İşten çıkış bildirgesi İptal işlemi
Bilindiği gibi, işten çıkış bildirgesi’ nde ki herhangi bir iptal ya da değişiklik işlemini işçinin çıkışınızı yaptığınız tarihten itibaren elektronik ortam da 10 ( on ) gün içerisinde yapabilirsiniz. Bu süreden sonra elektronik ortam da yapacağınız bir iptal ya da değişiklik işleminde idari para cezası ile karşı karşıya kalırsınız.
Bu yazımız da uygulamalı olarak, elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen “işten çıkış bildirgesi” nin nasıl iptal edilebileceğini anlatmaya çalışacağız.
İşten çıkış bildirgesi iptal işlemi nasıl yapılır?
İlk önce sgk.gov.tr adresine giriş yapıyoruz ve sırasıyla;
- E-SGK
- Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgesi,
Menülerini tıklıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünde belirttiğimiz gibi, ” Sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirge (4a) “ bölümünü tıklıyoruz ve uygulamaya giriş yapıyoruz.
Uygulamayı açtıktan sonra, bizden istenen;
- Kullanıcı adı
- Sistem şifresi
- İş yeri şifresini
Girip, doğrulama kodunu yazarak sisteme giriş yapıyoruz.
Uygulamaya girdikten sonra kırmızı ile işaretlediğimiz işten ayrılış bildirgesi iptal bölümüne giriş yapıyoruz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünden de anlaşılacağı üzere, işten çıkış bildirgesini iptal edeceğimiz çalışanımızın T.C. kimlik numarasını istenilen yere yazıp, sorgula butonuna tıklıyoruz.
Eğer doğru kişinin T.C. kimlik numarasını yazdıysanız, sorgula butonuna tıkladığınız anda, hemen aşağıda ” burada bilgiler gözükmeli” diye belirttiğimiz yerde “işten çıkış bilgilerinin” detaylarını göreceksiniz.
Yukarıda ki ekran görüntüsünde, çıkış bilgilerini gördüğümüz yere tıklıyoruz ve karşımıza gelen son ekranın sol üstünde bulunan “ Bu bildirgeyi iptal et” butonuna tıklıyoruz ve bildirgemizi iptal ediyoruz.
İşten çıkış bildirgesinin iptal işlemi böylelikle tamamlanıyor.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bu işlemi 10 günlük yasal süreç içerisinde gerçekleştirmenizdir. Eğer bu süre içerisinde değil de, 11. günde bu işlemi yapmaya kalkarsanız idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ayrıyeten, bu belgeler barkodlu yani resmi evrak olmasından dolayı, ileri ki dönemlerde SGK kayıtları ile ilgili problem yaşamamak adına, iptal ettiğiniz belgenin çıktısını alıp, ilgili işçinin özlük dosyasında saklayın. Bu belge Sosyal Güvenlik Kurumu ile aranızda yaşanabilecek olası bir problem de iptal işlemini yasal süresi içerisinde yaptığınızı ispat edebilecek tek evrak niteliğindedir. Bknz: İşe giriş bildirgelerinde referans kodu
İşten çıkış bildirgesi İptal işlemi nasıl yapılır?