kesinti yapması yasal bir uygulamadır.
Görüşmek üzere,
Sözleşmeli öğretmen olarak atandım göreve başladıktan iki buçuk ay sonra doğum iznine ayrılacağım 4000 lira kadar ödenen rapor parasından alabilir miyim ayrıldığım ücretli iznin doğumdan önceki kısmı doksan günlük prim şartına dahil olur mu
Merve hanım merhaba,
Doğum ödeneğinden faydalanabilirsiniz ama doğum gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru doksan gün prim gün sayısına ihtiyacınız var. Ücretli izinler adı üstünde, ödemesi yapılan izinlerdir. Bu süre 90 günlük prim şartına dahil olur. Ücretsiz izin ya da istirahat durumları prim gün sayısına dahil olmaz.
Görüşmek üzere,
EŞİM DAHA ÖNCE 111 GÜN DOĞUM İZNİNE AYRILDI BU GÜNLER EK EBİLDİRGE HAZIRLANIP ÖDENEBİLİR Mİ.
Merhaba Selami Bey;
Ne yazık ki böyle bir şey mümkün değil.
Görüşmek üzere,
3 mart 2017 tarihinde isveren tarafından isten cikarildim fakat geriye donuk prim sayimin yetersiz oldugunu, 3 mart tarihinde 5 gunluk raporlu oldugumu isyerine ilettim isyeri 6 mart tarihli cikis belgesi hazırladı imzalatti isyeri tazminatimizida verdi fakat issizlik prim sayim geriye donuk 599 gunde kaldigi icin issizlik maasi alamadim. sistemde ise cikis yine 3 mart gozukup 1 gun istirahat olarak kayitli yani 1 gun prim gunum istirahat olarak kaldigi için issizlik maasindan faydalanamadim fakat cikis belgem 6 mart tarihli duzenlendi imzalandi. yazinizi okudum yapilabilecek bir yol varmidir raporlu olusum ve cikis belgemin 6 mart tarihli olmasi geriye donuk 1 gunluk prim gunum icin hak iddia etmemi saglar mahkemeye gitsem 2 ay sonra askerim herhngi bir isede giremedim saygilar.
Mwehaba,
5 ay doğum izni yaptım. bu dönemde sigorta primlerim ödenmemiş, dolayısıyla son 5 ay prim ödemem ve prim gün sayım 0. Şu an itibariyle son 3 yıl içindeki prim gün sayım 870. şimdi işten çıkarılsam işsizlik maaşı alabilir miyim?
Merhaba Derya hanım;
Normal şartlarda rapor nedeniyle gerçekleşen prim kesintileri sizi etkilemez. Fakat anladığımız kadarıyla siz ücretsiz izin de kullanmışsınız. Eğer, işvereniniz SGK’ya ücretsiz izin diye beyan da bulunduysa sorun yok, işsizlik maaşından faydalanabilirsiniz fakat doğum nedeniyle ücretsiz izin olarak beyan da bulunduysa, ne yazık ki faydalanamazsız. Ama gene de ilgili İşkur müdürlüğü ile görüşmenizde fayda var.
Son 120 günde aşağıdaki nedenlerden ötürü gerçekleşen eksik günler işsizlik maaşına engel olmaz.
Hastalık,
Ücretsiz izin,
Disiplin cezası,
Gözaltına alınma,
Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
Kısmi istihdam,
Grev,
Lokavt,
Genel hayatı etkileyen olaylar,
Ekonomik kriz,
Doğal afetler,
Merhaba,
Özel bir bankada saha personeli olarak çalışmaktayım. Bir senemi doldurduğum takdirde içeri alacaklarını söylediler fakat bu gerçekleşmedi. Oyaladıklarını fark ettim bana bir kaç sene daha bu işi yapmamı söylediler. Bayanım ve sahada sözlü tacizlere uğruyorum. Olmadık yerlere gitmek zorunda kalıyorum. Psikolojim alt üst oldu. Çalışmayacaksan rapor al dediler performans dönemine kadar. 30 günlük tek hekim raporum var şu an. 40 gü üzeri alınmıyor yazıyor her yerde. Bu durum iş göremez ödeneği için mi geçerli? On gün on gün rapor almaya devam edemez miyim?
Şimdiden cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.
Elif hanım merhaba,
İşvereniniz sizi şubeye alacağını söz ile beyan ettiyse ne yazık ki bunun herhangi bir ispat niteliği bulunmadığı için beklemekten başka şansınız ne yazık ki bulunmuyor. İş sözleşmeniz de 1 sene saha da çalışacak sonra, şubeye alınacak vb. gibi bir madde var ise o zaman işler değişir tabiki.
