İstifa mektubu nasıl yazılmalıdır?
İnsanın çalıştığı firmadan ayrılması kadar zor bir şey yoktur herhalde iş hayatında. Özellikle uzun süre emek harcanan bir firmadan ayrılıyorsanız, koşullar ne olursa olsun istifa etmek oldukça zorlu bir süreçtir. Bu sebeple istifa sürecini ne kadar profesyonelce yürütürseniz, her iki taraf için de o kadar kolay olacağı kanısındayız.
İstifa mektubunuzun basit ve kısa olmasına özen gösterin.
İstifa edebilmeniz için ilk önce işvereninize bu durumu yazılı olarak beyan etmeniz gerekmektedir. Bunun için ilk önce bir dilekçe yani istifa mektubu yazmanız gerekmektedir.
İstifa dilekçeniz de genel olarak sadece aşağıda ki üç bilginin yazılması yeterlidir.
- İşe başladığınız tarihi,
- Çalıştığınız pozisyonun adını,
- İstifanızı bildirdiğiniz tarihi,
Hangi nedenden ötürü istifa ettiğinizi işvereninize söylemek zorunda değilsiniz
İşvereniniz ile olan dianlogunun hakkında bir fikir sahibi olmadığımız için bir şey söylemek yersiz olur belkide ama siz işinizden ayrılıken işvereinize herhangi bir sebep belirtmek zorunda değilsiniz.
Eğer aranız biraz iyiyse ama halen özellikle belirtmek istemiyorsanız, istifa nedeninizi yazılı olarak vermenize gerek yoktur. Başbaşa görüşerek sebebinizi sözlü olarak da işvereninize anlatabilirsiniz.
İstifa dilekçesini ilgili departmana verin.
Yazmış olduğunuz dilekçenizi çalıştığınız firmada eğer var ise; İnsan Kaynakları Müdürlüğüne, yok ise; Genel Müdürlük’e ya da yetkili departmanlığa hitaben yazıp teslim edebilirsiniz.
Şartlar ve yaşananlar ne olursa olsun, hem dilekçenizi yazarken hem de sözlü görüşmeleriniz de hitap ettiğiniz insanlara karşı kullandığınız dil ve tavrınız çok önemlidir. İş yeriniz de ki durumunuz ne olursa olsun, güzel bir şekilde iş yerinizden ayrılmanız sizin lehinize olacaktır.
İşvereninizi ya da çalışma arkadaşlarınızı sevmiyor olsanız bile, ” ben artık istifa ettim ve beni bu şirkette bağlayan herhangi bir neden yok” düşünseci ile tatsızlık çıkarmamaya özen göstermelisiniz.
Yöneticinize organizasyonunda çalıştığınız için, size sağladığı katkılar için teşekkür edin. Çalışma arkadaşlarınızla vedalaşın. İleride işinize yarabilecek kontak isimlerinizi almayı unutmayın. Geride referans mektubu alabileceğiniz insanlar bırakmaya özen gösterin.
İhbar sürelerine riayet etmeniz gerekebilir
Eğer 6 aydan az süredir çalışıyorsanız istifa dilekçenizi iş yerinize 2 hafta önceden; 6 ay ila 1.5 yıl arası çalıştıysanız 4 hafta önceden; 1.5 yıl ila 3 yıl arası çalıştıysanız 6 hafta önceden, 3 yıldan fazla çalıştıysanız da 8 hafta önceden istifa mektubunuzu vermeniz gerekir.
Nasıl ki işvereni tarafından iş akdi feshedilen bir çalışan, yeni bir iş araması için gerekli ihbar süreleri dikkate alınıyorsa, sizin de istifanızı önceden, zamanında haber vermeniz iş ahlakı açısından oldukça önemlidir. Hem işlerin düzenli olarak devam etmesi hem de yerinize başka birinin bulunması açısından işvereninize yardımcı olmak bu süreçte en insanı durumdur.
Eğer işvereniniz arzu ederse, sizi ihbar süreniz içerisinde çalıştırabilir. Siz işvereninizin bu talebini reddederseniz şayet işvereninizin mahkeme kanalıyla çalışmadığınız için sizden ihbar tazminatı talebinde bulunabilir.
İş yerinizden ayrılmadan önce tüm işlerinizi bitirin
Ayrılmadan önce yarım kalan işlerinizi tamamlamanız, eğer sizden sonra gelecek olan kişi belli ise; işi ona devretmeniz; yok ise de gerekli, önemli noktaları en azından bir kenara not etmeniz işlerin devamı açısından çok faydalı olacaktır. Bu aynı zamanda sizden sonra gelecek kişiye de büyük fayda sağlayacaktır.
Örnek istifa dilekçesi için lütfen TIKLAYINIZ.
İstifa mektubu nasıl yazılmalıdır?