İşten çıkış bildirgesinde ücret hatası
Soru: Merhaba, 06.07 tarihinde işten çıkışını yaptığım işçi adına düzenlediğim işten çıkış bildirgesinde ücretinin yanlış yazıldığını fark ettim. 10 günlük süre geçtiği için şuan işlem yapamıyorum. Düzeltme işlemini nasıl yapabilirim? Teşekkürler.
Cevap:
Merhabalar,
Sosyal Sigortalar Kurumu elektronik ortamda almış olduğu işten çıkış bildirgelerinin tam ve eksiksiz bir şekilde kendilerine ulaştırılmasını talep etmektedir. Verdiğiniz bilgilerin doğru olması esastır ama bazen sehven hatalar olmaktadır. Sizin yaşadığınız sorun açıkça söylemek gerekirse en hafifi.
2009/37 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesinde konu ile ilgili;
“Sigortalı işten ayrılış bildirgesine kaydedilen bilgiler ile ayrıca ilgili aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan bilgiler arasında bir uyuşmazlık olması halinde hizmet belgesinde ki bilgiler esas alınacaktır. “
İfadelerine yer verilmiştir.
Bknz: E-bildirge iptal nasıl yapılır
Bu neden ile, herhangi bir düzeltme işlemi için kuruma dilekçe vermenize gerek yok. Eğer tüm bilgiler doğru sadece ücret bilgisinde hata var ise, işçi adına gene E-Bildirge kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştıracağını Aylık Prim ve Hizmet Belgelesi‘nde doğru rakamları beyan etmeniz yeterli olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nde ki rakamları dikkate alacaktır.
İşten çıkış bildirgesi nasıl düzeltilir?
İşten çıkış bildirgelerinde düzeltme işlemi yapılamamaktadır. Hatalı olduğunu düşündüğünüz işten çıkış bildirgelerini, işçinin işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün içerisinde iptal edebilir, ardından hemen yeni bir işten çıkış bildirgesi düzenleyebilirsiniz. Bknz: İşten çıkış bildirgesi İptal işlemi nasıl yapılır?
Örnek vermek gerekir ise;
22.07 tarihinde işten çıkışı yapılan işçi için, yasal düzeltme süresi 01.08 saat 23:59’a kadardır. Bu tarihe kadar işten çıkış bildirgesini iptal edip, işçi adına yeni bir işten çıkış bildirgesi düzenleyebilirsiniz. Bknz: İşten çıkış bildirgesi nasıl düzenlenir?
İşten çıkış kodu değişikliği nasıl yapılır?
Eğer 10 günlük yasal süre aşıldı ise ve siz işten çıkış bildirgesinde zorunlu bir değişiklik yapmak durumundaysanız o zaman tek alternatifiniz dilekçe olacaktır. Hiç bir şekilde elektronik ortamda işten çıkış bildirgesini iptal etmeyin. Çünkü tekrar verdiğiniz anda işçinin işten çıkış tarihini yazdığınız anda, idari para cezası ile karşılaşacaksınız.
Yasal süre geçtikten sonra işten çıkış kodu değişikliği için, bağlı bulunduğunuz İşkur il/ilçe Müdürlüğü’ne konu ile ilgili bir dilekçe yazmanız yeterli olacaktır. İşten çıkış kodu dilekçe örneği için TIKLAYINIZ.
İşten çıkış bildirgesi ile ilgili merak edilenler
Eksik günü olan işçinin işten çıkış bildirgesi nasıl düzenlenir?
İşten çıkış bildirgesi verilme süreleri
Geriye dönük işten çıkış bildirgesi verilebilir mi?
İşten çıkış bildirgesinde son 10 gün hesabı nasıl yapılır?