İş görememezlik ödeneğinde sorun yok, faydalanabilirsiniz. Fakat, sık sık rapor almak işveren için haklı bir neden değil geçerli bir neden olarak görülecektir. Raporun hangi sıklıkta alınan raporlar işveren feshi için geçerli bir neden olarak kabul edilir sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Makul süre için her olayın kendi içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Görüşmek üzere,
Meraba ben kadim 2017 nin 18 zinde 120 günüm doldu ancak Kasım 12 dinden bu güne kadar ayağım kırıldı ve hep rapor aldım .şimdi ben bu durumda işveren çıkarırsa işsizlik maaşı alabilir miyim.
Teşekkürler
Merhaba Orhan Bey;
Geçmiş olsun.
Sadece 120 gününüz mü mevcut? İşsizlik maaşından faydalanabilmeniz için geriye doğru en az 600 gün priminiz olması gerekiyor.
Görüşmek üzere,
Mrb.eşim 4buçuk yıldır aynı işte çalışıyor.5 ay doğum izni kullandı.bu süre zarfında prim yatırılmamış.doktorum ve tayin için son 4 yılfa 1440 prim ödenmiş olması şartı var.doğum izninde prim yatırılmış sayılır mı?teşekkürler
Merhaba Ahmet Bey;
Ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil. Prim yatırılmadığı taktirde, eşinizin hizmet dökümünde ilgili ayları “0” olarak göreceksiniz.
Görüşmek üzere,
yaklaşık 18 ay riskli gebelik ve özgeçmişimde kanser hastası olmamdan dolayı raporlu hastaydım.Bu süre zarfında istrahatli olduğum günlerin parasını sgk dan aldım.Bu sürede de işveren benim primimi ödemiş fakat maaş ödemesi yapmamış.Fakat şimdi benden ödemedikleri parayı talep ediyorlar.bu durumda ne yapmam gerekiyor.Tşkrler.
Merhaba, geçmiş olsun.
Prim ve ücret bir bütündür. İstirahatli personele prim ödemesi yapılıyor ise, ücret ödemesi de yapılması zorunludur.
Hadi her şeyi geçtim, uygulama da hata yapmışlar ve size ücret ödememiş sadece primlerinizi ödemişler. Sizden hangi mantık ile para talebinde bulunuyor işvereniniz?
Çok ciddiye almayın, sonuç alamayacaklardır.
Görüşmek üzere,
merhaba ben 2018 haziran ayında katarakt ameliyatı oldum ve bir hafta çalışmadım doktorum bir haftalık rapor yazdı ve ben bu raporu işe başladığımda patrona verdim,e-devletten takip ediyorum fakat sistemde herhangi bir başvuru yapılmış görünmüyor.bu arada çalışmadığım bir haftanın sgk primi normal ödenmiş.acaba rapor ücretini sgk ya yatan primemi saymışlar.anlayamadım.
İlhan Bey merhaba,
Zaman zaman işverenler yoğunluktan dolayı rapor girişlerini unutabiliyor. Fakat sizin açınızdan bir problem görünmüyor. Sadece işveren rapor girişinizi yapmaz ise, idari para cezası karşılaşabilir.
Primlerinizi 30 gün gösterdiler ise, E-bildirge ekranında ” istirahat süresince çalışmamıştır ” bildirimi de yapmış olabilirler.
Sözün kısası sizlik bir durum yok, işvereninize raporunuzun bildiriminin yapılıp yapılmadığını sormanız yeterli. Zaten yapmadılar ise, hemen giriş yapmaları gerektiğini bildikleri için işleminizi tamamlarlar.
Görüşmek üzere,
Merhaba ben 04 aralıkta doğum iznine ayrıldım. Ama işverenim sigortadan çıkışımı doğum iznimin başladı tarihten 4 gün önce yapmış yani 30 kasımda çıkışım yapılmış ben bu durumda doğum parasi alabilir miyim? Ve ya bu durum işverenim ile konuşursam duzeltilebilir mi geri dönüşü var mıdır?
Elif hanım merhaba,
Bu şartlarda faydalanamazsınız.
Işten çıkış bildirgenizi iptal ettirmemiz gerekmekte. Suan yasal süre icerisindesiniz, 10 aralık 2018 tarihine kadar işvereniniz işlem yapmak zorunda.
Görüşmek üzere,