İstifa eden bir işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
Soru: Merhaba, iş yerimden kendi rızam ile ayrılmak istiyorum ama 6 senedir aynı firmada çalışıyorum. Acaba istifa ettiğim taktirde, iş yerimden kıdem tazminatımı alabilir miyim? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Yürürlükte bulunan yasal düzenlemeler gereği, çalışmakta olduğu iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminat hakkı bulunmamaktadır.
Kural olarak haklı bir sebebi olmadan işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. Fakat işçi, “İş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep” ileri sürerek işyerinden ayrılırsa işi kendi bırakmış olsa dahi kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Peki nedir bu nedenler?
- İşverenin işçisini ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında bir nedenle işten çıkartırsa,
Yani işçi eğer iş yerinde işverenine herhangi bir nedenden ötürü hakaret etmediyse, çalışma arkadaşları ile kavga etmediyse, çalışma arkadaşlarına cinsel tacizde bulunmadıysa, kısacası Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareketlerden ötürü türü iş akdini feshetmediyse, işveren işten çıkardığı işçisine kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
- İşçi işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması sebebiyle, sağlık nedenleriyle ve zorlayıcı nedenlerle işten ayrılırsa,
İş yerinde işverenin işçisine ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarda bulunması durumunda, ( küfür, hakaret Vb. ) ya da sağlık nedenleri ve zorlayıcı sebeplerden ötürü istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
- Erkek işçiler askere giderse,
Erkek işçi askerlik nedeniyle iş yerinden istifa edip, kıdem tazminatını alma hakkı mevcuttur. Askerlik nedeniyle işimden ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? başlıklı yazımızdan konu ile ilgili detaylara sahip olabilirsiniz.
- Emekliliğe hak kazanma veya emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini doldurursa,
Hak edilen bir emeklilik sonrasında, çalışan emeklilik nedeniyle iş akdini feshedebilir ve iş yerinden kıdem tazminatını talep edebilir. Ayrıyeten sigorta girişi 08.09.1999 tarihinden önce olan bir çalışan 15 yıl 3600 gün prim gün sayısını doldurduğu taktirde iş yerinden istifa ederek kıdem tazminatına hak kazanır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, 15 yıl ve 3600 gün ile kıdem tazminatı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Kadın işçiler evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılırsa,
Kadın işçi Türk hukukuna uygun şartlarda gerçekleştirdiği resmi bir evlilik sonrasında, evlenme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde iş yerinden istifa ederek kıdem tazminatını iş yerinden talep edebilir. Bknz: Evlilik nedeniyle işten ayrılma ve kıdem tazminatı
- İşçinin ölümü halinde.
İşçinin olası bir vefatı sonrasında, vefat eden işçinin aile bireyleri işverenden kıdem tazminatını talep edebilirler.
Yukarıda sıraladığımız maddeler dışında ve keyfi nedenlerden ötürü gerçekleşen istifa işlemlerinde işçinin herhangi bir kıdem tazminatı hakkı söz konusu değildir.
İstifa dilekçesi örneğini bilgisayarınıza indirmek için lütfen TIKLAYINIZ.
İstifa eden bir işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
6 yıl önce devlet memuru oldum ondan once8 yıl Taşören olarak çalıştım kadroya geçmek için istifa ett im tazminat alamadım ne yapman gerek
Merhaba, Kıdem tazminatınızı talep edebilmeniz için, haklı bir neden göstererek istifa etmeniz gerekmektedir. Ortada geçerli bir neden olmadan kendi rızanızla gerçekleştirdiğiniz istifa sonucunca kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
http://www.sgkhakkinda.com/iscinin-derhal-fesih-hakki/
Slm 2002 yılında öğretmenlik atamam yapıldığı için Belediyeden istifa ettim. Gerekçem buydu. Kıdem tazminatı alabilecek miyim? Beni Aydınlatacak kimse olur mu acaba. Saygılarımla
Belediyede işçi olarak çalışıyordum.
Merhaba Faysal Bey;
İstifa ile iş akdinizi sonlandırdığınız için kıdem tazminatı hakkınızı kaybetmiş durumdasınız.
4 yıldır çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum. açık bir şekilde istifaya zorlanıyorum mobbinge uğruyorum resmi tatillerde çalıştırılıyorum. maaşım her ay geç yatıyor. ama bunları kanıtlayacak bir kağıt parçası dahi yok elimde. ayrılmak istediğimi biliyorlar ve tazminat dediğimde işine geliyorsa istifa eder gidersin diyorlar. ne yapabilirim?
Merhaba,
Şu yazımız size yardımcı olabilir.
Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz mesaj yazabilirsiniz.
İyi çalışmalar.