İşten çıkış bildirgesini yasal süresi içerisinde vermek zorundasınız
Soru: Merhaba, 6 Eylül’de yapmamız gereken bir işten çıkış işlemini unutmuşuz. Şuan işten çıkış bildirgesini kağıt ortamında mı düzenleyip vermemiz gerekiyor? İnternetten verebilir miyiz? Ayrıca, bu işlem sonunda ne kadar idari para cezası ile karşılaşırız? SGK işten çıkış bildirgesi vermemenin cezası ne kadardır? Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Cevap:
Merhabalar,
İşverenler işten çıkış bildirgelerini elektronik ortamda sigortalının işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde vermek ile zorundadırlar.
Süresi geçen işten çıkış bildirgelerini de internetten yapmak zorundasınız. Kağıt ortamında işlem yapmanıza gerek yok. Her zaman yaptığınız gibi internetten işleminizi yapabilirsiniz.
İşten çıkış bildirgesi verilme süresi
Normal şartlar da işten çıkış bildirgesini yasal 10 günlük süre içerisinde elektronik ortamda kuruma iletmezseniz, unuttuğunuz her sigortalı adına, asgari ücretin 1/10’u oranında idari para cezası ile karşılaşırsınız. Yasal süresinden 30 gün içinde verilirse ve ceza ödenirse bunun 1/4’ü, tebliğ edildikten sonra dava açılmadan ödenirse de bunun 3/4’ü. tutarında ceza ödemeniz gerekmektedir.
Aşağıdaki görselde yasal süresi dışında elektronik ortamda işten çıkış bildirgesi verirken alınan uyarıyı görebilirsiniz.
Bu konuyu biraz detaylandıracak olursak şayet;
Şimdi siz işe giriş bildirgesini yasal süresi içerisinde vermediniz ve idari para cezası ile karşı karşıyasınız. Tarafınıza bunun için asgari ücretin 1/10’u oranında ceza kesilir. Fakat siz yasal süreden sonra 30 gün içerisinde farkedip işlem yaparsanız, asgari ücretin 1/10’u tutarında ki idari para cezasının da 1/4’ü ile karşılaşırsınız. Burada önemli olan ekstra sunulan 30 günlük süredir.
Şuan için asgari ücret brüt 3.577,00 TL. ( 2021 )
İşten çıkış bildirgesini vermeyi unutursanız. ( 1/10 ) 177,75 TL. İdari para cezası ile karşılaşırsınız.
30 gün içerisinde işten çıkış bildirgesini verirseniz. ( 3.577,00 liranın 1/4’ü ) 357,70 TL. idari para cezası ile karşılaşırsınız.
Bu cezayı da 15 günlük sürede öderseniz şayet; ( 357,70 liranın 4/3’ü ) 268,27 TL. idari para cezası ile karşılaşırsınız.
İşten çıkış bildirgesinde 30 günlük yasal süre ne zaman başlar?
30 günlük süre, işten çıkış bildirgesini kuruma vermeniz gereken 10 günden sonra başlamaktadır. Yani siz sorunuz da 6 Eylül’de yapmanız gereken bir işlemden söz ediyorsunuz. Net bilgi vermek için daha detaylı bilgilere ihtiyacımız var.
6 Eylül işten çıkış bildirgeniz için en son tarih midir? Yoksa işçinizin işten çıkarılış tarihi mi 6 Eylül?
Eğer 6 Eylül işten çıkış bildirgesini kuruma vermek için son tarihiniz ise, 30 günlük süreyi kaçırdığınızı söyleyebiliriz. Fakat, işçinizin işten ayrılış tarihi 6 Eylül ise, sizin işten çıkış bildirgesini verme süreniz 16 Eylül’dür. 30 günlük süreç, işten çıkış bildirgesinin verilmesi gereken 10 günlük süreden sonra başlamaktadır. Şuan Ekim ayının 10’u olduğu için siz 30 günlük süre içerisindesiniz ve indirimden faydalanabilirsiniz.
https://www.sgkhakkinda.com/isten-cikis-bildirgesinde-son-10-gun-hesabi-nasil-yapilir/